Kaip prastoje komedijoje ar siaubo filme – pensininko skrydis naikintuvu, kurio nepamirš visą gyvenimą

Įsivaizduokite – visą gyvenimą dirbate vienoje gynybos sektoriaus įmonėje. Galiausiai ateina laikas išeiti į pensiją ir buvę bendradarbiai sugalvoja jums staigmeną. Tik ta staigmena yra tokia, kokios jūs niekada nenorėjote – pasiskraidymas naikintuvu. Ir tai – tik dalis problemų, kokias patyrė 64 metų amžiaus prancūzų civilis.

 Bendradarbiai kartojo, kad trumpas pramoginis skrydis antrojoje „Dassault Rafale B“ sėdynėje būsimam pensininkui bus smagus prisiminimas.<br> Wikimedia commons
 Bendradarbiai kartojo, kad trumpas pramoginis skrydis antrojoje „Dassault Rafale B“ sėdynėje būsimam pensininkui bus smagus prisiminimas.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 27, 2020, 9:20 PM

Tas į pensiją išsiruošęs civilis, beje, niekada nenorėjo skraidyti naikintuvu. Jis bijojo ir greičio, ir aukščio. Net kelionių įprastais keleiviniais lėktuvais šis vyras nemėgo. Tačiau jo bendradarbiai kartojo, kad trumpas pramoginis skrydis antrojoje „Dassault Rafale B“ sėdynėje jam bus smagus prisiminimas.

64 metų vyras turėjo apsilankyti pas gydytoją, kad šis patvirtintų, kad tokia pramoga išvis yra saugi. Tačiau jis lankėsi tą pačią dieną, iki skrydžio likus vos kelioms valandoms. Gydytojas atsainiai patvirtino, kad skrydis jam nepakenks, bet reikėtų vengti neigiamų apkrovų (kokios patiriamos lėktuvui smingant žemyn). Taigi, atėjo laikas sėsti į antrojo piloto sėdynę tame nelemtame naikintuve.

Visu savo gyvenimu abejojantis pramogautojas gavo specialų kostiumą, kurį apsivilko neteisingai – ir deguonies kaukę, kuri buvo prisegta per laisvai. Dar lipdamas į naikintuvą vyras stipriai bijojo – jo širdies ritmas pakilo iki 140 dūžių per minutę. Tačiau kelio atgal nebuvo. Maža to, turistas buvo dar ir per laisvai prisegtas saugos diržais – ir nelaimingas skrydis prasidėjo.

Netinkamai kombinezoną apsivilkęs, laisvai deguonies kaukę ir šalmą dėvintis bei prastai prie sėdynės prisegtas vyras visas drebėjo. Nors visą gyvenimą dirbo gynybos sektoriuje, 64 metų žmogus buvo civilis. Be to, niekas jam apie skrydį nieko ir nepapasakojo. Puikus receptas prancūziškai nelaimei.

„Dassault Rafale B“ šovė viršų – naikintuve esantys žmonės patyrė 3,7 G apkrovas. O tada pilotas staiga išlygino orlaivį ir nelaimingas būsimasis pensininkas patyrė tą neigiamą apkrovą. Tą akimirką vyrui pasirodė, kad jis išskris iš sėdynės – todėl jis griebė pirmą po ranka pasitaikiusią rankeną.

Kaip jau turbūt nuspėjate pagal bendrą nuotykio dvasią, paaiškėjo, kad tai buvo katapultos rankena.

„Rafale B“ turi „Martin-Baker MK16“ katapultuojamų sėdynių sistemą. Iššovus vienai, turėtų iššauti ir kita. Tačiau piloto sėdynė liko vietoje. Ir gerai – pilotas sugebėjo nutupdyti naikintuvą ir iš jo pabėgti. Prie to nelemto „Rafale B“ žmonės nesiartino ir po nusileidimo – buvo baiminamasi, kad piloto sėdynė persigalvos ir iššaus. Naikintuvas buvo apžiūrėtas tik po 24 valandų.

Tačiau sugrįžkime prie pagrindinio herojaus, likusio ore. Patyręs gerokai daugiau apkrovų nei būtų norėjęs, vyras atsisveikino ir su šalmu – jis nuskrido šalin pats, nusinešdamas ir deguonies kaukę. Vyras tikriausiai mintyse ne kartą bandė sugrįžti į laikus, kai dar buvo ant žemės. Tačiau sėdynė atliko savo darbą – parašiutas išsiskleidė ir turistas patyrė tik menkus sužalojimus. Apie tas netinkamai apsivilktas specialias kelnes daugiau nekalbėsime.

Dabar Prancūzijos institucijos vykdys tyrimus. Kažkas bus nubaustas. Tačiau taip pat bus tiriami ir tie katapultavimosi mechanizmai – kodėl neiššovė antroji sėdynė? Tai išėjo į gerą – bet kitokiose aplinkybėse būtų gerai, kad suveiktų abi sėdynės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.