JAV: Rusija išbandė priešpalydovinį ginklą

JAV vyriausybė sako, kad Rusija kiek anksčiau šį mėnesį išbandė kosminį ginklą.

 JAV vyriausybė sako, kad Rusija kiek anksčiau šį mėnesį išbandė kosminį ginklą (asociatyvinė iliustr.)<br> 123rf iliustr.
 JAV vyriausybė sako, kad Rusija kiek anksčiau šį mėnesį išbandė kosminį ginklą (asociatyvinė iliustr.)<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 24, 2020, 9:07 AM, atnaujinta Jul 24, 2020, 9:11 AM

Tuo tarpu Rusija sako, kad įrenginys, paleistas liepos 15 d., nėra ginklas – o palydovas, skirtas inspektuoti kitus palydovus. Tačiau JAV kosminė vadovybė (USCC) pareiškime teigia, kad rusai paleido priešpalydovinį ginklą.

Kad ir koks tai būtų prietaisas, Rusija jį paleido iš kito palydovo, vadinamo „Cosmos 2543“ – palydovo, kuris buvo paleistas 2019 m. lapkričio 25 d. ir kuris perėjo į naują orbitą, itin arti priartėdamas prie trečiojo Rusijos palydovo – bet jo nesunaikindamas.

Toks elgesys, pasak USCC, „prieštarauja deklaruotai misijai“. JAV Valstybės departamentas irgi kritikuoja tokį poelgį ir teigia, kad Rusija, viešai ragindama kontroliuoti kosminių ginklų programą, pati „veidmainiškai“ atlieka tokio ginklo bandymus.

Susirūpinusių mokslininkų sąjungos (angl. Union of Concerned Scientists) mokslininkė Laura Grego – orbitinių ginklų ekspertė ir kosminės militarizacijos kritikė – nuolat visuomenei primena tiek apie JAV, tiek apie Rusijos pastangas militarizuoti kosmosą. Pastaraisiais metais tiek Rusija, tiek Kinija, tiek JAV išreiškė susirūpinimą dėl kitų šalių karinių galimybių orbitoje ir keliamos grėsmės palydovams.

2019 m. gruodį JAV Kongresas ir prezidentas Donaldas Trumpas įsteigė Kosmoso pajėgas – kariuomenės atšaką, skirtą operacijoms kosmose. Bet JAV kariškiai jau veikla kosmose užsiėmė ir anksčiau – pavyzdžiu galėtų būti 2008 m. operacija „Burnt Frost“, kurios metu buvo išbandytas priešpalydovinis ginklas, kuris sunaikino nebeveikiantį JAV palydovą.

Indija ir Kinija taip pat yra išbandžiusios priešpalydovinius ginklus. Tačiau Rusijos prietaisas gali būti išskirtinis tuo, kad jis paleistas iš kito palydovo – o ne nuo Žemės paviršiaus.

„Maskva siekia apriboti Jungtinių Valstijų galimybes, tačiau neketina sustabdyti savo kosminės ginkluotės programos – tiek antžeminių priešpalydovinių pajėgumų, tiek ir to, kas atrodo esant orbitine priešpalydovine ginkluote“, – sako laikinai einantis JAV ginklų kontrolės ir tarptautinio saugumo sekretoriaus pareigas Christopheris Fordas.

Remiantis USCC, šiame naujausiame Rusijos bandyme dalyvavo ta pati Rusijos palydovų sistema, kuri vasario mėnesį kurį laiką sekė paskui JAV žvalgybinį palydovą. Balandį Rusija taip pat išbandė priešpalydovinę raketą.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.