Netikėta idėja – viena Europos šalis svarsto visiškai atsisakyti tankų

Nuo pat Pirmojo pasaulinio karo tankai yra laikomi vienomis svarbiausių antžeminių karybos mašinų. Ir kas juos pristatė į mūšio lauką? Britai. Tačiau dabar jie svarsto drastišką idėją – gal jau laikas tankų visiškai atsisakyti?

 D.Britanija naudoja tik 227 „Challenger II“ tankus.<br> Wikimedia commons
 D.Britanija naudoja tik 227 „Challenger II“ tankus.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 23, 2020, 12:22 PM

1916 metais pasirodę „Mark I“ buvo gana primityvus, bet efektyvus tankas, ir karyba nuo to laiko niekada nesižvalgė atgal. Tankai yra labai efektyvios šarvuotos mašinos. Jie padeda pėstininkams skverbtis į priešo teritoriją, naikina įtvirtinimus ir priešo techniką. Priešingai nei gali pasirodyti prisižiūrėjus filmų, tankai retai kovoja vienas prieš kitą. Tankų mūšių tikrai buvo, bet kova prieš priešo tankus niekada nebuvo pagrindinė tanko užduotis.

Pagrindiniai kovos tankai yra labai dideli ir sunkūs, tačiau patobulėję logistikos sprendimai leidžia juos dislokuoti ir tolimesniuose pasaulio kraštuose. Tačiau ar tankai išvis dar reikalingi? Šarvų technologijos stipriai patobulėjo, tačiau raketiniai prieštankiniai ginklai yra dar geresni. Ir prieinamesni. Taigi, tanko efektyvumas mažėja – ypač kai dabar vis labiau galvojama apie mūšius miestų ribose.

Taigi, Jungtinė Karalystė svarsto atsisakyti savo tankų pajėgų ir skirti atsilaisvinusias lėšas kibernetiniam saugumui bei kosminėms technologijoms. Tuo pačiu būtų stiprinami karinės aviacijos pajėgumai. Tai būtų drastiškas sprendimas, tačiau, tikėtina, kad jis šaliai netgi būtų pigesnis.

Mat D.Britanija naudoja tik 227 „Challenger II“ tankus. Kadaise šios mašinos buvo laikomos vienomis pažangiausių mūšio lauke, tačiau nuo 1998 metų buvo mažai atnaujinamos. Šiems tankams dabar reikia naujų variklių, ugnies valdymo sistemų, 120 mm pabūklų ir kitų įrenginių – kad jie prilygtų kolegoms iš Vokietijos ir JAV pajėgų. 2019 metais buvo siūloma atnaujinti tik 148 tankus – tačiau dabar svarstoma, ar to reikia apskritai.

O gal reikia? 2011 metais Nyderlandai atsisakė savo 60 „Leopard II“ tankų pajėgų. Šis sprendimas buvo motyvuotas mobilumu: lengvesnė ginkluotė gali būti greičiau perkelta į tolimesnius pasaulio kraštus. Tačiau dabar Nyderlandai vėl naudoja 18 „Leopard 2A6M“ tankų, kuriuos skolinasi iš Vokietijos, bet ketina pirkti. Kodėl? Nes savo tankų pajėgumus stiprina Rusija.

Iš tikrųjų, tankų būtinybė priklauso ir nuo to, su kokiu priešu ketini kovoti ir kur įsivaizduoji ateities mūšio lauką. JAV Jūrų pėstininkų korpusas atsisakė savo tankų, nes nemano, kad jų reikia. Mat jūrų pėstininkai yra itin mobilios pajėgos, kurios dabar dažniau žiūri į Pietų Kinijos jūrą. Jungtinė Karalystė yra saloje, todėl aviacija jai yra svarbesnė nei tankai. Taigi, tai nereiškia tankų eros pabaigos – tiesiog šalys ieško geriausių ir pigiausių sprendimų, geriausiai atitinkančių jų besikeičiančius poreikius.

Tiesa, negalima paneigti fakto, kad į mūšio laukus atkeliauja robotai. Lėktuvus keičia bepiločiai orlaiviai, o tankus – vikšrinės kovos mašinos. Kada nors jos bus autonominės, o iki to laiko – valdomos per atstumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.