Neįtikėtina, bet tiesa: vištų inkubatorius naudojo ir senovės egiptiečiai

Inkubatorius nėra naujas išradimas. Nors prieš 2500 metų Žemėje gyveno tiktai apie 100 mln. žmonių, senovės Egipte ir Kinijoje inkubacija jau buvo naudojama.

Inkubatoriuose išperimi paukščiai.<br>123rf.com nuotr.
Inkubatoriuose išperimi paukščiai.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 15, 2021, 10:44 AM

Egiptiečiai kiaušiniams perinti statė pastatus. Juose vienu metu tilpdavo net keli tūkstančiai kiaušinių. Pastatus šildydavo degindami šiaudus, temperatūrą reguliuodavo keisdami ugnies stiprumą, atidarydami angas ir stogo liukus, įrengtus inkubavimo patalpose. O ar kiaušinis yra reikiamos temperatūros, tikrindavo pridėję jį prie akies voko.

Literatūroje minimi ir kiti senovėje paplitę kiaušinių inkubavimo būdai. Vienur rašoma, kad kiaušiniai būdavo laikomi specialiose krosnyse arba tranšėjose, į kurias būdavo dedama pelų ir kurias šildydavo saulė.

Pastarasis inkubacijos metodas labai priklausė nuo oro sąlygų. Kitur kiaušiniai būdavo perinami mėšle.

Europoje pirmąjį paukščiams perinti tinkantį inkubatorių 1750 m. sukūrė prancūzų fizikas ir gamtininkas Rene Antoine’as Ferchault de Reaumuras. Jis iškėlė idėją, kad, be temperatūros, perinimui labai svarbu ir gera ventiliacija.

Vėliau visą šimtmetį kurti inkubatoriai, šildomi karštu vandeniu, akmens anglimis, garais, tačiau tik nedaugelis jų tiko, nes nebuvo įmanoma išlaikyti reikiamos temperatūros.

XX a. pirmojoje pusėje sukūrus elektrinį inkubatorių atsirado pramoninių, kuriuose vienu metu telpa net kelios dešimtys tūkstančių kiaušinių.

Lietuvoje inkubatorių buvo galima įsigyti jau XX a. pradžioje. 1928 m. kovo 9 d. laikraštyje „Lietuvos žinios“ rašoma, kad inkubatoriai viščiukams perinti „platinami su 25 proc. pašalpa“, kuria gali pasinaudoti ūkininkai, turintys 150 ha žemės. Tada 50–200 kiaušinių inkubatorius kainavo nuo 300 iki 500 litų.

Dėl didelės inkubatorių kainos žmonės buvo skatinami ir mokomi juos pasigaminti.

Panevėžyje 1934 m. įkurta pirmoji Lietuvoje viščiukų perinimo stotis, kurioje „it kareiviai gretomis sustatyti inkubatoriai – moderniosios vištos“. 1940 m. šioje perykloje jau buvo septyni modernūs inkubatoriai, kuriuose tilpdavo 60 tūkst. kiaušinių.

Dabar juose dažniausiai automatiškai reguliuojama temperatūra, palaikoma tinkama drėgmė, ventiliuojama, o kiaušiniai reguliariai vartomi.

Didžiausių Lietuvoje paukštynų peryklose per metus inkubatoriuose išperinama keli milijonai viščiukų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?