Netoli Lietuvos sienos – šiurpią Antrojo pasaulinio karo istoriją liudijantis radinys

Netoli Balstogės (lenk. Białystok) atkasti septynerių metų berniuko, kurį per Antrąjį pasaulinį karą vokiečiai palaidojo dar gyvą, palaikai. Berniukas buvo pašautas kulkosvaidžiu, kai jis skubėjo įspėti tėvus apie artėjančius vokiečių kareivius. Dabar, po 77 metų, jis bus palaidotas greta motinos ir tėvo.

 IPN nuotr.
 IPN nuotr.
 Romualdo Lenczewskio palaikai.<br> IPN nuotr.
 Romualdo Lenczewskio palaikai.<br> IPN nuotr.
 Vokiečiai palaidojo berniuką duobėje, skirtoje laikyti bulves.<br> IPN nuotr.
 Vokiečiai palaidojo berniuką duobėje, skirtoje laikyti bulves.<br> IPN nuotr.
 Armijos Krajovos kariai Lencėje, Januszas Owsińskis - antras iš kairės.<br> IPN nuotr.
 Armijos Krajovos kariai Lencėje, Januszas Owsińskis - antras iš kairės.<br> IPN nuotr.
 Praėjus daugeliui metų po šio įvykio, Romualdo Lenczewskio brolis pastatė simbolinį kapą – tačiau jis iškilo ne toje vietoje, kur buvo palaidotas berniukas.<br> IPN nuotr.
 Praėjus daugeliui metų po šio įvykio, Romualdo Lenczewskio brolis pastatė simbolinį kapą – tačiau jis iškilo ne toje vietoje, kur buvo palaidotas berniukas.<br> IPN nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 17, 2020, 9:32 AM

Romualdo Lenczewskio palaikus Lenkijos Nacionalinio atminimo instituto (IPN) paieškos ir identifikavimo tarnyba rado vieno metro gylyje po žeme, duobėje, kuri buvo skirta laikyti bulves.

Nusikaltimas įvykdytas 1943 m. spalį Lencės (lenk. Leńce) kaime Palenkės provincijoje. Romualdas ir jo pusbrolis žaidė šalia savo namo – ir pastebėjo artėjančius vokiečių sunkvežimius.

Romualdo pusbrolis Jerzy Modrzejowskis po karo rašė: „Žaisdavau su savo pusbroliu šalia namo, prie didžiulės liepos, kuri vis dar auga ant kalvos. Vienu metu mes išgirdome ir pamatėme du didelius sunkvežimius, važiuojančius mūsų namo link.

Supanikavę ir iš baimės rėkdami „Vokiečiai!“, pabėgome. Aš patraukiau namo. Mano pusbrolis Romualdas […] nubėgo keliu link lauko, kuriame dirbo jo tėvai. Bet jis jo nepasiekė. Kulkosvaidžio serija nubloškė jį ant žemės“.

Nepaisant savo amžiaus, berniukas turėjo suvokti ypatingą situacijos pavojų, rašo „The First News“. Šeimos namuose slapstėsi Armijos Krajovos kariai Januszas Owsińskis – kuris buvo Balstogės rajono Armijos Krajovos vado adjutantas – ir jo brolis dvynys Andrzejus kartu su motina.

Vokietijos kariai įsakė berniuką palaidoti už šeimos namo. Jerzy Modrzejowskis rašė: „Ši tragiška pareiga atiteko kaimynui. Su ašaromis akyse, girdėdamas grasinimus, kad ir jį sušaudys, jis palaidojo mano pusbrolį. Šis žmogus niekada negalėjo to pamiršti visą savo gyvenimą“.

Pasak IPN, „Net ir matydavo ženklus, kad berniukas dar gyvas, vokiečiai jį palaidojo duobėje, skirtoje laikyti bulves“.

Kareiviai name atliko kratą ir sulaikė pasislėpusį Januszą Owsińskį bei visus šeimos narius, įskaitant vaikus.

J.Owsińskis buvo nužudytas Grabuvkos gyvenvietėje (lenk. Grabówka) netoli Balstogės – didžiausioje Antrojo pasaulinio karo metų žudynių vietoje Palenkėje (1941-1944 m. šalia kaimo buvo nužudyta apie 16,000 žmonių: lenkų, žydų, baltarusių ir Raudonosios armijos kareivių). Suimti Lenczewskių šeimos nariai kelis mėnesius buvo laikomi Balstogės kalėjime.

IPN tyrėjų teigimu, vokiečiai greičiausiai žinojo, kad kaime slapstosi lenkų partizanai.

Yra daug išlikusių nuotraukų, kuriose 8-ojo Armijos Krajovos Puolimo bataliono kariai stovi Lencės namų fone. Vyresni kaimo gyventojai taip pat prisimena uniformuotus kareivius, dalyvavusius mišiose kaimo bažnyčioje.

„Manau, berniukai turėjo būti matę tas lenkiškas uniformas. Negalėjai nuo vaikų nuslėpti tokio didelio skaičiaus karių – mes čia kalbame apie dešimtis žmonių. Todėl šie vaikai turėjo matyti šiuos karius – ir nepaisant jauno amžiaus, jie turėjo suvokti, kokia buvo rimta situacija“, – sako Balstogės Nacionalinio atminimo instituto atstovė Marta Chmielinska.

Praėjus daugeliui metų po šio įvykio, Romualdo Lenczewskio brolis pastatė simbolinį kapą – tačiau jis iškilo ne toje vietoje, kur buvo palaidotas berniukas.

IPN darbuotojai palaikus rado privačios nuosavybės ribose. Pirminis antropologinis tyrimas rodo, kad palaikai priklauso R.Lenczewskiui. Patvirtinti tapatybę bus įmanoma atlikus genetinius tyrimus.

Parengta pagal „The First News“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.