Aptiko miestą, kurio gyventojai pastatė Stounhendžą

Nepaisant to, kad Stounhendžas yra viena žinomiausių vietų Didžiojoje Britanijoje, jis išlieka pakankamai paslaptingu ir pateikia labai mažai užuominų apie savo kilmę. Tačiau atradus senovinę gyvenvietę, esančią tik 1,5 km atstumu nuo priešistorinio paminklo, mokslininkai pagaliau tikisi rasti atsakymus, kas pastatė šį monumentalų neolito laikų statinį.

 Nepaisant to, kad Stounhendžas yra viena žinomiausių vietų Didžiojoje Britanijoje, jis išlieka pakankamai paslaptingu ir pateikia labai mažai užuominų apie savo kilmę.<br> 123RF nuotr.
 Nepaisant to, kad Stounhendžas yra viena žinomiausių vietų Didžiojoje Britanijoje, jis išlieka pakankamai paslaptingu ir pateikia labai mažai užuominų apie savo kilmę.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 8, 2019, 8:17 AM

Iki šiol buvo manoma, kad archeologinė vietovė, vadinama Blick Mead, tebuvo palyginus nereikšmingas Romos imperijos laikų kaimelis – tačiau naujausi kasinėjimai pateikė įrodymų, kad tai iš tikrųjų galėjo būti neolito gyvenvietė. Tyrėjai mano, kad tai netgi gali būti pirmasis Didžiosios Britanijos „miestas“ – ir kad jos gyventojai tikriausiai pastatė Stounhendžą, rašo „IFL Science“.

Kasinėjimo projektui vadovaujantis profesorius Davidas Jacquesas „The Telegraph“ pasakoja, kad Blick Mead teritorijoje rado daugybę daiktų. Iki 2006 m. šioje radimvietėje iš neolito laikų buvo aptikta tik 30 radinių, o dabar jų skaičius siekia daugiau nei 70 000 – taigi, tai gana stipriai keičia žaidimą, sako mokslininkas.

Manoma, kad šių radinių, kurių daugumą sudaro akmeniniai įrankiai, amžius labai skiriasi, o seniausias datuojamas maždaug 10 000 metų. Tai rodo, kad Blick Mead teritorijoje buvo gyvenama labai ilgą laiką – todėl buvo nuolatinė gyvenvietė, o ne trumpalaikė stovykla. Ši įžvalga net gali pakeisti mūsų supratimą apie tai, kaip žmonės išvis gyveno akmens amžiuje, sako archeologas.

„Mes kalbame apie labai mažą teritoriją, į kurią žmonės vis sugrįždavo ir sugrįždavo – ir aš manau, kad tai greičiausiai buvo kažkokia nuolatinė gyvenvietė, todėl reikia peržiūrėti visas ligšiolines idėjas, kaip medžiotojai-rinkėjai judėdavo senovinėse išsibarsčiusiose bendruomenėse“, – aiškina D.Jaquesas.

Nors dabar šią vietą skalauja nedidelis šaltinis, prieš kelis tūkstantmečius tai galėjo būti didelė upė, todėl tai būtų buvusi puiki vieta gyvenvietei. Taip pat manoma, kad aplinkinėse lygumose gyveno milžiniški senoviniai stumbrai, suteikiantys puikias galimybes medžioklei.

Stumbrų kaukolių ir kaulų atradimas pačiame Stounhendže suteikia didesnę reikšmę teorijai, kad Blick Mead gyventojai galėjo pastatyti garsųjį paminklą ir kad stumbrai buvo laikomi ne tik maistu, bet ir šventais gyvūnais.

Blick Mead teritorijoje archeologai aptiko ir 9 metrų skersmens platformą akmeniniais kraštais, kuri, pasak D.Jacqueso, tikriausiai buvo naudojama religinėms ceremonijoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.