Lietuvoje startavo didžiausia vieša duomenų bazė šalyje

Lietuvos žiniasklaidos organizacijos antradienį pristatė nemokamą duomenų bazę, kuri leis nustatyti ryšius tarp politikų, viešųjų pinigų ir verslo.

 Lietuvoje startuoja išsamiausia vieša duomenų bazė šalyje, orientuota į viešojo sektoriaus finansų skaidrumą ir korupcijos prevenciją.<br> 123rf iliustr.
 Lietuvoje startuoja išsamiausia vieša duomenų bazė šalyje, orientuota į viešojo sektoriaus finansų skaidrumą ir korupcijos prevenciją.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 6, 2020, 10:19 AM, atnaujinta Oct 6, 2020, 12:45 PM

Projektą „Karštos pėdos“ inicijavo žiniasklaidos kokybę skatinantis judėjimas „Media4Change“ bei tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“.

Anot iniciatorių, sistema vienoje vietoje apjungia politikų ir aukšto rango valstybės tarnautojų interesų deklaracijas, viešųjų pirkimų ir Europos Sąjungos investicijų informaciją, apimančią keliasdešimt milijardų eurų.

„Media4Change“ vadovė Neringa Jurčiukonytė spaudos konferencijoje sakė, kad išsami duomenų bazė orientuota į viešųjų duomenų skaidrumą.

„Tai įrankis, kuris padės atskleisti viešųjų lėšų ryšius su tais, kurie tas lėšas valdo – politikais ir valstybės tarnautojais. Norime pabrėžti, kad tai įrankis, skirtas visiems, juo gali naudotis kiekvienas, iki šiol dar nebuvo taip paprasta analizuoti milijardinius skaičius“, – sakė N. Jurčiukonytė.

Pasak Idėjos autoriaus, „Sienos“ vadovo Šarūnas Černiausko, šiuos viešai prieinamus duomenis iki šiol buvo sudėtinga analizuoti, nes jie nebuvo sujungti į vieną visumą.

„Čia, galima sakyti, yra duomenų žurnalisto mąstymas, perkeltas į kompiuterį ir „pamaitintas“ milžinišku kiekiu duomenų (...). „Karštos pėdos“ visus duomenis sukelia į vieną visumą“, – sakė jis.

Anot jo, duomenų bazė paremta „Linkurious“ platforma, naudota ir „Panama papers“ dokumentų viešinime – sistema leidžia susieti ir lyginti skirtingus duomenis keliais klavišų paspaudimais.

Idėjos autoriai akcentuoja, kad čia pateikiami duomenys leidžia patikrinti įvairius politikų, verslo ryšius, bet savaime neinkriminuoja piktnaudžiavimo, nepotizmo ar korupcijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.