Karantino metu į internetą persikėlė ir moksleiviai, ir sukčiai

Karantino laikotarpiu daugelio gyvenimas persikėlė į internetą. Lietuvoje lankomų svetainių statistika tapo gyvenimo atspindžiu ir taikliai iliustruoja visuomenės aktualijas, kai viskas vyksta internete: ne tik mokslas, ar darbas, bet ir darbo paieškos ar net bandymai pasipelnyti sukčiaujant.

 Per karantino laikotarpį į duomenų vagystes (angl. phishing) nukreiptų svetainių skaičius padidėjo 350 proc. Tokių svetainių sausio mėnesį buvo skaičiuojama 149 195, o balandį jų skaičius pakilo iki 522 495.<br> 123rf nuotr.
 Per karantino laikotarpį į duomenų vagystes (angl. phishing) nukreiptų svetainių skaičius padidėjo 350 proc. Tokių svetainių sausio mėnesį buvo skaičiuojama 149 195, o balandį jų skaičius pakilo iki 522 495.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 15, 2020, 12:36 PM

Lietuviai pripranta prie gyvenimo nuolat prisijungus. Lankomiausių Lietuvoje svetainių trejetukas karantino laikotarpiu nepakito: pirmoje sąrašo vietoje yra google.com, antroje youtube.com, o trečioje facebook.com. Tačiau operatorių duomenys rodo, kad karantino metu internete praleidžiame žymiai daugiau laiko, negu iki šiol.

Moksleiviai kelia svetaines į topų viršūnes

Ryškūs karantino šuoliai matomi tolimesnėse pozicijose, ir daugelis jų susiję su edukacija. Į dešimtuką pakilo dabar devintoje vietoje esanti tamo.lt svetainė. Tai „Tavo mokykla“ elektroninis dienynas. Dar du elektroniniai dienynai kilo po 11 pozicijų: eduka.lt iš 24-os į 13-tą, o manodienynas.lt iš 40-tos į 29-tą.

Bene didžiausią šuolį pademonstravo emapamokos.lt. Dar vasarį jų svetainė sulaukdavo vos 240 000 apsilankymų. O balandžio mėnesio duomenimis, ši svetainė jau skaičiuoja 2 250 000 apsilankymų. Toks pokytis lankomiausių svetainių tope leido pakilti 43-imis pozicijomis.

Sukčiai muša produktyvumo rekordus

Į internetą keliasi ne tik moksleiviai ar verslai. Neįtikėtiną produktyvumą šiomis dienomis demonstruoja ir sukčiai. Per karantino laikotarpį į duomenų vagystes (angl. phishing) nukreiptų svetainių skaičius padidėjo 350 proc. Tokių svetainių sausio mėnesį buvo skaičiuojama 149 195, o balandį jų skaičius pakilo iki 522 495.

Tokio tipo svetainėse pateikiamos įtikinamos priežastys, kodėl turėtumėte įrašyti savo asmeninius duomenis. Pavyzdžiui, teigiama, kad kažką laimėjote ir reikalinga jūsų kontaktinė informacija. Arba svetainė pateikta kaip jūsų bankas, ir prašoma atnaujinti savo prisijungimo duomenis, įvedant senuosius.

Verslai užvėrė duris, bet atvėrė svetaines

Kauno technologijos universiteto (KTU) Interneto paslaugų centras atkreipė dėmesį, kad žmonės į karantiną sureagavo ir pirkdami domenus. Pastaraisiais mėnesiais buvo sukurta domenų su raktiniais žodžiais „virusas“, „corona“, „covid-19“, „kaukės“, „dezinfekcija“, „dezinfekcijos priemonės“.

Bet internete gausėja ne tik su virusu susijusių verslų. Daugelis parduotuvių ir įmonių, kurios buvo priverstos užverti fizinių lokacijų duris, persikėlė ir prekybą tęsia internete. Dalis jų jungiasi prie jau veikiančių prekybos platformų.

Bet dalis verslų kuria naujas svetaines. Platformoje „Shopify“ 2019 metais lietuviai sukūrė 395 el. parduotuves, o šiemet per pirmus mėnesius jau sukurtos 402 el. parduotuvės. Palyginus 2019 ir 2020 metų ketvirčių duomenis, karantino laikotarpiu el. parduotuvių kūrimas suintensyvėjo daugiau nei dvigubai – 205 proc.

Gyvenimo aprašymas ne tik Užimtumo tarnyboje, bet ir asmeninėje svetainėje

Deja, ne visi verslai klesti, ir ne visos darbo vietos saugios. Skaičiuojama, kad per karantiną darbo neteko virš 30 tūkstančių žmonių. Šalyje registruotas nedarbas išaugo nuo 9,3 proc. iki 11,1 proc.

Bet žmonės nebeapsiriboja registracija Užimtumo tarnyboje ir popieriniais CV. Vis daugiau darbo ieškančių asmenų savo gyvenimo aprašymus perkelia į asmenines svetaines.

Debesų kompiuterijos bendrovės „Hostinger“ vadovas Balys Krikščiūnas sako, kad vis daugiau žmonių kuria asmenines svetaines su savo gyvenimo aprašymu, darbų portfolio ir dinaminiu turiniu. „Manau, kad tai populiarėja dėl to, nes toks metodas darbdaviui gali papasakoti kur kas daugiau, nei popierinis gyvenimo aprašymas. Ir kalbu ne vien apie informacijos kiekį, bet apie pirmo įspūdžio sukūrimą. Svetainėje viskas kalba apie jus: domeno adresas, pasirinktas šriftas, rodomos iliustracijos ir net svetainės krovimosi greitis“, – teigia B.Krikščiūnas.

Internetas dabar labiau nei bet kada iki šiol tapo visuomenės atspindžiu, parodančiu ir pozityviąsias ir tamsiąsias mūsų puses. Panorėjus net horoskopus būtų galima sudarinėti ne pagal žvaigždynų judėjimus, o pagal pokyčius lankomiausių svetainių topuose. Prognozės būtų įžvelgiamos ne iš naujai atrastų žvaigždžių, bet iš naujų svetainių statistikos. Vieną prognozę galima įžvelgti jau dabar: padidėjęs virtualus aktyvumas sudomino ir sukčius, tad tęsiant darbus nuotoliniu būdu svarbu išlikti budriems ir neatskleisti savo asmeninių duomenų nesaugiose svetainėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.