Po liūties neveikiant e. sveikatos sistemai, receptai bus išrašomi ranka Vaistinės negali aptarnauti 99,7 proc. receptų

Daugumos Registrų centro tvarkomų registrų ir informacinių sistemų veikla, sutrikusi dėl pirmadienio liūties padarinių, antradienio rytą buvo atstatyta. 

Tikimasi, kad e.sveikatos sistemą pavyks sutvarkyti per parą.<br>V.Balkūno nuotr.
Tikimasi, kad e.sveikatos sistemą pavyks sutvarkyti per parą.<br>V.Balkūno nuotr.
Tikimasi, kad e.sveikatos sistemą pavyks sutvarkyti per parą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Tikimasi, kad e.sveikatos sistemą pavyks sutvarkyti per parą.<br>M.Patašiaus nuotr.
S.Urbanavičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
S.Urbanavičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Dauguma Registrų centro tvarkomų registrų ir informacinių sistemų veikla, sutrikusi dėl pirmadienio liūties padarinių, antradienio rytą buvo atstatyta (asociatyvinė nuotr.).<br> 123rf nuotr.
 Dauguma Registrų centro tvarkomų registrų ir informacinių sistemų veikla, sutrikusi dėl pirmadienio liūties padarinių, antradienio rytą buvo atstatyta (asociatyvinė nuotr.).<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 21, 2020, 8:10 AM, atnaujinta Jul 21, 2020, 11:51 AM

Lietus sutrikdė serverių veiklą, laikinai neveikė įmonės tvarkomi registrai bei informacinės sistemos.

Tačiau įdienojus antradienį vis dar neveikia e. sveikata. Anot Registrų centro vadovo Sauliaus Urbanavičiaus, tvarkymo darbai dėl sistemos dydžio ir duomenų kiekio užtruks. Jis prognozavo, kad tam gali prireikti paros.

Į vaistines geriau neiti

Sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė teigė, kad dabar medikams siunčiamos rekomendacijos, kaip teikti paslaugas.

„Didžiausias sąmyšis kils įsigyjant vaistus, nes receptai išrašomi el. būdu. Tiems pacientams, kuriems būtinas vaistų nepertraukiamas vartojimas ir kuriems būtina vaistų įsigyti šiandien, teisės aktuose numatytos išimties tvarkos, kaip tą galima padaryti receptą išrašant ranka“, – kalbėjo viceministrė.

Ji ragino tuos ligonius, kurie vaistų gali įsigyti kitą dieną, šiandien į vaistines apskritai neiti.

Negali aptarnauti 99,7 proc. receptų

Dėl pirmadienį sostinėje praūžusios audros vaistinėse neaptarnaujami 99,7 proc. e.receptų, kol kas vaistai parduodami tik tiems, kas turi popierinę recepto versiją.

Pagrindinio šalies vaistinių tinklo „Eurovaistinė“ vaistinės vadovė Laura Gogienė pasakoja, kad sunkiausia yra vyresnio amžiaus asmenims paaiškinti, jog tai sisteminis gedimas.

„Receptai dažniausiai išrašomi rimtoms lėtinėms ligoms gydyti, todėl vaistinėje negalime pateikti ir alternatyvos, tam tikrų vaistų be recepto. Pasitaiko atvejų, kai galime pasiūlyti vaistų nuo skausmo ar kitus negalavimo simptomus gydančius preparatus, tačiau elektroninių receptų aptarnauti neturime galimybės. Apmaudu, kad klientai negali gauti ir popierinio varianto, nes patekti į gydymo įstaigas vis dar sudėtinga, dažniausiai pacientai konsultuojami telefonu. Laukiame akimirkos, kai sistema vėl veiks, tuomet tiems, kurie paliko savo kontaktus, pranešime, kad galime juos aptarnauti“, – sako „Eurovaistinės“ atstovė.

Pasak vaistininkės, tai nėra pirmasis sistemos gedimas, tačiau toks žymus pastebėtas jau seniai. „Eurovaistinė“ informuoja, kad vidutiniškai per dieną sulaukia 8 tūkst. klientų su elektroniniais receptais.

Sutvarkė beveik viską

„Dabar mums svarbiausia kuo greičiau atstatyti e. sveikatą. Didžioji dauguma Registrų centro tvarkomų registrų ir informacinių sistemų po pirmadienio vakarą liūties sukeltų padarinių antradienio rytą vėl veikė“, – BNS sakė Registrų centro atstovas Mindaugas Samkus.

Anot Registrų centro generalinio direktoriaus S.Urbanavičiaus, sistemos nustojo veikti, kai lietaus neatlaikė kanalizacijos vamzdžiai, o, užliejus pastatą sostinės V.Kudirkos gatvėje esančiose patalpe, pasirodė ir esminiai pastato konstrukcijos pažeidimai. Kaip nurodė S.Urbanavičius, pažeidimai iki šiol duomenų centre nebuvo matomi, tačiau jie nemaži.

„Dar naktį paaiškėjo, kad taip nutiko dėl esminių mūsų pastato konstrukcijos ir duomenų centro konstrukcijos pažeidimų – vanduo per liūtį plyšiais pateko į patalpą. Padarinius likvidavome dar naktį, vanduo net ir dabar lyjant į patalpas nebepatenka“, – aiškino S.Urbanavičius.

Apie tai, kad pirmadienio vakarą dėl liūties sutriko Registrų centro duomenų sistemos, nes įstaigos serverinė užpilta vandeniu, feisbuke informavo ekonomikos ir inovacijų ministras Rimantas Sinkevičius. Apie duomenų centro sutrikimus bei dėl to laikinai nepasiekiamą dalį registrų bei informacinių sistemų feisbuke pranešė ir Registrų centras.

Ekonomikos ir inovacijų ministras Rimantas Sinkevičius neatmetė, jog liūties sukelti sutrikimai paskatins ieškoti naujų patalpų, kur būtų perkeliamas duomenų centras. „Tokia mintis neatmetama ir svarstytina“, – sakė ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.