Nuo programišių smarkiai nukentėjo garsiausias navigacinės įrangos gamintojas Reikalauja 10 milijonų dolerių išpirkos

„Garmin“ įrangos savininkai jau turėjo pastebėti – jau kelios dienos kaip neveikia šio gamintojo paslaugų serveriai. Taip yra dėl to, kad praėjusį ketvirtadienį programišiai smogė šiam navigacijos ir sportinės įrangos gigantui: kriptovirusu užšifruoti duomenys, ir už jų atšifravimą skaitmeniniai nusikaltėliai reikalauja išpirkos.

Už duomenų sugrąžinimą iš  „Garmin“ programišiai prašo 10 milijonų JAV dolerių.<br> 123RF / A.Rutkausko nuotr.
Už duomenų sugrąžinimą iš  „Garmin“ programišiai prašo 10 milijonų JAV dolerių.<br> 123RF / A.Rutkausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 28, 2020, 11:31 AM, atnaujinta Jul 28, 2020, 11:42 AM

Šiuo metu sutrikimus patiria debesijos platforma „Garmin Connect“, kurioje saugomi vartotojų duomenys, taip pat neveikia kai kurios svetainės Garmin.com dalys.

Taip pat sutrikimus patyrė „flyGarmin“ ir „Garmin Pilot“ – kas trukdė tam tikrai lėktuvuose naudojamai „Garmin“ techninei įrangai, įskaitant skrydžių planavimo mechanizmus ir galimybę atnaujinti JAV privalomas Federalinės aviacijos administracijos oro navigacijos duomenų bazes. Esama pranešimų, kad pastebėti sutrikimai ir jūrinėje programoje „ActiveCaptain“.

Taip pat pastebėta, kad sutrikusi kompanijos korporatyvinio elektroninio pašto sistema, taip pat nukentėjo ir skambučių centrų duomenys.

Tačiau pirmadienį išplatintame pranešime „Garmin“ skelbia, kad nėra jokių ženklų, kad būtų pavogti bet kokie vartotojų duomenys, įskaitant ir jų finansinę informaciją (kompanija teikia atsiskaitymo paslaugą „GarminPay“).

„Forbes“ praneša, kad jų žiniomis, už duomenų sugrąžinimą programišiai prašo 10 milijonų JAV dolerių.

Atakos kriptovirusais vyksta užšifruojant vartotojo duomenis – failus, duomenų bazes ir kita – dėl ko jais tampa nebeįmanoma naudotis. Pagal įprastą scenarijų programišiai reikalauja išpirkos, kurią gavę perduoda nukentėjusiajam šifro raktą, kuris leidžia iššifruoti ir taip susigrąžinti duomenis.

Pasaulyje labiausiai pagarsėjęs kriptovirusas „WannaCry“ siautė Ukrainoje, lrytas.lt žiniomis, nuo jo yra nukentėjusios ir kelios Lietuvos įmonės ir net valstybinės įstaigos.

Žinoma, kad „Garmin“ atakai panaudotas kitas kriptovirusas – „WastedLocker“.

Parengta pagal „Wired“, „Forbes“ ir ZDNet.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.