Neįtikėtina: D. Trumpas per klaidą paviešino galingiausią JAV šnipinėjimo technologiją

Kad Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV) pirmauja technologijų srityje – jokia paslaptis. Taip pat visi žino, kad dažniausiai šalys iš tiesų turi daug daugiau įvairiausių technologijų, nei parodo visuomenei. Na, ši JAV klaida tik įrodo, kad taip iš tikrųjų ir yra.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas savo „Twitter“ paskyroje neseniai pasidalino nuotrauka, daryta iš palydovo. Joje matosi viena iš Irano Imamo Chomeinio kosminio centro paleidimo aikštelių, kurioje sudegė paleisti planuota raketa.  <br>Donald Trump/Twitter nuotr. 
JAV prezidentas Donaldas Trumpas savo „Twitter“ paskyroje neseniai pasidalino nuotrauka, daryta iš palydovo. Joje matosi viena iš Irano Imamo Chomeinio kosminio centro paleidimo aikštelių, kurioje sudegė paleisti planuota raketa.  <br>Donald Trump/Twitter nuotr. 
D.Trumpas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D.Trumpas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-09-05 21:13

JAV prezidentas Donaldas Trumpas savo „Twitter“ paskyroje neseniai pasidalino nuotrauka, daryta iš palydovo. Joje matosi viena iš Irano Imamo Chomeinio kosminio centro paleidimo aikštelių, kurioje sudegė paleisti planuota raketa.

D.Trumpas šalia šios nuotraukos taip pat paliko tokį įrašą: „JAV neprisidėjo prie nesėkmingo raketos paleidimo Irano Imano Chomeinio kosminiame centre. Siunčiu Iranui linkėjimus ir tikiuosi, kad jie greitai išsiaiškins kas ten įvyko“.

Iš pradžių gali pasirodyti, kad ši nuotrauka nėra niekuo ypatinga, tačiau po kelių dienų pasirodė astronomų pranešimai, kuriuose jie teigė išsiaiškinę kokiu palydovu buvo daryta ši nuotrauka. Pasirodo, kad D.Trumpas netyčia atskleidė itin slapto JAV optinio žvalgybinio palydovo galimybes.

Šis palydovas yra vadinamas USA 224. Ilgą laiką (iki dabar) jis buvo laikomas didelėje paslaptyje dėl priežasčių, susijusių su nacionaliniu šalies saugumu. Dėl tokios prezidento klaidos greičiausiai nėra patenkintos JAV slaptosios ir žvalgybos tarnybos, ar ne? Juk kam atskleisti savo technologines galimybes, jei jomis vėliau gali pasinaudoti priešai, o tarp jų ir Iranas?

Kaistantys santykiai

Iranas ir JAV nesutaria jau daugelį metų, o dabar jų santykiai vėl grįžo į pačią pradžią. JAV kaltina Iraną branduolinių ginklų kūrimu ir terorizmo rėmimu. Tuo tarpu Iranas irgi kaltina JAV terorizmo rėmimu, mat anot jų, Izraeliui jie tiekia naujausius ginklus, kurių vertė siekia milijardus dolerių.

Visi šie reikalai buvo šiek tiek aprimę, kuomet Iranas pasirašė sutartį valdant Barakui Obamai ir sutiko riboti savo šalies branduolines technologijas – dėl to JAV jiems sumažino ekonomines sankcijas. Kai į JAV prezidentu tapo D.Trumpas – jis nutraukė šį sandorį, o dėl to JAV ir Irano santykiai vėl ėmė kaisti.

Iranas savo raketų ir palydovų paleidimo galimybes plėtoja jau daugelį metų. Visas raketas jie testuoja Imano Chomeinio kosminiame centre. Rugpjūčio gale vienas jų raketos paleidimas nepavyko, o neklasifikuotų palydovų nuotraukose matėsi tik iš vienos paleidimo aikštelės kylantys dūmai.

Nuotrauka, kuri neturėjo pasiekti viešumos

Panašu, kad D.Trumpui buvo pateikta atspausdinta šios nuotraukos versija, kadangi jis nusprendė ją nufotografuoti savo telefonu ir pasidalinti socialiniame tinkle – jei gerai pasižiūrėsite, nuotraukos viduryje įžvelgsite ir telefono blykstės atspindį. Beveik iš karto po to, kai nuotrauka pasirodė socialiniame tinkle, žmonės ėmė suprasti, kad D.Trumpas galėjo atskleisti galingiausią JAV žvalgybos instrumentą.

Tiesa, kai kurie žmonės iš karto nesuvokė, kodėl tai yra tokia didelė problema. Jų nuomone, nuotrauka neatskleidžia jokios svarbios informacijos. Tiesa, astronomai jiems įrodė kitaip.

Štai vienas Olandijos astronomas Marcosas Langbroekas beveik iš karto ėmė dirbti su šia nuotrauka ir galiausiai pasidalino savo atradimais:

Interviu su NPR jis apibūdino USA 224 kaip itin didelį teleskopą, panašų į Hablo kosminį teleskopą, „tik vietoje to, kad žiūrėtų į žvaigždes, jis žiūri į Žemės paviršių ir daro labai detalias nuotraukas“.

USA 224 yra itin galingas žvalgybos instrumentas, kuris kainuoja milijardus dolerių. Jis turi ir 2,4 metrų veidrodį – tokio pačio dydžio kaip ir Hablo kosminis teleskopas.

Galingas palydovas

USA 224 yra taip vadinamas KH-11 palydovas. Jie dar yra vadinami „Evolved Enchanced CRYSTAL System“ ir turi kodinį pavadinimą „Key Hole“. Astronomai sako, kad tokius teleskopus yra pakankamai lengva susekti danguje.

M.Langroekas savo „SatTrackCom“ svetainėje aiškino, kaip pagal nuotraukoje matomus šešėlius ir vietą, kuri buvo fotografuojama, galima nustatyti kada buvo daryta nuotrauka. Vėliau gautas laikas buvo palygintas su kitais, jau žinomais žvalgybiniais palydovais. Galiausiai astronomai nustatė, kad nuotrauka buvo daryta USA 224 palydovu.

Profesionalus astronomas iš Olandijos radioastronomijos instituto Ceesas Basa irgi prisidėjo prie nuotraukos tyrinėjimų ir galiausiai sugebėjo nustatyti paveikslėlio rezoliuciją ir kitas USA 224 galimybes:

Įspūdingas detalumas

Tokia nuotrauka nustebino net ir visko mačiusius palydovų nuotraukų ekspertus. Štai viena jų, Melissa Hanham teigė netikinti, kad ši nuotrauka buvo daryta palydovu. Anot jos, priešai greičiausiai panaudos atvirkštinės inžinerijos procesą ir taip išsiaiškins kaip veikia palydovo kameros sensorius ir kokias redagavimo technologijas amerikiečiai naudoja.

Nepaslaptis, kad šalys stengiasi savo žvalgybines technologijas išlaikyti paslaptyje. Tai yra itin svarbu, mat priešai tokiu atveju negali žinoti, kokiu būdu jie gali būti stebimi, o taip pat negali perimti ir pačios technologijos.

Ši nuotrauka yra realus įrodymas, kad JAV turi daug geresnes technologijas, apie kurias nekalba. Kitos šalys greičiausiai numanė, kad JAV naudoja pažangius žvalgybinius palydovus, tačiau dabar jiems net nereikės spėlioti kokie jie yra.

Parengta pagal „Science Alert“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.