Paaiškėjo, kodėl atsisakius kofeino skauda galvą

Kofeinas yra neabejotinai populiariausias pasaulyje narkotikas. Daugelis mūsų yra nuo jo priklausomi, todėl jeigu vieną dieną jo nepavartojame, staiga pradeda skaudėti galvą.

Nuo kofeino priklausomo žmogaus smegenys be kofeino pradeda veikti lėčiau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nuo kofeino priklausomo žmogaus smegenys be kofeino pradeda veikti lėčiau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 21, 2018, 8:37 PM

Kofeinas yra stimuliantas, itin greitai pasiekiantis mūsų smegenis. Jis slopina receptorius, atsakingus už atsipalaidavimą.

Būtent todėl mes jaučiamės gyvesni ir labiau susikaupę. Pavartoję kofeino dažniausiai geriau atliekame tam tikras užduotis. Tai yra kofeino suteikiami privalumai, bet jeigu savo įprastos kofeino dozės negauname, jaučiame neigiamą poveikį.

Nuo kofeino priklausomo žmogaus smegenys be kofeino pradeda veikti lėčiau, pradedame jaustis pavargę, negalime sukaupti dėmesio, kai kuriems netgi prasideda nuotaikų svyravimai.

Galiausiai kofeiną žmonės pradeda vartoti ne tam, kad padidintų savo produktyvumą, bet tam, kad pašalintų minėtus neigiamus efektus.

Lengviausiai pastebimas ir dažniausias kofeino nevartojimo efektas yra galvos skausmas.

Paprastai tokie galvos skausmai yra gana lengvi ir trumpalaikiai, bet kartais jie gali trukti net iki savaitės. Šie nemalonūs efektai kartais yra vadinami įtampos tipo galvos skausmais. Tiesa, kai kuriems kofeino pasišalinimas iš organizmo gali sukelti net ir migreną.

Galvos skausmas pasišalinant kofeinui kyla dėl to, kad mūsų veidas ir galva yra aktyviausios ir jautriausios mūsų kūno dalys.

Bet koks mūsų kūno siunčiamo signalo iškrypimas gali sukelti neigiamą efektą. Viena teorija aiškina, kad mūsų smegenys tiesiog iškreipia tam tikrus signalus, gaunamus iš galvos, dėl to ir atsiranda skausmas.

Bent nedidelis kofeino pasišalinimo poveikis gali būti jaučiamas bent jau pusės reguliarių kavos ar arbatos vartotojų, jeigu staiga jie visiškai atsisako kofeino. Kuo daugiau ir dažniau vartojame kofeiną, tuo daugiau šansų patirti neigiamus šio narkotiko efektus.

Vis dėlto reikėtų turėti omenyje, kad neigiamus efektus gali jausti ir tie, kurie per dieną išgeria vos vieną puodelį kavos. Netgi vartojant kofeiną vos 3 dienas iš eilės gali išsivystyti fizinė priklausomybė.

Kofeino pasišalinimo poveikis juntamas tik tuo atveju, jeigu žmogus šio produkto atsisako visiškai. Bent jau nedidelis suvartojamo kofeino kiekis gali leisti išvengti neigiamo poveikio. Taigi teoriškai jums turėtų užtekti vos pusės puodelio latės.

Na, o jeigu visiškai atsisakėte kofeino, pirmąjį neigiamą efektą turėtumėte pajusti po dienos ar dviejų. Įdomu ir tai, kad jeigu aspiriną ar paracetamolį užgeriate kava, šių vaistų poveikis gali būti smarkiai sustiprintas. Pasirodo, tie patys smegenų receptoriai, kuriuos blokuoja kofeinas, skatina ir galvos skausmą.

Daugiau kaip 90 proc. suaugusiųjų geria kavą arba arbatą tam, kad galėtų produktyviau dirbti dienos metu. Taigi daugelis žino, ką reiškia staiga nustoti vartoti kofeiną.

Parengta pagal ScienceAlert

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?