Surado keistuolio paslėptą lobį – praturtėjo dviem milijonais

Ištisą dešimtmetį Uoliniuose kalnuose tūnojo paslėpta lobių skrynia su auksu ir brangenybėmis, kurių vertė – du milijonai JAV dolerių. Ją 2010-aisiais ten paslėpė dabar jau 89 metų amžiaus rašytojas ir prekiautojas senienomis Forrestas Fennas, ir sakoma, kad šis lobis įkvėpė šimtus tūkstančių žmonių vykti į Amerikos vakarus užsiimti tokia romantiška šiems laikams veikla – lobių ieškojimu.

 Ištisą dešimtmetį Uoliniuose kalnuose tūnojo paslėpta lobių skrynia su auksu ir brangenybėmis, kurių vertė – du milijonai JAV dolerių.<br> 123rf iliustr.
 Ištisą dešimtmetį Uoliniuose kalnuose tūnojo paslėpta lobių skrynia su auksu ir brangenybėmis, kurių vertė – du milijonai JAV dolerių.<br> 123rf iliustr.
 2010-aisiais dabar jau 89 metų amžiaus rašytojas ir prekiautojas senienomis Forrestas Fennas Uoliniuose kalnuose paslėpė lobį.<br> F.Fenno nuotr.
 2010-aisiais dabar jau 89 metų amžiaus rašytojas ir prekiautojas senienomis Forrestas Fennas Uoliniuose kalnuose paslėpė lobį.<br> F.Fenno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 15, 2020, 9:49 PM

Apie lobio suradimą pranešė irgi ne kas kitas, bet pats F.Fennas.

„Jis buvo po žvaigždžių baldakimu vešlioje, miškingoje Uolinių kalnų augmenijoje – ir nebuvo pajudėjęs iš vietos, kur jį slėpiau daugiau nei prieš 10 metų. Nepažįstu žmogaus, kuris jį rado – bet mano knygos eilėraštis atvedė jį į tikslią vietą „, – skelbia F.Fennas.

F.Fennas nesako, kur buvo rastas lobis, nei kas jį rado – nes radėjas nori likti anonimu. Rašytojas Santa Fė laikraščiui „New Mexican“ pranešė, kad „jis yra iš rytų“ ir patvirtino radimą radėjo atsiųsta nuotrauka – nors ir atsisakė ją parodyti reporteriams.

Paslaptingas 24 eilučių eilėraštis, išspausdintas F.Fenno memuaruose „Gaudynių jaudulys“, užsiminė apie tariamą lobio vietą, nurodant kanjoną ir „Rudojo namus“ (angl. „home of the Brown“) – su perspėjimu, kad „prie upelio nebus irklo ... tiesiog daug aukštai pakilusio vandens“.

2017 m. vietinės naujienos pranešė, kad pati lobio skrynia sveria 19 kilogramų (42 svarus): devynis kilogramus sveria pati skrynia ir dar 10 – jos turinys, susidedantis iš 22 daiktų. Pats. F.Fennas teigia, kad lobį slėpė visiškai vienas, ir nutempti jį į slėptuvę pavyko tik per du kartus.

„Sveikinu tūkstančius žmonių, dalyvavusių paieškose – ir tikiuosi, kad jie ir toliau jus atradimų troškimą. Taigi, paieškos baigėsi. Artimiausiomis dienomis ieškokite daugiau informacijos ir nuotraukų „, – skelbia F.Fennas.

„Washington Post“ duomenimis, lobį medžiojo maždaug 350 000 žmonių. Nors tai turėjo įkvėpti žmones išeiti į lauką, pasinerti į gamtą ir dalyvauti senoviškai romantiškoje lobių medžioklėje, lobis susilaukė nemažai kontroversijų. Ieškodami šio lobio, mirė mažiausiai penki žmonės, todėl Naujosios Meksikos valstijos policijos viršininkas Pete'as Kassetas net reikalavo, kad lobis būtų pašalintas.

„Jis žmonių gyvybes stato į pavojų“, – 2017 m. „Associated Press“ sakė pareigūnas.

2013 metais vienam vyrui Naujojoje Meksikoje buvo pareikšta kaltinimai dėl to, kad kasinėdamas beieškodamas lobio jis sugadino kultūros paminklą. Kitais metais Jeloustouno nacionalinio parko reindžeriai sulaikė porą už tai, kad turėjo metalo detektorių ir kasinėjo parko ribose – ir tai tik keli iš ilgo sąrašo viešojo saugumo incidentų ir teisminių bylų, susijusių su lobiu.

Parengta pagal „IFL Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: impact Investments and nlocking Growth