„Drakulos pilyje“ į lankytojus smigo ne vampyrų iltys, bet skiepų adatos

Praėjusį savaitgalį garsios Rumunijos Brano pilies – kuri įkvėpė „Drakulos pilies“ mitą – lankytojus smaigstė ne vampyriško iltys, bet skiepų adatos.

 Manoma, kad siaubo romano „Dracula“ autorių Bramą Stokerį įkvėpė būtent Vladas Tepešas ir Brano pilies (nuotraukoje) aprašymai.<br> 123rf nuotr.
 Manoma, kad siaubo romano „Dracula“ autorių Bramą Stokerį įkvėpė būtent Vladas Tepešas ir Brano pilies (nuotraukoje) aprašymai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 11, 2021, 9:48 AM

„Atvykau aplankyti pilies su šeima, bet pamatęs plakatą, sukaupiau drąsą ir pasiskiepijau, – pasakojo 39 metų inžinierius Liviu Necula.

Tiems, kurie pasiskiepija, įteikiamas pažymėjimas, kuriame sveikinama jų „drąsa ir atsakomybė“ ir žadama, kad jie bus laukiami pilyje „artimiausius 100 metų“ – o taip pat siūloma nemokama ekskursija po „kankinimų kamerą“.

Pastatyta miglų dažnai gaubiamame Karpatų kalnų slėnyje, Brano pilis siejama su XV amžiaus Rumunijos kunigaikščiu Vladu Tepešu – nors jis niekada čia nebuvo apsistojęs.

Manoma, kad siaubo romano „Dracula“ autorių Bramą Stokerį įkvėpė būtent Vladas Tepešas ir Brano pilies aprašymai. 1897 m. parašytas romanas įkvėpė ištisą šiuolaikinį vampyrų istorijų žanrą.

Rumunijos vyriausybė ėmėsi iniciatyvos steigti skiepijimo vietas ir 24 valandas trunkančius „skiepijimo maratonus“ tokiose svarbiose vietose kaip Nacionalinė biblioteka Bukarešte ir panašiai – kad kuo daugiau šalies piliečių būtų imunizuoti.

„Šie centrai skirti visiems, kurie nori pasiskiepyti, bet nenori registruotis skiepams internetu“, – naujienų agentūrai AFP sakė Marius Nasta ligoninės direktorė Beatrice Mahler.

Tačiau ji pridūrė, kad be vietinių gydytojų pagalbos vis tiek būtų sunku pasiekti žmones, gyvenančius atokesnėse vietovėse.

Iš 19 milijonų šalies gyventojų bent vieną vakcinos dozę yra gavę beveik 3,6 milijonai rumunų – ir valdžios institucijos siekia, kad iki birželio šis skaičius pasiektų penkis milijonus.

Parengta pagal „Science Alert“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.