Ką naujo išmoks jūsų telefonas su „Android 11“?

„Google“ oficialiai išleido naująją „Android 11“ operacinės sistemos versiją, kuri leidžia dar patogiau valdyti pokalbius, garso ir vaizdo įrašus, padidina saugumą ir paruošia telefonus ateičiai su daiktų internetu. Tad kaip visa tai veikia ir kada „Android 11“ sulauks jūsų telefonas?

 „Google“ oficialiai išleido naująją „Android 11“ operacinės sistemos versiją.
 „Google“ oficialiai išleido naująją „Android 11“ operacinės sistemos versiją.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 10, 2020, 7:57 AM, atnaujinta Sep 10, 2020, 9:37 AM

„Kaip ir įsigijus naują telefoną, taip ir įsidiegus naują „Android“ versiją žmonėms smalsu išbandyti patobulinimus, atrasti naujoves. Šįkart „Android“ kūrėjai didelį dėmesį skyrė patobulinimams, susijusiems su vartotojo patirtimi ir įvairių programėlių, įrenginių valdymu – taigi paties telefono valdymas liks toks pat, tik jis turės dar daugiau galimybių“, – sako „Telia“ telefonų kategorijos vadovė Rimantė Marcišauskienė.

Daugeliui teks palaukti

Kaip jau įprasta, naujausia „Android“ versija pirmiausia yra prieinama „Google Pixel“ išmaniųjų serijos savininkams. „Android 11“ jau gali įsidiegti turintys „Pixel 2“ ir naujesnius (po 2017 m. išleistus) šios serijos telefonus.

Per artimiausius kelis mėnesius atnaujinimą gaus ir „Android One“ programoje dalyvaujantys išmanieji – tai visi pastaraisiais metais išleisti „Nokia“ išmanieji ir dalis „Motorola“, „Xiaomi“, LG bei kelių smulkesnių Azijos gamintojų modelių. R. Marcišauskienė pastebi, kad su atnaujinimais įprastai neuždelsia ir „Samsung“, „OnePlus“. Tiesa, pirmiau jį gauna flagmanai, o jau vėliau – ekonominės klasės išmanieji.

Kokie konkrečiai telefonų modeliai gaus šį atnaujinimą, priklauso nuo gamintojo. Praktiškai visi gamintojai pirkėjams pažada bent vieną „Android“ versijos atnaujinimą, didelė dalis – du atnaujinimus, rečiau – tris. Paprastai sakant, jei telefoną įsigijote su „Android 9 Pie“ ar „Android 10“ versija, didelė tikimybė, kad gausite ir „Android 11“.

Patogesnis susirašinėjimas

Vos pasirodžius pirmosioms „Android 11“ bandomosioms versijoms, ypač didelio susidomėjimo sulaukė susirašinėjimo naujovės.

„Nuo šiol pranešimų juostoje pirmenybė skiriama žinutėms. Nesvarbu, gavote SMS, jums parašė per „Messenger“, „Viber“ ar kitą programėlę – žinutės visada rodomos pranešimų juostos viršuje ir tik po to seka kiti pranešimai. Taip pat galima nustatyti prioritetinius asmenis, priskirti specifinius garsus ar vibraciją konkrečiam susirašinėjimui, ir atvirkščiai – jį nutildyti“, – paaiškina R. Marcišauskienė.

Pranešimų skiltis turi ir istorijos funkciją, kuri leidžia pamatyti visas jūsų gautas žinutes, net jei netyčia jas ištrynėte.

Dar viena didelio susidomėjimo sulaukusi naujovė – pokalbių „burbulai“. Tai virš kitų programų rodomi nedideli apskritimai su pašnekovo veidu, kurį spustelėjus iškyla pokalbio langas. Šią funkciją išpopuliarino „Messenger“, o dabar ją galės aktyvuoti ir kitų susirašinėjimo programėlių kūrėjai.

Garsų, vaizdų ir daiktų valdymas

Kad klausytis muzikos ar žiūrėti vaizdo įrašus būtų patogiau, jūsų naudojamų programėlių grotuvai nuo šiol laukia greta greitųjų nustatymų, sugrupuoti į vieną slankiojamą „karuselę“. Taigi norint grįžti prie „Spotify“, „YouTube“ ar kitos platformos įrašo nebereikia ieškoti pačios programėlės – užtenka brūkštelti pirštą nuo ekrano viršaus.

„Čia atsiduria ne tik telefone klausyti įrašai, bet ir tai, ką anksčiau paleidote ar dabar žiūrite, klausotės per kitus įrenginius. Taip pat valdiklyje yra specialus mygtukas, leidžiantis pakeisti garso atkūrimo įrenginį, pavyzdžiui, vietoje telefono garsiakalbio naudoti belaides ausines ar išorinį garsiakalbį“, – sako R.Marcišauskienė.

Daugiau galimybių „Android 11“ kūrėjai nusprendė suteikti ir išjungimo mygtukui, kurį paspaudę ir palaikę išvysite naują „greitąjį meniu“. Ekrano viršuje – tradiciškai siūlomi įrenginio išjungimo, perkrovimo mygtukai. Tiesiai po jais atsidūrė su „Google Pay“ susietos mokėjimo kortelės (ši paslauga Lietuvoje dar neveikia), o dar žemiau – daiktų interneto (IoT) įrenginiai. Tai gali būti išmaniosios lempos, garažo vartai, robotas-siurblys, durų užraktas ir kiti daiktai jūsų namuose ar biure, kuriuos galite valdyti telefonu.

Mažiau pastebimos, bet naudingos smulkmenos

„Android 11“ turi ir daugiau naujovių, kurias išsyk pastebės ne visi. Pavyzdžiui, jei turite belaides ausines, ar kada bandėte klausydamiesi muzikos aktyvuoti lėktuvo režimą? Jis išjungia visus ryšius – įskaitant ir „Bluetooth“, taigi ausinės nustoja groti. „Android 11“ versijoje šis nesusipratimas ištaisytas.

Saugumo sumetimais, „Android 11“ automatiškai panaikins retai naudojamoms programėlėms suteiktus leidimus (pvz., naudoti įrenginio kamerą, buvimo vietą ir pan.). Taigi jei programėlės nenaudosite kelis mėnesius, ją vėl įsijungę turėsite patvirtinti leidimus.

Kai kurios „Android 11“ naujovės ne visiems tokios ir yra, mat jas jau anksčiau turėjo kai kurių gamintojų telefonų vartotojo sąsajos. Pavyzdžiui, įtraukta galimybė filmuoti ekrano vaizdo įrašus. Arba nustatyti „Tamsiojo režimo“ įsijungimo/išsijungimo laiką. O jei telefonas palaiko belaidį įkrovimą – juo taip pat galima įkrauti kitus įrenginius, tokius kaip išmanieji laikrodžiai ar belaidės ausinės (vadinamasis „atgalinis krovimas“).

Su visomis svarbiausiomis „Android 11“ naujovėmis išsamiau susipažinti galite specialiai tam skirtame puslapyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.