Į Lietuvą pačiu laiku atvyko Olandijos tankai. Kodėl tai svarbu būtent dabar?

Olandija pirmą kartą per dvidešimt metų dislokavo savo tankus kitoje valstybėje, teigia Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis. Pasak jo, olandų tankai „Leopard 2A6“, kurie yra nuomojami iš Vokietijos kariuomenės, liepos mėnesio pabaigoje, atvyko į Lietuvą.

Vokiečių tankai „Leopard 2A6“ Lietuvoje (2018 m. nuotrauka).<br> Scanpix nuotr.
Vokiečių tankai „Leopard 2A6“ Lietuvoje (2018 m. nuotrauka).<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 27, 2021, 4:18 PM, atnaujinta Aug 27, 2021, 4:45 PM

„Toks tankų pajėgumų perkėlimas geležinkeliu skirtas sustiprinti Vokietijos vadovaujamo batalioną Lietuvoje. Tai ypač aktualu prieš rugsėjo mėnesį vykstančius jungtinius Gudijos ir Rusijos mokymus „Zapad -2021“. Būtent per šias pratybas bei prieš jas yra didėlė tikimybė, jog Baltarusijos diktatorius gali įvykdyti vieną ar kitą ginkluotą provokaciją. Todėl išankstinis susistiprinimas yra labai svarbu siekiant ne tik atgrasinti priešiškas jėgas, bet, esant reikalui, apginti bei atkurti Lietuvos valstybės vientisumą“, – aiškina karys.

Jis pasakoja, kad per Šaltąjį karą Olandija turėjo labai stiprią šarvuotą galią, kurią sudarė beveik 1000 tankų. Tačiau nuolatinis gynybos biudžeto mažinimas privertė tankus parduoti.

„Rusijos pradėtas karas prieš Ukrainą tapo šaltu dušu ir Olandijai. Buvo priimtas sprendimas atkurti tankų pajėgumus ir tai pradėta vykdyti 2015 metais. Kad greitai užpildytų savo prarastus pajėgumus, Olandijos kariuomenė priimė sprendimą tankus nuomotis. Tokiu būdu vos per dvejus metus Olandijos kariai gavo tankus bei integravo juos į savo kariuomenės struktūrą“, – dėsto ginkluotės entuziastas.

Pasak D.Anatanaičio, tankas „Leopard2 A6“ yra vienas moderniausių ir efektyviausių tankų pasaulyje. Ginkluotas 120 mm patranka, jis gali naikinti šarvuotus ir kitus taikinius iki 5 kilometrų atstumu. Papildomai tanke yra sumontuoti du 7,62 mm kulkosvaidžiai, skirti naikinti priešo pėstininkus.

Tanką varo 1500 AG variklis, kuris gali vartoti bet kokį kurą. Su šiuo varikliu daugiau nei 60 tonų sveriantis „Leopardas“ išvysto 70 km/h greitį, o pilnais bakais gali nuvažiuoti iki 450 kilometrų. Daugiau nei 10 metrų ilgio ir beveik 4 metrų pločio bei šiek tiek daugiau nei 2,5 metrų aukščio tanką valdo 4 karių įgula, kuri gali vykdyti kovos veiksmus net kai vietovė užteršta radioaktyviomis, cheminėmis ar bakteriologinėmis medžiagomis.

„Toks išankstinis mūsų valstybės gynybos sustiprinimas tankais kartais padidina mūsų apginamumą. Užtikrina tinkamą atgrasinimą, o kovos metu būtent tankai gali vykdyti priešo stabdymo ir blokavimo veiksmus, po kurių galima būtų įvykdyti kontrataką bei išlaisvinti priešo užgrobtas Lietuvos teritorijas“, – apibendrina atsargos majoras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.