Paneigtas dar vienas mitas: indėnai tūkstantmečius rūkė visai ne tabaką

Manoma, kad Šiaurės Amerikoje rūkymas atsirado dar prieš 5000 metų – ir ilgainiui tapo svarbiu vietinių tautų bendruomeninių ir religinių renginių atributu. Tačiau tabaką šiam tikslui jie pradėjo naudoti tik prieš 500 metų. Išsiaiškinti, ką indėnai rūkė ankstesniais laikais, pabandė Vašingtono (JAV) universiteto mokslininkai.

 Manoma, kad Šiaurės Amerikoje rūkymas atsirado dar prieš 5000 metų – ir ilgainiui tapo svarbiu vietinių tautų bendruomeninių ir religinių renginių atributu.<br> 123rf iliustr.
 Manoma, kad Šiaurės Amerikoje rūkymas atsirado dar prieš 5000 metų – ir ilgainiui tapo svarbiu vietinių tautų bendruomeninių ir religinių renginių atributu.<br> 123rf iliustr.
 Aromatinio žagrenio žiedynai ir vaisiai.<br> Wikimedia commons
 Aromatinio žagrenio žiedynai ir vaisiai.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 19, 2020, 9:45 AM

Tyrimas buvo atliktas naudojant naują metodiką, kur tiriami ne tiesiog cheminių medžiagų pėdsakai (tokie žymekliai, kaip nikotinas ar kofeinas), o įvairūs metabolitai. Tai yra tarpiniai augalų perdirbimo – tai yra, vartojant maisto ruošimui ar deginant pypkėje susidarantys – produktai.

Lyginant su vienos medžiagos pėdsakų paieška, kiekvienas metabolitas yra visas žymeklių rinkinys – dėl to smarkiai padidėja radinio identifikavimo tikslumas.

Būtent tirdami mažiausiai 1400 metų amžiaus medinėse pypkėse rastų nuodegų metabolitus, mokslininkai ir išsiaiškino konkretų augalą – aromatinį žagrenį (Rhus glabra). Tai beveik idealus kandidatas bent jau todėl, kad tai yra kone vienintelis augalas, natūraliai augantis visose 48 kontinentinėse JAV valstijose. Kad ir kokia bebūtų gentis – turtinga ar skurdi, prekiavo su kaimynais ar gyveno nuošaliai – visi galėjo pasidaryti rūkalų.

Aromatinis žagrenis laikomas vaistiniu augalu, jame daug fenolių ir taninų, jis naudojamas arbatai, o dūmai – inhaliacijai. Naudoti išdžiovintą augalą kaip tabako alternatyvą visai logiška – kaip ir tai, kad net atsiradus tabakui, indėnai į jį dažnai pridėdavo šio lengvai gaunamo augalo. Tokių mišinių pėdsakų rasta vėlesnio periodo pypkėse rastuose mišiniuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.