Vienas brangiausių pasaulio prieskonių – bet jo skonį žinome kiekvienas

Vanilė – klasikinis konditerijos gaminių prieskonis. Vaniliniai ledai, vanilinis kremas ir net vaniliniai kvepalai. Tačiau kartu vanilė yra vienas iš brangiausių pasaulio prieskonių. Kaip tai gali būti – kaip vanilė gali būti taip plačiai naudojama, jei yra tokia brangi? Ir kodėl ji tokia brangi?

 Vanilė yra jums gerai pažįstamos orchidėjos giminaitė.<br> 123rf nuotr.
 Vanilė yra jums gerai pažįstamos orchidėjos giminaitė.<br> 123rf nuotr.
600 dolerių už kilogramą – tokia yra vanilės kaina kaina.<br> 123rf nuotr.
600 dolerių už kilogramą – tokia yra vanilės kaina kaina.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 6, 2020, 9:37 AM

Vanilė kaip prieskonis plačiai naudojama gal tik šimtą metų. Tam, kad augalas užaugintų vaisių, kuris ir naudojamas maisto gamyboje, jam reikalingas apdulkinimas. Tik 1841 metais vergas Edmondas Albiusas surado būdą apdulkinti vanilės augalus rankomis – o tai galiausiai atvedė prie vanilės plantacijų.

600 dolerių už kilogramą – tokia yra vanilės kaina kaina. 100 mililitrų vanilės ekstrakto buteliukas gali kainuoti 12-20 eurų, priklausomai nuo situacijos rinkoje. Nors kaina nuolat kinta, vanilė yra labai brangi. Todėl naudojama gana retai.

Taip, tačiau dažniausiai naudojama ne vanilė, o jos skonį imituojantys sintetiniai priedai bei kvapikliai. Arba šiek tiek vanilės ir daug skonio stipriklių bei kvapiklių. Vanilė yra naudojama kulinarijoje – bet labai atsargiai, nes tai yra brangus produktas.

Bet kodėl? Na, aukštą vanilės kainą diktuoja pasiūlos ir paklausos dėsniai. Nors dabar populiariausios vanilės veislės kilo iš Meksikos, didžioji pasaulio vanilės dalis yra užauginama Madagaskare – ši mažytė Afrikos sala tiekia net 80 proc. visos pasaulio vanilės. Ir tai yra problema.

Per pastaruosius kelerius metus Madagaskarą taršė net kelios audros. Vanilę ir taip sunku auginti, nes apdulkinimas patikimas žmogaus rankoms, o ne gamtai. O audros tą procesą tik dar labiau apsunkina. Kuo blogesni orai, tuo mažiau vanilės užauginama, tuo mažiau jos eksportuojama, tuo didesnė kaina.

Vanilė yra jums gerai pažįstamos orchidėjos giminaitė. Jūs žinote, kokie lepūs gali būti šie augalai. Vanilė žydi gana trumpą laiką, per kurį ir turi įvykti tas rankinis apdulkinimas. Vėliau renkami vaisiai, jie džiovinami, rūšiuojami ir pakuojami. Kai kurie augintojai teigia, kad vanilė yra daugiausiai rankų darbo reikalaujantis kultūrinis augalas pasaulyje.

Vanilė nėra brangiausias prieskonis – šis titulas priklauso šafranui. Tačiau tik nuo orų ir tikros vanilės paklausos priklausys, ar vanilė netaps pačiu brangiausiu prieskoniu.

Kita vertus, Indonezija ir kai kurios kitos valstybės stengiasi didinti savo vanilės produkciją. Problema tik ta, kad ūkininkus vilioja pinigai – tačiau kuo daugiau vanilės bus užauginama, tuo didesnė tikimybė, kad kaina kris ir daug pastangų reikalaujančių augalų nebeapsimokės auginti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.