Šešiametis vaikščiodamas su tėvais rado „drakono dantį“

Neseniai Mičigano valstijoje (JAV) berniukas su šeima išėjo į žygį ir brisdamas per upelį užkliuvo už kažko panašaus į dantį. Iš pradžių vaikas pamanė, kad tai dinozauro dantis, bet vėliau buvo nustatyta, kad tai – mastodonto (priešistorinio straublinio žinduolio, red. past.) dantis.

 Neseniai Mičigano valstijoje (JAV) berniukas su šeima išėjo į žygį ir brisdamas per upelį užkliuvo už kažko panašaus į dantį. Iš pradžių vaikas pamanė, kad tai dinozauro dantis, bet vėliau buvo nustatyta, kad tai – mastodonto dantis.<br> Reportažo stopkadras.
 Neseniai Mičigano valstijoje (JAV) berniukas su šeima išėjo į žygį ir brisdamas per upelį užkliuvo už kažko panašaus į dantį. Iš pradžių vaikas pamanė, kad tai dinozauro dantis, bet vėliau buvo nustatyta, kad tai – mastodonto dantis.<br> Reportažo stopkadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 9, 2021, 9:09 AM

„Manau, tai buvo ženklas, kad būsiu paleontologas“, – žurnalistams sakė berniukas.

Šešiametis Julianas Gagnonas dantį surado rugsėjo 6 d., su šeima vaikščiodamas po Dinozaurų kalvos draustinį (angl. Dinosaur Hill Nature Preserve) Ročester Hilse, Mičigano valstijoje.

„Tiesiog pajutau kažką ant kojos ir sugriebiau“, – Detroito naujienų šaltiniui WDIV sakė Julianas. Namuose atlikus paiešką „Google“, paaiškėjo, kad dantis greičiausiai nebuvo dinozauro (ar drakono, kaip spėjo J.Gagnonas, kurį cituoja „Michigan Live“). Dantis savo dydžiu ir forma veikiau priminė mastodontų dantis, o Mičigano universiteto Paleontologijos muziejaus mokslininkų atlikta analizė vėliau tai patvirtino, pranešė WDIV.

Mastodontai buvo senoviniai šiuolaikinių dramblių giminaičiai. Jie atsirado prieš maždaug 27-30 milijonus metų, o išnyko maždaug prieš 10 tūkstantmečių. Pasak San Diego Gamtos istorijos muziejaus, šie gyvūnai gyveno viso pasaulio miškuose, bet daugiausiai Šiaurės ir Centrinėje Amerikoje, ir užaugdavo iki 2,5-3 metrų aukščio, o sverdavo iki 6 tonų.

Juliano rasto krūminio danties karūnėlė yra maždaug suaugusio žmogaus kumščio dydžio, ir tai leido atmesti daugumą mažesnių rūšių, „Michigan Live“ sakė Mičigano Paleontologijos muziejaus kolekcijų vadovas Adamas Rountrey. Karūnėlėje yra „aukšti iškilimai“, kurie skiria mastodontų dantis nuo mamutų – kitos išnykusių ledynmečio dramblių giminaičių rūšies, gyvenusios kartu su mastodontais.

Julianas nusprendė, kad šis atradimas buvo pirmasis jo, kaip paleontologo, „karjeros“ pasiekimas, „Michigan Live“ pasakojo jo motina Mary Gagnon. Su paleontologija viltis siejantis jaunasis mokslininkas taip pat svarstė, ar dėl savo atradimo gaus milijoną dolerių, ar taps prezidentu – tačiau apsistojo ties ekskursija po Mičigano universiteto Ann Arboro mokslinių muziejų centro užkulisius ir susitikimu su muziejaus paleontologais, praneša „Michigan Live“.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?