Elektroninis parašas: kaip juo naudotis saugiai?

Interneto amžiuje šūsnis spausdintų dokumentų, patvirtintų ranka išraitytais parašais, pakeis patogios elektroninės versijos, kurias pakaks patvirtinti elektroniniu parašu. Šis asmenybės patvirtinimo būdas gali būti patikimesnis, nei ranka padėtas parašas, jei tik juo naudojamasi saugiai.

 Elektroninis parašas: kaip juo naudotis saugiai?<br> 123rf.com nuotr.
 Elektroninis parašas: kaip juo naudotis saugiai?<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aistė Meidutė

Nov 27, 2019, 8:01 PM

Remiantis statistiniais duomenimis, prognozuojama, kad iki 2020 metų elektroninio parašo rinka augs 39 proc. Tačiau, nepaisant sparčiai augančio populiarumo pasaulyje, kvalifikuotu elektroniniu parašu naudojasi palyginti nedidelė dalis lietuvių.

2019 metų vasario mėnesį „Baltijos tyrimų“ atliktos apklausos duomenimis, tik šeštadalis suaugusių Lietuvos gyventojų 2018 metais naudojosi kvalifikuotu elektroniniu parašu, 79 proc. apklaustų gyventojų atsakė, kad nenaudojo tokio parašo, o 3 proc. neatsakė į šį klausimą.

Paklausti, kodėl nenaudojo elektroninio parašo, 40 proc. respondentų atsakė, kad neturėtų kur jo panaudoti, 36 proc. nieko nežinojo apie elektroninį parašą, penktadalis gyventojų nurodė neturintys elektroniniam parašui naudoti reikalingų priemonių, o 8 proc. manė, kad tokiu parašu naudotis sudėtingiau, nei rašytu ranka.

Ateityje elektroninio parašo poreikis didės visiems gyventojams – kai kurie bankų padaliniai jau atsisakė kodų kortelių ir įdiegė elektroniniu parašu grįstus asmens identifikavimo būdus – todėl labai svarbu žinoti, kaip saugiai pasirašyti elektroniniu būdu ir kokių resursų tam gali prireikti.

Kai kurie interneto vartotojai vis dar mano, kad elektroniniu parašu laikomas iš skenuoto dokumento iškirptas ranka uždėtas parašas, įklijuotas į kitą dokumentas. Tačiau viskas yra kiek kitaip. Toks paveikslėlio užklijavimas ant dokumento jokios juridinės galios neturi, nes konflikto atveju būtų neįmanoma nustatyti, ar tokį parašą tikrai uždėjo pasirašyti norėjęs žmogus.

Kaip pažymima Europos Parlamento ir Tarybos reglamente, elektroninis parašas yra elektroniniai duomenys, prijungti prie kitų elektroninės formos duomenų arba logiškai susieti su jais. Šiuos duomenis asmuo naudoja, norėdamas patvirtinti savo tapatybę ar pasirašyti dokumentą.

Elektroniniu parašu galima atlikti tas pačias funkcijas, kaip ir ranka rašytu – pasirašinėti dokumentus, tvirtinti banko mokėjimus, teikti prašymus ar skundus valstybinėms institucijoms ar naudotis kitomis elektroninėmis paslaugomis.

Elektroninis parašas suteikia daugiau patogumo ir laisvės, tačiau nusprendus juo naudotis reikia žinoti, kaip tai daryti saugiai.

1. Rinkitės patikimą paslaugų teikėją

Nusprendus naudotis elektroniniu parašu, svarbu nuspręsti, kokio pavidalo parašu naudositės ir į kokį šios paslaugos teikėją kreipsitės. Norint pasirašinėti saugiai, svarbu, kad parašas būtų kvalifikuotas, tai yra, jo teisinė galia prilyginama rašytiniam parašui be jokių papildomų išlygų.

Kvalifikuotą el. parašą galima įsigyti tik pas patvirtintus tokios paslaugos teikėjus, kuriems keliami itin aukšti reikalavimai. Visą el. parašo paslaugos teikėjų sąrašą galima rasti paspaudus ant nuorodos.

Lietuvos gyventojai šiuo metu gali rinktis tris el. parašo pavidalus:

Mobilusis parašas, įrašomas į vartotojo SIM kortelę ir išduodamas mobilioji ryšio operatoriaus. Norint naudotis šiuo el. parašo variantu nereikia jokios papildomos įrangos, tačiau mobiliojo parašo sertifikatas galioja tik du metus. Pasibaigus m. parašo galiojimo laikui, reikia sudaryti naują sertifikato sutartį.

Asmens tapatybės kortelėje įdiegtas el. parašas. Visose po 2009 metų išduotose asmens tapatybės kortelėse yra el. parašas, tačiau, norint juo pasinaudoti reikalingas kortelių skaitytuvas ir programinė įranga. Jei niekada nesinaudojote asmens tapatybės kortelėje esančiu parašu, gali prireikti atnaujinti jo sertifikatą, nes jis galioja tik tris metus.

USB laikmenoje esantis elektroninis parašas. Šio tipo el. parašą galima įsigyti „Registrų Centre“. Norint juo naudotis, reikalinga papildoma programinė įranga.

2. Niekam neatskleiskite su el. parašu susijusių duomenų

El. parašas gali būti saugus tik tuo atveju, jeigu pasirūpinsite jo saugumu. Pirmiausia būtina pasirūpinti fizine el. parašo laikmena – SIM kortele, asmens tapatybės kortele arba USB raktu. Jokiu būdu neperleiskite šių įrenginių tretiesiems asmenims. Jei įrenginį praradote – nedelsdami kreipkitės į paslaugų teikėją.

Ne mažiau svarbu sugalvoti patikimą PIN kodą. Nesirinkite lengvai atspėjamų skaičių kombinacijų, kurias pasidomėjus jūsų gyvenimu galima atsekti – savo ar artimųjų gimimo datų, adresų, tų pačių skaičių kombinacijų, kurias naudojate prisijungti prie kitų elektroninių paslaugų.

Neužsirašinėkite PIN kodo ir jokiu būdu neatskleiskite jo kitiems. Geriausias būdas apsaugoti savo mobilųjį parašą – įsiminti reikalingus PIN kodus, tokiu būdu galėsite būti ramūs, kad kodų nepasieks kiti asmenys.

Jei įtariate, kad jūsų PIN kodą gali turėti kitas asmuo, nedelsdami kreipkitės į el. parašo paslaugų teikėją.

3. Nepasirašinėkite bet kur

Prieš pasirašinėdami interneto svetainėse ar el. parašu tvirtindami dokumentus, įsitikinkite, kad tiksliai žinote, kur dedate savo parašą. Internetiniai nusikaltėliai, siekdami pasisavinti aukos duomenis, dažnai imituoja patikimas populiarias interneto svetaines, pavyzdžiui, oficialius bankų tinklalapius. Sukčių sukurtas svetaines nesunku identifikuoti patikrinus URL adresą. Laiku nepatikrinęs URL adreso juostelės žmogus suveda el. parašo duomenis į netikrą svetainę ir šie patenka tiesiai į sukčių rankas.

4. Pasirašinėdami dokumentus – galvokite

Pasirašinėdami dokumentus ranka, dažnai tai atliekame automatiškai, tačiau pasirašinėjant elektroniniu būdu to daryti nevalia. Jei atliekate bankinę operaciją, naudodamiesi mobiliuoju parašu, atidžiai sutikrinkite, ar telefono ekrane atsirandantys skaičiai – tokie patys, kaip ir kompiuteryje esantys. Pastebėję neatitikimus, jokiu būdu nesuveskite savo PIN kodų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?