Žaidimas paupyje buvo lemtingas: berniukas aptiko tai, ko visiškai nesitikėjo

Dešimties metų berniukas, žaidęs upės pakrantėje Kinijoje, netyčia iškasė suakmenėjusį kiaušinį – o galiausiai buvo aptiktas ir labai retas 66 mln. metų senumo dinozaurų lizdas.

 Dešimties metų berniukas, žaidęs upės pakrantėje Kinijoje, netyčia iškasė suakmenėjusį kiaušinį – o galiausiai buvo aptiktas ir labai retas 66 mln. metų senumo dinozaurų lizdas (asociatyvinė nuotr.).<br> 123RF nuotr.
 Dešimties metų berniukas, žaidęs upės pakrantėje Kinijoje, netyčia iškasė suakmenėjusį kiaušinį – o galiausiai buvo aptiktas ir labai retas 66 mln. metų senumo dinozaurų lizdas (asociatyvinė nuotr.).<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-12-31 08:55, atnaujinta 2019-12-31 13:24

Šis atradimas buvo padarytas Héyuáno mieste Guangdongo provincijoje. Trečios klasės moksleivis Zhang Yangzhe žaidė Dongo upės pakrantėje, prižiūrint motinai. Pasak portalo „Ladbible“, jis bandė rasti, kuo galėtų sutraiškyti riešutą.

Zh.Yangzhe mėgsta mokslą ir visada žavėjosi dinozaurais – taigi, jam tai tapo viso gyvenimo atradimu.

„Keistas akmuo“

Kasdamas žemę, berniukas aptiko „keistą akmenį“, rašo „The Sun“. Akmuo gulėjo raudoname dirvožemyje ir berniukas jį labai atsargiai jį iškasė. „The Daily Mail“ rašo, kad iš pradžių vaikas manė, jog tai buvo cemento gabalas su kažkokiais apskritimais, įsispaudusiais paviršiuje.

Tačiau labiau patyrinėjęs, berniukas suprato, kad jo radinys – ne visai įprastas ir ėmė įtarti, kad tai – dinozauro kiaušinis: tokią mintį pakišo radinio forma. Vietinei žiniasklaidai jis sakė: „sužinojau apie juos iš knygų ir ekspozicijos mokyklos koridoriuje“.

Vaikas pasikvietė motiną – kad padėtų išsiaiškinti, ką jis čia rado, ir ši sutiko, kad čia išties gali būti dinozauro kiaušinis. Jie nedelsdami susisiekė su vietos muziejumi abu budėjo prie radimvietės, kol atvyko ekspertai.

Mokslininkai iškart patvirtino, kad tai – dinozauro kiaušinis, o po kelių dienų teritorijoje pradėjo ir kasinėjimus. Taip buvo surasta dar dešimt kiaušinių – tokių pačių, kokius rado moksleivis. Paleontologai nustatė, kad Zh.Yangzhe aptiko dinozaurų lizdą – nes visi kiaušiniai buvo rasti nedidelėje teritorijoje. Vienos fosilijos skersmuo – 9 cm.

Mokslininkai tolimesniam tyrimui kiaušinius perkėlė į vietinį Héyuáno dinozaurų muziejų.

Manoma, kad šiems radiniams 66 milijonai metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.