Planšetiniai kompiuteriai: istorija, tendencijos ir ateitis

Pirmieji planšetiniai kompiuteriai rinkoje pasirodė dar 1989-aisiais. Tuo metu šiam įrenginiui pasaulyje dar buvo ganėtinai ankšta. Galima dažnai išgirsti specialistus kalbant, jog tai – prietaisas pralenkęs laiką. Tendencijos rodėsi palankesnės vystytis galingesniems nešiojamiesiems kompiuteriams ar kompaktiškiems išmaniesiems telefonams. Kaip bebūtų, tarpinis šių įrenginių variantas tampa patrauklesnis vis platesnei auditorijai. To priežastis, pasekmes ir prognozes ateičiai aptariame kalbindami „Huawei“ produktų vadovę Lietuvoje Urtę Eidžiūnaitę.

Planšetiniai kompiuteriai neabejotinai ir toliau išliks sparčiu ir patikimu įrankiu.
Planšetiniai kompiuteriai neabejotinai ir toliau išliks sparčiu ir patikimu įrankiu.
Planšetiniai kompiuteriai neabejotinai ir toliau išliks sparčiu ir patikimu įrankiu.
Planšetiniai kompiuteriai neabejotinai ir toliau išliks sparčiu ir patikimu įrankiu.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 10, 2021, 1:57 PM

– Ne paslaptis, jog technologijos vystoji vis spartesniu tempu. Kaip ši tendencija veikė planšetinius kompiuterius ir kuo jie šiandien skiriasi nuo savo pradininkų?

– Planšetiniai kompiuteriai išgyvena savotišką renesansą: jų populiarumas pastaruoju metu stabiliai auga. Kodėl? Planšetiniai kompiuteriai yra ne mažiau patogūs už išmaniuosius telefonus, o savo galingumu gali konkuruoti su nešiojamaisiais kompiuteriais. Bėgant metams, atsižvelgiant į vartotojų poreikius, buvo vis daugiau investuojama į jų funkcionalumą bei technines savybes. Todėl šiandien planšetiniai kompiuteriai turi daug geresnę bateriją, kokybiškus garsiakalbius, patogią klaviatūrą, didesnį ekraną ir kitus privalumus.

Naujesnius planšetinius kompiuterius galima nesunkiai prijungti prie kitų įrenginių, sukuriant tam tikrą ekosistemą, kuri palengvina failų bendrinimą ir leidžia dirbti keliuose ekranuose. Taip pat, verta paminėti, kad naujausi modeliai yra draugiškesni žmonių akims. Pavyzdžiui, „Huawei MatePad 11“ buvo įvertintas net dvigubu „TÜV Rheinland“ sertifikatu, kuris užtikrina, jog šio įrenginio skleidžiama mėlyna šviesa yra nuslopinta, o tai lemia mažesnį krūvį tenkantį akims.

– Kokie yra planšetinio kompiuterio privalumai lyginant su kitais išmaniaisiais įrenginiais?

– Kompaktiškas planšetinis kompiuteris, esantis nedidelio dydžio ir svorio, idealiai tinka situacijoms, kuriose nepatogu su savimi turėti kompiuterį, o išmanusis telefonas nėra pajėgus atlikti visų būtinų užduočių. Vis daugiau žmonių, kurių darbui ar gyvenimo būdui reikia mobilumo, renkasi planšetinį kompiuterį kaip papildomą ar net vienintelį įrenginį.

Jei nėra poreikio turėti tam tikrą programinę įrangą, planšetinis kompiuteris taip pat yra ir pigesnis pasirinkimas. Todėl jis puikiai tinka studentams, kurių studijos yra skaitmeninės, bet nereikalaujančios galingų nešiojamųjų kompiuterių.

Pasaulinės tendencijos rodo, jog planšetiniai kompiuteriai vėl tampa itin populiarūs. Kaip manote, kas galėjo tai nulemti? Be abejonės, mūsų darbo ir gyvenimo būdo pokyčiai. Nuotoliniam darbui tampant reguliaresniam, o daugumai darbdavių neskubant darbuotojų kviesti į biurus, planšetiniai kompiuteriai tampa akivaizdžiu pasirinkimu.

Kitas ne mažiaus svarbus faktorius – planšetiniai kompiuteriai per daugelį metų labai išsivystė, o jų našumas ir baterija šiais laikais gali būti sulyginami su nešiojamaisiais kompiuteriais.

– Kokia planšetinių kompiuterių ateitis rinkoje? Ar jie gali konkuruoti su kitais įrenginiais darbo, mokslo, pramogų tikslais?

– Atsižvelgiant į vartotojų lūkesčius, planšetiniai kompiuteriai dar labiau priartėja prie nešiojamųjų kompiuterių našumo, išlaikydami kompaktišką dydį ir patogų naršymą.

Kūrėjai taip pat daug dėmesio skiria planšetiniams pieštukams, kurie turi savo pranašumą prieš kompiuterines peles – dėl mažo uždelsimo laiko ir tikslaus prisilietimo, jie puikiai tinka piešimui, dizaino darbams ar rašymui. Naujojo „Huawei MatePad 11“ pieštuko delsimo laikas yra vos 2 ms.

– Ko gali tikėtis vartotojai iš naujausių „Huawei“ planšetinių kompiuterių?

– Naujausiuose produktuose buvo patobulintos įvairios funkcijos: ryškesnis, didesnis bei „FullView“ 120Hz turintis ekranas, išmanioji magnetinė klaviatūra, itin greitas „Wi-Fi“ ryšys ir ilgesnis baterijos veikimo laikas. Be to, „Huawei Share“ funkcija leidžia vienu metu naudoti kelis įrenginius ir dirbti su skirtingais projektais. Taip pat, rūpindamiesi klientų sveikata ir regėjimu, ilgai dirbome siekdami sumažinti mėlynos šviesos intensyvumą.

– Nelengva prognozuoti kaip technologijos atrodys jau po penkių ar dešimties metų. Kokią viziją numatote planšetiniams kompiuteriams šiame kontekste?

– Planšetiniai kompiuteriai neabejotinai ir toliau išliks sparčiu ir patikimu įrankiu, kuriuo galima greitai prisijungti prie kitų įrenginių – tai yra funkcijos, kurių žmonės nori ir kurių jiems reikia labiausiai. Be viso to, bus ir toliau tobulinamas baterijos veikimo laikas bei greitas įkrovimas.

Kūrėjai taip pat išbando plataus masto galimybes, kurios dar nepasiekė rinkų. Pavyzdžiui, siekiama, kad planšetiniai kompiuteriai taptų ekologiškesni naudojant saulės energiją. Taip pat testuojami jutimines funkcijas turintys planšetiniai kompiuteriai, galintys teikti tikslesnę informaciją apie mūsų sveikatą ir aplinką.

Žengiant koja kojon su besikeičiančiu gyvenimo ritmu, planšetiniai kompiuteriai vartotojams gali pasiūlyti plataus spektro galimybes, atsižvelgiančias į jų įpročius, poreikius bei lūkesčius. Pasaulinės tendencijos ir nauji iššūkiai leidžia gyventojams pasivyti planšetinių kompiuterių teikiamus sprendimus. Galima prognozuoti, jog bėgant laikui šie prietaisai taps universalaus išmaniojo įrenginio etalonu, galinčiu aprūpinti vartotoją geriausiomis savo konkurentų savybėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.