Pasiruošti deklaruoti pajamas padeda „Prisijungusi Lietuva“ mokymai

Šiais metais pajamas deklaruoti turintys šalies gyventojai tai padaryti gali iki liepos 1 d., naudodamiesi nauja deklaracijų teikimo forma – pajamų deklaravimo vedliu. Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) teigimu, pajamas šiemet jau deklaravo per 815 tūkst. gyventojų.

 Pasiruošti deklaruoti pajamas padeda „Prisijungusi Lietuva“ mokymai.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Pasiruošti deklaruoti pajamas padeda „Prisijungusi Lietuva“ mokymai.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 29, 2020, 9:25 AM

VMI Mokestinių prievolių departamento direktorės Stasės Aliukonytės-Šnirienės teigimu, 75 proc. gyventojų reikia tik peržiūrėti ir patvirtinti sistemos jau suformuotas pajamų deklaracijas. „Panašiai būdavo ir ankstesniais metais, tačiau šiemet deklaruodami lengviau atsikvėps savarankiškai dirbantys gyventojai, nes trūkstamą informaciją jie turi pateikti atsakydami į žingsnis po žingsnio užduodamus deklaravimo vedlio klausimus, padėsiančius deklaraciją užpildyti teisingai ir nepamiršti įrašyti prašomų duomenų“, – pasakoja S. Aliukonytė-Šnirienė.

Į deklaruojant iškilusius klausimus atsakymus padeda rasti ne tik vedlyje pateikiami paaiškinimai ir VMI konsultantai, bet ir „Prisijungusios Lietuvos“ rengiami nuotoliniai mokymai, skirti norintiems perprasti ne tik e. pajamų deklaravimą, bet ir kitas e. paslaugas. „Prisijungusios Lietuvos“ informavimo ekspertės Birutės Stanevičienės teigimu, mokymuose dalyvauja daugiausiai 40–60 metų amžiaus savarankiškai dirbantys žmonės.

Mokymuose dalyvaujantiems dažniausiai kyla klausimų dėl deklaracijos taisymo ją jau pateikus, dėl pajamų už parduotus automobilius deklaravimo ir į ką atkreipti dėmesį norint susigrąžinti gyventojų pajamų mokestį už įvairias paslaugas.

Primena apie pamirštas deklaruoti pajamas

Ankstesnes „pilkąsias“ deklaracijas pakeitus klausimų–atsakymų forma deklaruoti tapo paprasčiau ne tik skaitmeninio raštingumo asams, bet ir žmonėms, negalintiems pasigirti itin tvirtais įgūdžiais, kurie dėl baimės suklysti ar nesugebėti visko atlikti teisingai anksčiau rinkdavosi teikti deklaracijas laukdami eilėse VMI padaliniuose.

„Prisijungusios Lietuvos“ atstovės teigimu, organizuojamais mokymais apie elektroninį deklaravimą norima parodyti, kad dabar tai daryti tapo dar paprasčiau. „Mokymų dalyviai sako, kad anksčiau sudėtinga būdavo suprasti, ką kuriame iš daugelio deklaracijos lapų pildyti, o ko nepildyti, todėl deklaravimo naujoves visi vertina teigiamai. O ir per mokymus su lektoriais išmėginus deklaravimo sistemą atsiranda pasitikėjimas savo jėgomis el. formą užpildyti teisingai „, – sako B. Stanevičienė.

Pasak VMI atstovės, nebereikia bijoti ir deklaruojant pasitaikančių klaidų, nes naujasis deklaravimo vedlys realiu laiku tikrina deklaraciją ir aptikęs klaidų jas nurodo bei prašo pataisyti. „Ankstesniais metais pasitaikydavo nemažai atvejų, kuomet gyventojai pamiršdavo deklaruoti gautas tam tikros rūšies pajamas. Šiemet elektroninio deklaravimo vedlys tokių nesusipratimų padeda išvengti, kadangi sistema paklausia apie gautų pajamų rūšį ir taip primena, kad jas reikia deklaruoti“, – sako S. Aliukonytė-Šnirienė.

Pildant deklaraciją vedlyje, pateikiama informacija yra išsaugoma automatiškai, todėl nebaigus pildyti ir tęsiant darbą vėliau, duomenų suvesti pakartotinai nebereikia. B. Stanevičienė sako, kad mokymų dalyviai kaip patogią naujovę įvardijo ir tai, kad užpildžius ir jau pateikus deklaraciją, o kitą dieną ką nors prisiminus, galima atsidaryti ją ir papildyti, nes sistema automatiškai fiksuoja paskutinę pateiktą deklaracijos versiją.

Kada reikia deklaruoti pajamas už parduotą butą ar automobilį

Mokymų dalyviai itin domisi galimybe susigrąžinti iki 400 eurų gyventojų pajamų mokesčio (GPM) už praėjusiais metais jiems suteiktas būsto ar automobilio remonto bei nepilnamečių vaikų priežiūros paslaugas.

„Norėdami susigrąžinti atitinkamas pinigų sumas, jie turi deklaruoti patirtas išlaidas. Tie, kas tai jau yra padarę iki karantino paskelbimo užpildydami preliminarias deklaracijas, iš naujo pildyti nieko neturės, nes duomenys sukelti į elektroninio deklaravimo vedlį“, – sako S. Aliukonytė-Šnirienė.

Pajamų už 2019 m. parduotą nekilnojamąjį turtą, neišlaikytą nuosavybėje 10 metų, ar transporto priemonę, nepraėjus 3 metams nuo jos įsigijimo, deklaravimo tema taip pat aktuali daugeliui. VMI atstovės teigimu, šiemet deklaruoti pajamas už 2019 m. parduotą nekilnojamąjį turtą turi iš viso 44 tūkst. gyventojų, už parduotas transporto priemones – 98 tūkst. gyventojų. Ji primena, kad taip pat reikia deklaruoti dovanas, gautas ne iš šeimos narių, kurių vertė didesnė nei 2,5 tūkst., bei gautas palūkanas, kurių vertė – daugiau kaip 500 eurų.

Nors elektroninio deklaravimo vedliu naudotis labai paprasta, dėl jo, kaip ir bet kokios kitos naujovės, nemažai daliai gyventojų kyla klausimų. Jiems VMI atstovė rekomenduoja atkreipti dėmesį į šalia klausimų esančias klaustukų formos piktogramas, kurias spustelėjus parodomi paaiškinimai. Be to, deklaracijos pildymo metu galima pasikonsultuoti su mokesčių specialistais paskambinus telefonu 1882. S. Aliukonytės-Šnirienės teigimu, konsultantai gali prisijungti prie asmens pildomos deklaracijos ir atsakyti į konkrečius klausimus.

Asmenims, kurie vykdo individualią veiklą, bet neturi galimybės deklaracijos užpildyti elektroniniu būdu, konsultantai deklaraciją gali užpildyti telefonu.

Iš anksto susipažinti su elektroninio deklaravimo vedliu ir jo pildymo niuansais galima VMI svetainėje skelbiamuose „Dažniausiai užduodamuose klausimuose“ arba VMI „Youtube“ kanale, o norintys patarimus išgirsti iš specialistų lūpų jau dabar gali registruotis į nuotolinius mokymus „Viešosios paslaugos internetu kiekvienam“ adresu www.prisijungusi.lt. Nuotoliniai mokymai apie elektroninį deklaravimą bus rengiami visą birželio mėnesį. O jau dabar pildantiems deklaracijas, padėti gali ir šis vaizdo įrašas su specialisto patarimais: 

Apie projektą „Prisijungusi Lietuva“ (www.prisijungusi.lt)

Projektu siekiama skatinti Lietuvos gyventojus įgyti reikalingų įgūdžių efektyviai, įvairiapusiškai, saugiai ir atsakingai naudotis internetu, į šias veiklas aktyviai įtraukiant vietos bendruomenes.

Projektą įgyvendina Informacinės visuomenės plėtros komitetas kartu su partneriais: asociacija „Langas į ateitį“, Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba, Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka, Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija.

Projektas finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.