Sukurtos klaidinančios Galimybių paso svetainės, vienos iš jų pėdsakai veda link žinomo antiskiepininko

Internete pradėjus veikti Galimybių paso svetainei, atsirado ir apgaulinga svetainė, savo dizainu primenanti originalų tinklalapį, bet skleidžianti dezinformaciją apie Galimybių pasą.

 Internete pradėjus veikti Galimybių paso svetainei, atsirado ir apgaulinga svetainė.<br> Lrytas.lt koliažas
 Internete pradėjus veikti Galimybių paso svetainei, atsirado ir apgaulinga svetainė.<br> Lrytas.lt koliažas
 Fiktyvios svetainės ekrano nuotr.<br> Ekrano nuotr.
 Fiktyvios svetainės ekrano nuotr.<br> Ekrano nuotr.
 Fiktyvios svetainės ekrano nuotr.<br> Ekrano nuotr.
 Fiktyvios svetainės ekrano nuotr.<br> Ekrano nuotr.
Adreso gpasas.it registracijos duomenys.<br> Ekrano nuotr.
Adreso gpasas.it registracijos duomenys.<br> Ekrano nuotr.
 Svetainės galimybiupasas.eu ekrano nuotrauka.<br> Ekrano nuotr.
 Svetainės galimybiupasas.eu ekrano nuotrauka.<br> Ekrano nuotr.
 Svetainės galimybiupasas.eu „pažymos“ nuotr.<br> Ekrano nuotr.
 Svetainės galimybiupasas.eu „pažymos“ nuotr.<br> Ekrano nuotr.
 Įsigaliojo Galimybių pasas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Įsigaliojo Galimybių pasas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2021-05-26 12:53, atnaujinta 2021-05-26 16:24

Pavyzdžiui, svetainėje bandoma sudaryti įspūdį, kad Galimybių pasas ateityje galbūt bus neišduodamas tiems, kurie turi skolų ar policijos baudų, ar už netinkamą elgesį yra įspėti Virtualaus patrulio ir pan.

Taip pat leidžiama suprasti, kad ateityje gali nutikti taip, jog šio dokumento bus reikalaujama patekimui į maisto ir ne maisto parduotuves, taksi, Galimybių paso gali gali prireikti motociklo registracijai. Taip pat teikiamos užuominos, kad Galimybių pasą galimai reikės atsinaujinti kasdien.

Naujienų portalas lrytas.lt perspėja, kad ši informacija visiškai neatitinka realybės.

Skirtumą nuo originalios Galimybių paso svetainės išduoda jos adresas: jei originali svetainė pasiekiama adresu gpasas.lt, tai fiktyvios svetainės adresas – gpasas.it. Tokius triukus interneto apgavystėse (angl. phishing, scam) yra pamėgę programišiai, nes didžiąsias raides naršyklės interpretuoja taip pat, kaip ir mažąsias, o didžioji „i“ atrodo taip pat, kaip „l“, tad vizualiai adresą galima pateikti taip, kad atrodytų, jog jo galūnė yra ne .it, bet .lt

Patikrinus svetainės adreso registraciją tam skirtose duomenų bazėse (domain.com/whois/whois/web-whois.nic.it ir kitose), jose nurodoma, kad adresą užregistravo įmonė „Esolutions“, įsikūrusi Šventupės gatvėje Kaune, o nurodomas kontaktinis administratorius – Ugnius Kiguolis.

Kaip skelbia Rekvizitai.lt, šią įmonę valdo Jurgita Kiguolė.

Lrytas.lt susisiekus su U.Kiguoliu, šis paneigė, kad svetainę registravo jis ir daugiau jokių komentarų žurnalistams nepateikė, tačiau savo „Facebook“ įrašuose vyras skelbia, kad tai – ne nusikaltimas, o pati svetainė neturi nieko su vadinamuoju phishingu.

Įrašuose jis teigia, kad svetainėje gpasas.it patalpinta informacija liks ir toliau, nes pats Galimybių pasas esą skaldo visuomenę, todėl ji turi teisę žinoti „kur tai veda“.

Pažeidžia teisės aktus

Tačiau duomenų duomenų apsaugos ekspertas ir UAB „Privacy Partners“ vadovas Martynas Bieliūnas, į kurį kreipėsi lrytas.lt, mano kitaip.

Gpasas.it – pabrėžiu, kad tai yra Italijos, o ne Lietuvos domenas – iškart pažeidžia visą eilę teisės aktų ir bendrąsias saugumo praktikas, nes pirmiausia pati svetainė atrodo nukopijuota, padirbta.

Čia eina kalba ir apie intelektinę nuosavybę, ir apie svetainės dizainą – taip negalima daryti, joks įstatymas to neleidžia“, – portalui sakė specialistas.

„Antra, Gpasas.lt yra valstybinė sistema, o apsimetimas valstybine sistema jau yra pakankamai rimtas pažeidimas. Kadangi tai yra strateginė valstybinė sistema, tokiu dalyku tikrai negalima apsimetinėti, kad būtų kažkokios aliuzijos“, – aiškino M.Bieliūnas.

Pasak jo, dar vienas svarbus momentas yra tai, kad svetainėje pateikiama iškraipyta informacija.

„Tai nėra tik svetainės padirbinėjimas, bet grubiai tariant, ir klaidingos informacijos pateikimas, kuri paprastam žmogui gali pasirodyti, kad jei dizainas panašus, jis skaito oficialią informaciją, o iš tikrųjų ten yra pakeistos frazės.

Tokiu atveju visi paaiškinimai, kad čia nieko blogo, nes galiausiai vartotojas persiunčiamas į tikrąjį puslapį, nėra teisingi – nes klaidingos informacijos pateikimas, dezinformacija gal ir nenumatyta Baudžiamajame kodekse, tačiau visa ši situacija yra labai sudėtinga.

O nagrinėjant ir vertinant šį atvejį, reikėtų turėti omenyje, kad pandeminės situacijos niekas dar neatšaukė ir bet kokie tokio tipo teisės pažeidimai, kurie siejasi su pandemine situacija ir ją apsunkina, tai mano nuomone yra sunkinanti aplinkybė. Viena būtų, jei tai nutiktų įprastu metu, visiškai kitas dalykas, kai tai nutinka per pandemiją ir liečia jos valdymo klausimus“, – nurodė ekspertas.

Galiausiai, specialisto teigimu, reikia detaliai įvertinti duomenų rinkimo atvejį.

„Kol kas didesnių to požymių svetainėje nemačiau, bet galima atsižvelgti, kad kai kurie duomenys jau yra renkami, t.y. žmogaus IP adresas: nori ar nenori jis jau užregistruojamas loguose, ir jau tai galima traktuoti kaip neteisėtą asmens duomenų rinkimą.

Formaliai pažeidimas jau vien tame, kad iš šio puslapio nukreipiama į svetainę gpasas.lt, bet ta informacija (IP adresai) lieka ne ES jurisdikcijoje.“, – pastebėjo M.Bieliūnas.

Taip pat internete veikia ir dar viena padirbta svetainė galimybiupasas.eu, kuri dar tiksliau atkartoja originalios gpasas.lt svetainės dizainą, tačiau kurioje norint gauti valstybinį pažymėjimą, prašoma įvesti vartotojo vardą ir pavardę bei nurodyti, ar jis yra persirgęs COVID-19, pasikiepijęs ar atlikęs testą.

Įvedus šiuos duomenis, perjungiama į kitą puslapį, kuriame sugeneruojama „pažyma“, kurioje įdėta avies nuotrauka, nurodomas anksčiau įvestas vardas ir pavardė, o taip pat rašoma, kad „vartotojui leidžiama šlapintis viešojo maitinimo įstaigos tualete / kontaktuoti keliuose namų ūkių burbuluose“.

Šios svetainės registracijos duomenys adresų registravimo duomenų bazėse nėra atviri.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.