Surado tikros prabangos pėdsakus – 2700 metų senumo tualetą

Archeologai Jeruzalėje esančiame senoviniame karališkame dvaro komplekse neseniai aptiko 2700 metų senumo privatų tualetą. Tai retas radinys, nes prieš tūkstančius metų naudojimasis tualetu buvo prabanga, prieinama tik elitui.

 Tualetas iškaltas iš kalkakmenio, su patogia sėdyne ir skyle viduryje, „kad sėdintis jaustųsi tikrai labai patogiai“, – pastebi archeologas.<br> Izraelio antikvarinių vertybių administracijos nuotr.
 Tualetas iškaltas iš kalkakmenio, su patogia sėdyne ir skyle viduryje, „kad sėdintis jaustųsi tikrai labai patogiai“, – pastebi archeologas.<br> Izraelio antikvarinių vertybių administracijos nuotr.
  Armon Hanatziv promenada Jeruzalėje.<br> Wikimedia commons
  Armon Hanatziv promenada Jeruzalėje.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 8, 2021, 9:15 AM

Anksčiau privatūs vonios/tualeto kambariai buvo „randami tik keliose Izraelio ir Jeruzalės vietose“, „YouTube“ vaizdo įraše pasakoja archeologas Yaakovas Billigas, Izraelio antikvarinių vertybių administracijos vardu vykdęs kasinėjimus. „Tai labai retas radinys, nes tokius dalykus turėjo tik turtingi žmonės“, – teigia jis.

Tualetas iškaltas iš kalkakmenio, su patogia sėdyne ir skyle viduryje, „kad sėdintis jaustųsi tikrai labai patogiai“, – pastebi archeologas. Tualetas, įrengtas virš septiko (septikas – požeminis rezervuaras, skirtas buitinių nuotekų mechaniniam ir anaerobiniam valymui, red. past.), rastas stačiakampio formos kabinoje, kuri galėjo tarnauti kaip senovinis vonios/tualeto kambarys.

Šiame kambaryje taip pat buvo 30-40 dubenų, „Haaretz“ sakė Y.Billigas. Jis spėjo, kad juose galėjo būti laikomas tų laikų oro gaivikliai – malonaus kvapo aliejai arba smilkalai.

Archeologai taip pat surinko gyvūnų kaulų ir keramikos pavyzdžius, o taip pat dirvožemio mėginius iš septiko – tikėdamiesi sužinoti apie to meto gyvenimo būdą, mitybą ir ligas.

Gyvenvietėje mokslininkai taip pat aptiko ornamentuotų akmenų, kurie buvo iškalti įvairiais tikslais – pavyzdžiui, akmeniniams kapiteliams (kolonų viršūnėms) arba langų rėmams ir turėklams, vaizdo įraše pasakoja Y.Billigas. Netoli tualeto archeologų komanda aptiko sodo, kuriame augo dekoratyviniai medžiai, vaismedžiai ir vandens augalai, pėdsakų.

Visi šie reliktai padeda tyrėjams atkurti „didelio ir turtingo“ dvaro vaizdą, teigiama pranešime. Archeologai pirmą kartą senovinio dvaro liekanas Armon Hanatziv promenadoje Jeruzalėje aptiko prieš dvejus metus, ir kasinėjimai vis dar tęsiami. Tai „tikriausiai buvo vieno iš Judėjos karalystės karalių rūmai“, – vaizdo įraše sako Y.Billigas.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.