Ateitį prieš 50 metų nuspėjęs lietuvis: 5G padės spręsti vieną didžiausių Lietuvos problemų

Profesorius Adolfas Laimutis Telksnys – žmogus, kuris į Lietuvą atvedė pirmąją nepriklausomą interneto liniją: 1991 m. spalio mėnesį ant Seimo pastatė palydovinio ryšio anteną, kuria Lietuva per Norvegiją savarankiškai prisijungė prie pasaulinės interneto šeimos.

 A.L. Telksnys teigia, kad 5G ryšys padės spręsti net emigracijos ir senėjančios populiacijos problemas.<br> R. Danisevičiaus nuotr.
 A.L. Telksnys teigia, kad 5G ryšys padės spręsti net emigracijos ir senėjančios populiacijos problemas.<br> R. Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2018, 3:30 PM, atnaujinta Dec 21, 2018, 3:44 PM

1968 m. sausio 1 d. laikraštyje publikuotame straipsnyje „Informeris vietoje laikrodžio“, atsakydamas į klausimą kaip jis mato 2017-uosius, A.L. Telksnys taip pat stebėtinai tiksliai nurodė interneto ir kompiuterijos plėtrą, o taip pat – išmaniojo telefono atsiradimą.

„Mokslas ir technika, o tame tarpe atpažinimo procesų teorija ir technika bus tiek išsivystę, kad kiekvienas žmogus, panašiai kaip kad dabar turi laikrodį, turės „informerį“ – garsų, šviesos vaizdų (o gal ir skonio, kvapų, nervinių signalų) siųstuvą, imtuvą bei dabartiniu mūsų supratimu galingą skaičiavimo mašiną, – septintojo dešimtmečio pabaigoje rašė profesorius, – „Informeris“ bus ne didesnis už šių dienų rankinį laikrodėlį, todėl patogus nešioti. Norėdamas sužinoti, kas vyksta pasaulyje, parašyta tuo ar kitu mokslo ar technikos klausimu, arba gauti kokių nors kitų duomenų, žmogus galės užklausti per individualų informerį, automatinę biblioteką ir momentaliai gaus atsakymą žodžiu, raštu arba vaizdais.“

Profesorius dalyvavo ir simboliniame 5G interneto ryšio įjungime Vilniuje.

„Visą šį įvykį vertinu labai teigiamai. Nes jis mums atidaro dureles į ateitį, – Lrytas.lt sakė prof. A.L. Telksnys. – Pavyzdžiui, darbuotojų dabar trūksta, ar ne? Nėra kam prižiūrėti žmonių ligoninėse, slaugos namuose. Mus gąsdina migracija. Tai ką darysime? O gi reikia pasinaudoti naujomis technologinėmis priemonėmis, robotais – bet tokiais robotais, su kuriais galėtume bendrauti kaip su žmonėmis, šnekėdami lietuviškai. Ir 5G jau atveria tokią galimybę.“

Reikia priminti, kad prof. A.L. Telksnys jau kelerius metus dirba prie lietuvių kalbos atpažinimo ir sintezavimo sistemos LIEPA.

Kalbėdamas apie 5G, profesorius pateikia konkretų pavyzdį: pristatyme teigta, kad ryšio seanso metu buvo pasiektas 6 milisekundžių reakcijos (arba uždelstumo, angl. latency) greitis. „Bet ar žinote, kokia yra žmogaus reakcija, kai mes vienas su kitu bendraujame? O gi 7 milisekundės!“ – šypsojosi profesorius.

Kitas A.L. Telksnio pateiktas pavyzdys – savavaldžiai automobiliai. Pasak mokslininko, už 10 ar 15 metų jie tikrai išplis, bet tai leidžia jau dabar ką tik pademonstruotos 5G galimybės. „Nes jei žmogus-vairuotojas pamatęs kliūtį imtų sukti vairą tik po pusvalandžio, būtų labai ne kažką“, – šypsojosi profesorius.

Paklaustas, ar naujojoje technologijoje nemato grėsmių, mokslininkas teigė, kad mato, bet tai nėra nieko neįprasto. „Kiekviena nauja technologija sukelia problemų. Bet ir peilis – jį gali naudoti ir duonos raikymui, ir gali ką nors nudurti.“

5G šiandien buvo pademonstruotas Vilniuje. Ryšį pristačiusi mobiliojo ryšio kompanija „Telia“ teigė, kad realiomis lauko sąlygomis buvo pasiektas duomenų perdavimo rekordas: greitis siekė 1,8 gigabito per sekundę, o uždelsimas – vos 6 milisekundes.

Kol kas 5G ryšys veikia tik ribotoje Vilniaus zonoje (įjungtos dvi 5G bazinės stotys, vienos bazinės stoties pajėgumas – 10 Gb/s) ir tik laikinu 3,75 GHz dažniu. 5G dažnių aukcionas, tikėtina, įvyks kitais metais. Mobiliojo ryšio ekspertai prognozuoja, kad 5G palaikanti įranga tarp vartotojų pradės plisti 2019 m. pabaigoje.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.