Užsienio žiniasklaida skelbia apie Lietuvos valdžios raginimus „išmesti kiniškus telefonus“

Pirmadienį NKSC ir Krašto apsaugos ministerijai pristačius trijų kiniškų telefonų modelių tyrimo ataskaitą, užsienio žiniasklaida ėmė rašyti apie tai, kaip Lietuvos specialistai ragina „išmesti kiniškus telefonus“.

 Pirmadienį NKSC ir Krašto apsaugos ministerijai pristačius trijų kiniškų telefonų modelių tyrimo ataskaitą, užsienio žiniasklaida ėmė rašyti apie tai, kaip Lietuvos specialistai ragina „išmesti kiniškus telefonus“.<br> 123rf nuotr.
 Pirmadienį NKSC ir Krašto apsaugos ministerijai pristačius trijų kiniškų telefonų modelių tyrimo ataskaitą, užsienio žiniasklaida ėmė rašyti apie tai, kaip Lietuvos specialistai ragina „išmesti kiniškus telefonus“.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 23, 2021, 11:26 AM, atnaujinta Sep 23, 2021, 11:53 AM

„Vartotojai turėtų išmesti kiniškus telefonus ir nepirkti naujų, perspėjo Lietuvos gynybos ministerija. Jos Nacionalinio kibernetinio saugumo centro ataskaita pateikė Kinijos gamintojų 5G mobiliųjų telefonų telefonų tyrimo rezultatus“, – rašo BBC.

„Rekomenduojame nepirkti naujų kiniškų telefonų ir kuo greičiau atsikratyti jau įsigytų“, – cituojamas krašto apsaugos viceministras Margiris Abukevičius.

BBC rašo, kad ataskaita parengta augant įtampai tarp Lietuvos ir Kinijos. Britai primena, kad praėjusį mėnesį Kinija pareikalavo, jog Lietuva atšauktų savo ambasadorių iš Pekino ir pareiškė, kad iš Vilniaus atšauks savo pasiuntinį.

„Nesutarimai prasidėjo, kai Taivanas paskelbė, kad jo atstovybės Lietuvoje bus vadinamos Taivano atstovybe. Kitos Taivano ambasados Europoje ir Jungtinėse Valstijose naudoja šalies sostinės Taipėjaus pavadinimą, kad išvengtų nuorodos į pačią salą, į kurią Kinija pretenduoja kaip į savo teritoriją“, – skelbia BBC.

Panašiai rašo ir CNN, kuri cituoja „Reuters“. Čia minima, kad JAV prezidento Joe Bideno patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas praėjusią savaitę kalbėjosi su Lietuvos ministre pirmininke Ingrida Šimonyte ir pabrėžė, kad remia Lietuvą Kinijos spaudimo akivaizdoje.

„Nacionalinio kibernetinio centro ataskaitoje taip pat teigiama, kad „Xiaomi“ telefonas siuntė šifruotus telefono naudojimo duomenis į serverį Singapūre. Saugumo spraga taip pat buvo aptikta Kinijos bendrovės „Huawei“ 5G telefone P40, tačiau kito Kinijos gamintojo – „OnePlus“ – telefone jos nerasta, sakoma pranešime, – rašo CNN. – Pranešime teigiama, kad žodžių, kuriuos gali cenzūruoti „Xiaomi“ telefono sisteminės programos, įskaitant numatytąją interneto naršyklę, sąraše yra 449 terminai kinų kalba, ir sąrašas nuolat atnaujinamas. Tai svarbu ne tik Lietuvai, bet ir visoms šalims, kurios naudoja „Xiaomi“ įrangą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.