Kiekvienas išsprendęs šį uždavinį gauna kitokį atsakymą, bet kuris iš tiesų teisingas?

Jau kurį laiką socialiniuose tinkluose pasirodo įrašai, kuriuose yra prašoma išspręsti šį gana lengvai atrodantį uždavinį: 8 ÷ 2(2+2). Bet nors jis ir atrodo nesunkus – daugelis žmonių spręsdami gauna du skirtingus atsakymus – 1 arba 16.

Jau kurį laiką socialiniuose tinkluose pasirodo įrašai, kuriuose yra prašoma išspręsti šį gana lengvai atrodantį uždavinį: 8 ÷ 2(2+2). <br>pjmdoll iliustr. 
Jau kurį laiką socialiniuose tinkluose pasirodo įrašai, kuriuose yra prašoma išspręsti šį gana lengvai atrodantį uždavinį: 8 ÷ 2(2+2). <br>pjmdoll iliustr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 10, 2019, 10:26 AM

Panašiai kaip ir su pasaulį į dvi dalis dalinančiomis iliuzijoms, šis uždavinys sukėlė didžiulę diskusijų bangą. Kai kurie tikino, kad atsakymas tikrai yra 16, tačiau kitiems atrodė, kad atsakymas turėtų būti 1. Taigi, kuris yra iš tiesų teisingas?

Pirmą kartą šis uždavinys pasirodė „Twitter“ vartotojo @pjmdoll paskyroje. Iš karto po to įrašas sulaukė daugybės pasidalinimų ir komentarų. Žmonės net gi dalinosi savo skaičiuotuvų nuotraukomis, įdomiausia tai, kad skirtingi skaičiuotuvai rodė skirtingą atsakymą.

Kai kurie socialinių tinklų vartotojai juokavo, kad matematika „griūna“, o kiti skundėsi, kad niekas jų neišmokė tinkamai skaičiuoti. Tiesa, ekspertai sako, kad kaltinti savęs nereikėtų, nes šis uždavinys yra specialiai užrašytas klaidinančiai.

Remiantis įvairiomis algebros taisyklėmis, teisingiausias atsakymas yra 16. Pirmiausia reikia spręsti tai, kas užrašyta skliaustuose, po to gauname uždavinį, kuris atrodo taip: 8 ÷ 2 x 4. Čia kyla problema, nes remiantis algebra, tiek dalybai, tiek daugybai yra taikoma tokia pat pirmenybė.

Šiuo atveju matematikai duoda visai paprastą patarimą: „Spręskite iš kairės į dešinę“. Pirmiausia aštuonis padalijame iš dviejų, o gautą atsakymą dauginame iš keturių.

Dabar jau kaip ir aišku, kodėl skirtingi žmonės gavo skirtingus atsakymus, tačiau kodėl tokią pačią klaidą darė ir skaičiuotuvai? Ekspertai sako, kad uždavinys yra parašytas dviprasmiškai ir viskas priklauso nuo to, ar išsprendę skliaustus pirmiausia imsitės daugybos, ar dalybos. Taip pat svarbu ir tai, kaip yra užprogramtuotas skaičiuotuvas.

Taigi, jei esate įsitikinę, kad atsakymas turėtų būti 1 – nesate visiškai neteisūs.

Nepaisant to, kad teisingas atsakymas dabar jau aiškus – matematikus taip užrašytas uždavinys labai piktina. Jie sako, kad čia labiausiai trūksta skliaustų: jei užrašysime uždavinį (8 ÷2)x(2+2) – gausime 16, o jei 8÷[2x(2+2)] – gausime 1.

Papildomi skliaustai tikrai būtų padėję, tačiau tokiu atveju uždavinys tikriausiai nebūtų sulaukęs tiek daug dėmesio.

Parengta pagal „IFLScience“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.