„Instagramoje“ vietoje nuotraukų matote vien juodą vaizdą? Ne, tai – ne gedimas

Antradienį socialinio fototinklo „Instagram“ srautas gerokai pasikeitė – čia vietoje įprastų nuotraukų galima pamatyti tiesiog juodus tuščius įrašus.

 Antradienį socialinio fototinklo „Instagram“ srautas gerokai pasikeitė – čia vietoje įprastų nuotraukų galima pamatyti tiesiog juodus tuščius įrašus.<br> A. Rutkausko nuotr.
 Antradienį socialinio fototinklo „Instagram“ srautas gerokai pasikeitė – čia vietoje įprastų nuotraukų galima pamatyti tiesiog juodus tuščius įrašus.<br> A. Rutkausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 2, 2020, 4:40 PM

Tačiau tai – ne gedimas. Tai – socialinė akcija „Blackout Tuesday“ (liet. „užtemęs antradienis), kurios tikslas – išreikšti solidarumą su juodaodžiais, kurie nukentėjo nuo JAV policijos veiksmų. Akcija paprastai žymima grotažymėmis #BlackLivesMatter and #BLM (liet. juodųjų gyvybės rūpi).

Akciją šią savaitę inicijavo JAV muzikantai ir įrašų industrijos atstovai, reaguodami į George Floyd mirtį, nulemtą perteklinių policijos veiksmų – pastarųjų savaičių įvykį, įžiebusius neramumus Jungtinėse Valstijose.

Tačiau ne visi „Instagram“ vartotojai sutinka su tokia akcija.

„Mano pirmas įspūdis – tai atrodo pavojingai... Nes vos tik spustelite ant grotažymės „blm“, esate nukreipiamas į juodų vaizdų laviną – o ne į kokį naudingesnį turinį, kurio žmonės gali ieškoti kaip informacijos“, – rašo viena vartotoja.

Yra ir daugiau vartotojų, kurie nepritaria pasirinktoms akcijos priemonėms:

„Nustokite publikuoti juodus paveikslėlius su grotažyme #BlackLivesMatter. Tai tiek tyčia, tiek netyčia paslepia svarbią informaciją, kurią naudojame vietoje ir skelbiame internete.“, – rašo kitas vartotojas (beje, juodaodis).

Pati akcija nėra visiška naujovė. Judėjimo „Black Lives Matter“ pradžia yra 2013 m. – tai buvo atsakas į George'o Zimmermano išteisinamąjį nuosprendį dėl 17-mečio Trayvono Martino nužudymo. Su judėjimu susijusios grotažymės yra naudojamos įvairiems tikslams – tiek dalinantis informacija apie aktyvistų rengiamus protestus iki policijos smurto atvejų dokumentavimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.