Rusijos kariuomenei pradėti tiekti nauji tankai. Nurodė, kokia Lietuvos ginkluote juos galima būtų naikinti

Rusijos kariuomenei pradėti tiekti nauji tankai T-90M. Pirmosios partijos pasiekė Rusijos Vakarų karinę apygardą. Vakarų karinei apygardai priklauso Karaliaučiaus sritis, visas Baltijos valstybių, Suomijos bei Norvegijos pasienis, primena Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis. Jo teigimu, pirmieji modernizuoti T-90 tankai atiteko divizijai dislokuotai prie Maskvos. „Anksčiau buvo teigiama, jog būtent ši divizija gavo naujuosius rusų tankus „T-14 Armata“ ir bus pilnai jais apginkluota, tačiau iš šios dienos perspektyvos matosi, kad tai buvo propagandinis triukas, blefas ir išpūstas burbulas“, – sako karys.

 Rusijos kariuomenei pradėti tiekti nauji tankai T-90M. Pirmosios partijos pasiekė Rusijos Vakarų karinę apygardą.<br> TASS / Scanpix nuotr.
 Rusijos kariuomenei pradėti tiekti nauji tankai T-90M. Pirmosios partijos pasiekė Rusijos Vakarų karinę apygardą.<br> TASS / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-05-11 12:06

T-90 – tai modernizuoti 1989-1992 metų gamybos tankai T-72BU. Nuo 1992 iki 2011 metų rusai pagamino 1785 T-90 vienetus.

„Tankas pagamintas laikantis klasikinės rusų ginklų gamybos filosofijos: lengvas, palyginus mažai šarvuotas, pigus ginklas. Tanko svoris apie 46 tonos, kas galėtų reikšti jog jo šarvavimas 20-30 proc. mažesnis nei amerikietiškų, vokiškų ar prancūziškų tankų. Pagrindinę ginkluotę sudaro 125 mm lygiavamzdė patranka, gebanti šaudyti prieštankinėmis valdomomis raketomis, šarvamušiais bei skeveldriniais sviediniais. 125 mm patrankos kovinį komplektą sudaro 42 sviediniai ir 4 prieštankinės raketos. Patranka užtaisoma automatiškai. Dėl šio automatinio užtaisymo, rusiško tanko įgulą sudaro 3 kariai: vairuotojas, vadas ir taikytojas. Papildomą ginkluotę sudaro du 7,62 mm kulkosvaidžiai“, – pasakoja ginkluotės entuziastas.

Pasak D.Antanaičio, tanko šarvavimas gana lengvas, todėl plačiai naudojami reaktyviniai šarvai ERA tanko apsaugai padidinti. „ERA šarvai sprogsta, kai į juos pataiko raketa arba sviedinys – ir savo sprogimo banga nukreipia sviedinį arba raketą taip sumažindami tanko sunaikinimo tikimybę. Tačiau šie šarvai turi ir minusų. Juos gali išsprogdinti ir 30 mm automatinės patrankos sviedinių serija“, – pasakoja karininkas.

Jo teigimu, tanką varo 1130 AG dyzelinis variklis. „Tai beveik 30 proc. mažiau galios nei standartinių NATO tankų variklių. Be to T90M, skirtingai nuo „Leopard 2“ šeimos ar „Abrams M1“ tankų, gali naudoti tik dyzelinį kurą – tuo tarpu vokiški ir amerikietiški tankai degina bet kokį skystą kurą ar degantį skystį“, – pastebi D.Antanaitis ir papildo, kad su tokiu varikliu T-90M gali išvystyti iki 60 km/h greitį.

Anot jo, Rusijos kariuomenė planuoja gauti 42 vienetus modernizuotų tankų su galimybe dar 56 vienetus T-90A tankų atnaujinti iki T-90M lygio.

„Šie tankai gali būti naikinami Lietuvos kariuomenės turimais prieštankiniais raketiniais kompleksais „Spike LR“ bei „Javelin“. Tankus T-90M gali stipriai pažeisti šarvamušiai 30 mm sviediniai. Mūsų kariuomenės turimoms haubicoms „PzH 2000“ panaudojus „SMArt“ sviedinius, tankai gali būti naikinami šių sviedinių užtaisais. Šie užtaisai išsiskiria iš „PzH 2000“ iššauto sviedinio, automatiškai skenuoja vietovę apačioje, nustato tanko buvimo vietą bei jį naikina iš viršaus. Papildomai įsigijus „bepiločius savižudžius“ (angl. loitering munition), tankai gali tapti lengvu šių sistemų grobiu esant labai dideliu nuotoliu nuo mūsų pozicijų, – pasakoja atsargos majoras.

Jo teigimu, panašu kad Rusija toliau telkia naujausią ginkluotę pasienyje su Europa. „Nors COVID-19 ir gali paveikti Rusijos kariuomenės biudžetą, tačiau žinant šios valstybės istoriją bei dabartį, vardan kariuomenės visada buvo aukojami savi žmonės. Mums tai reiškia tik vieną – situacija be pasikeitimų. Rusai toliau ginkluojasi ir stiprina puolamąją ginkluotę bei kelia grėsmę taikai Europoje bei kitose žemynuose. Mūsų gynybos biudžeto išlaikymas ne mažesniame kaip 2% nuo BVP yra esminis norint išlikti ateityje laisva valstybe“, – apibendrina karys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.