Įsilaužta į naujienų portalą, paskelbta naujiena apie NATO ir NSO

Naujienų agentūra BNS pranešė, kad penktadienį buvo įsilaužta į Baltijos šalių naujienas rašančio mėnesinio laikraščio portalą „The Baltic Times“ – patalpinta melaginga naujiena apie Lietuvoje sudužusį nenustatytą NATO karinį objektą.

 Įsilaužta į Baltijos šalių naujienas rašančio mėnesinio laikraščio portalą „The Baltic Times“ – patalpinta melaginga naujiena apie Lietuvoje sudužusį nenustatytą NATO karinį objektą.<br> 123RF iliustr.
 Įsilaužta į Baltijos šalių naujienas rašančio mėnesinio laikraščio portalą „The Baltic Times“ – patalpinta melaginga naujiena apie Lietuvoje sudužusį nenustatytą NATO karinį objektą.<br> 123RF iliustr.
 Melaginga naujiena apie Lietuvoje rastą numuštą NSO.<br> The Baltic Times ekrano nuotr.
 Melaginga naujiena apie Lietuvoje rastą numuštą NSO.<br> The Baltic Times ekrano nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 7, 2018, 3:40 PM, atnaujinta Sep 7, 2018, 4:58 PM

„Penktadienį redakcija pranešė, kad melagingas rašinys „pašalintas iš karto po to, kai apie jį buvo pranešta“, – pranešta BNS.

„Laikraščio administracija užtikrina padarysianti viską, ką gali, kad apsaugotų savo interneto puslapį. Mes nedelsiant imsimės konsultacijų su Lietuvos krašto apsaugos ministerijos Kibernetinio saugumo centru“, – teigiama pranešime.

BNS primena, kad „The Baltic Times“ būstinė yra įsikūrusi Rygoje. Laikraštis turi biurus Vilniuje ir Taline.

Melaginga žinutė

Straipsnis, kaip skleidžiantis dezinformaciją, buvo ištrintas, bet jo kopiją išsaugojo „Google“ sistema, tad visi norintys gali jį pamatyti čia.

Straipsnyje pasakojama, kaip Vilkaviškio rajone Lietuvos ir Rusijos pasienyje „ūkininkas Kučinskas aptiko šiuolaikinę raketą oras-oras, bet Lietuvos Krašto apsaugos tarnyba pranešė, esą tai iš karo laikų išlikusi raketa“. Toliau straipsnyje ūkininkas esą tvirtina, kad radinys atrodė tiksliai taip, kaip Estijos teritorijoje netyčia paleista AIM-120 AMRAAM raketa, bet pateikiama versija, kad tai buvo ne ta pati raketa, o dar vienas, nuslėptas incidentas.

Neaiškus tinklaraštis

Įdomu tai, kad internete galima rasti ir dar vieną straipsnį, kurio herojaus pavardė skamba labai panašiai (Kučinskas), ir pati istorija irgi yra ganėtinai panaši – tik šįkart istorija publikuota lietuvių kalba.

Akivaizdžiai naujai įkurtame tinklaraštyje daliapolitika.wordpress.com, kuriame tėra vos du įrašai, iš kurių vienas yra regimai automatiškai sugeneruotas pasisveikinimo įrašas, publikuotas straipsnis apie tai, kaip „NATO naikintuvai Lietuvoje numušė NSO“.

Straipsnyje pasakojama fiktyvi istorija, kaip Lietuvos ūkininkas savo laukuose tariamai „aptiko į paviršių išartus neatpažinto skraidančio objekto (NSO) nuolaužą“ (kalba netaisyta). Toliau pasakojama, kad esą Lietuvos kariuomenės Karinių viešųjų ryšių vedėjas „pagyrė ūkininką už pastabumą ir smalsumą“, bet „pridūrė, kad be detalios apžiūros ir nežinant visų aplinkybių sunku kalbėti apie šio daikto tikrąją paskirtį, nes vien nuotraukų tam nepakanka ir todėl susilaikys nuo detalesnių komentarų“.

Tinklaraščio straipsnyje bandoma formuoti nuomonė, kad tai galėjo būti rugpjūčio pradžioje Estijoje naikintuvo netyčia paleista raketa.

„Galbūt tai ne pirmas kartas, kai Aljanso oro policijos misijos raketos netyčia nukrito ant Baltijos šalių gyventojų galvos. Bet dabar Lietuvoje kilo panika dėl danguje pasirodžiusio neatpažinto skraidančio objekto“ – tokiais žodžiais baigiamas straipsnis, kurio autorystė (kaip ir viso tinklaraščio) nenurodoma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.