Prasideda registracija į 6-ąjį „Women Go Tech“ sezoną: per 5 metus – jau beveik pusė tūkstančio sėkmės istorijų

„Women Go Tech“, pirmoji mentorystės programa Lietuvoje, padedanti moterims pradėti ir paspartinti karjerą IT bei inžinerijos srityse, skelbia jau 6 sezono pradžią – naujų įgūdžių norinčios įgauti moterys nuo spalio 22 d. gali registruotis ir tapti programos dalyvėmis. Anot programos vadovės Ūlos Pociūtės, per penkerius gyvavimo metus „Women Go Tech“ padėjo karjerą pradėti jau daugiau nei 450 moterų. Vis dėlto, pastangos ir toliau mažinti lyčių atskirtį technologijų sektoriuje išlieka aktualios – Europoje tik mažiau nei penktadalis sektoriaus darbuotojų yra moterys.

 „Women Go Tech“, pirmoji mentorystės programa Lietuvoje, padedanti moterims pradėti ir paspartinti karjerą IT bei inžinerijos srityse, skelbia jau 6 sezono pradžią.<br> Organizatorių nuotr.
 „Women Go Tech“, pirmoji mentorystės programa Lietuvoje, padedanti moterims pradėti ir paspartinti karjerą IT bei inžinerijos srityse, skelbia jau 6 sezono pradžią.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-25 17:07

Šimtai sėkmės istorijų ir užsienio ekspertų dėmesys

Nuo 2016 m. organizuojama mentorystės programa „Women Go Tech“ Lietuvoje šiemet vyks šeštąjį kartą, o Latvijoje jau prasidėjo atranka į antrąjį programos sezoną. Per penkerius gyvavimo metus programoje Lietuvoje sudalyvavo daugiau nei 670 moterų, o daugiau nei pusė jų sėkmingai pradėjo karjerą technologijų sektoriuje.

„Šiuo metu skaičiuojame virš 450 sėkmės istorijų – tiek moterų pabaigusios programą įsidarbino technologijų srityje. Per tą patį laikotarpį švietimo sistema – universitetai ir kolegijos, kitos ugdymo įstaigos – suteikė išsilavinimą apie 800 moterų. Vertindami penktojo sezono, kuris pasibaigė rugpjūčio mėnesį, rezultatus matome, kad daugiau nei pusė dalyvių darbus technologijų srityje susirado per pirmuosius 6 mėnesius“, – sako Ū. Pociūtė.

Anot jos, per penkerius metus taip pat galima pastebėti ryškų pokytį ir visuomenės požiūryje – nors anksčiau programos organizatoriai sulaukdavo ir skeptiškų pastebėjimų dėl iniciatyvos tikslo bei bandymo technologijų sektoriaus darbuotojų trūkumo problemą spręsti didinant moterų įsitraukimą, šiandien tokių reakcijų nebepasitaiko.

„Tai, kas dar visai neseniai Lietuvoje buvo laikoma neįprasta naujove, dabar yra sveikintina ir net įvertinta svarbių užsienio institucijų. Neseniai vykusiame Tarptautinio ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) renginyje, šios institucijos generalinis sekretorius Mathias Cormann paminėjo Lietuvą ir „Women Go Tech“ iniciatyvą kaip gerąjį lyčių atskirties technologijų sektoriuje pavyzdį“, – sako Ū. Pociūtė.

Naujame sezone – dėmesys kibernetiniam saugumui

Į šeštąjį programos sezoną jau galinčios registruotis moterys šiemet galės pasirinkti iš 10 technologijų industrijos krypčių, kuriose nori tobulėti. Siekti karjeros tikslų pasirinktoje srityje moterims padės mentoriai, o iš arčiau pažinti plačias sektoriaus galimybes leis susitikimai su technologijų kompanijomis ir kiti renginiai. Tarp galimų krypčių – duomenų analizė, produkto inžinerija, verslo analitika, projektų valdymas, programavimas ir kt.. Šiemet pirmą kartą įtraukta ir kibernetinio saugumo sritis.

„Poreikį ir susidomėjimą kibernetinio saugumo kryptimi jautėme jau ir penktajame programos sezone – ugdytinės pačios aktyviai domėjosi šia sritimi, savarankiškai į ją gilinosi. Didelei daliai verslo procesų persikėlus į skaitmeninę erdvę, kibernetinis saugumas tapo daugelio kompanijų prioritetu. Natūraliai išaugo ir šios srities specialistų poreikis. Tad naujos mokymų krypties atsiradimą lėmė ir programos dalyvių susidomėjimas, ir rinkos tendencijos“, – tikina Ū. Pociūtė.

Per visą programos laikotarpį joje savo patirtimi jau pasidalino daugiau nei 350 mentorių – įvairių technologijų sričių ekspertų. Šiemet jų programoje dalyvaus beveik 200 ilgametę patirtį sektoriuje turinčių ekspertų, komandų, departamentų vadovų. Tarp mentorių – ir pagrindinių „Women Go Tech“ partnerių didžiausios Europoje internetinės naudotų mados prekių prekybos platformos „Vinted“ ir tarptautinės elektronikos komponentų gamintojos „HELLA Lithuania“ specialistai.

„Daugybė moterų yra kupinos energijos ir entuziazmo įsilieti į technologijų sritį, nes netruko įsitikinti, kad darbas technologijų sektoriuje yra prasmingas, kupinas kūrybos, galintis spręsti svarbias visuomenės problemas, susijusias su tvarumu, atsakingu vartojimu ar kitomis temomis. Dažnai sudėtingiausias būna ne pats sprendimas keisti darbo sritį, o nesupratimas, kaip pradėti, kaip nugalėti baimes, kasnutiks, jei nepavyks? Nebūčiau ten, kur esu, jei ne mentoriai, kurie palaikė, drąsino ir įkvėpė judėti pirmyn net tada, kai norėjosi viską mesti ir grįžti į geriau pažįstamą sritį. Pasidalindami savo patirtimi, aš ir kiti programos mentoriai tikimės padrąsinti dar daugiau moterų dėti pirmuosius žingsnius karjeroje, tapti savo pasirinktos srities ekspertėmis bei įgyvendinti trokštamas idėjas“, – sako „Vinted“ IT inžinerijos vadovė Aliona Viršutienė.

„Manome, kad svarbu nuolat palaikyti moteris, siekiančias atrasti savo kelią technologijų pasaulyje. Šių dienų patirtis rodo, kad komandos, kuriose vyrauja įvairovė, yra kūrybiškesnės ir pasiekia geresnių rezultatų. Džiaugiamės, galėdami prisidėti prie „Women Go Tech“ iniciatyvos, o mūsų mentoriai ir ekspertai su programos dalyvėmis dalinsis inžinerijos, kokybės ir gamybos patirtimi, taip padėdami joms sėkmingai integruotis į technologijų rinką „, – sako Tobias Pohlschmidt, „HELLA Lithuania“, remiančios šią iniciatyvą ketvirtą kartą, vykdantysis direktorius.

Moterų IT srityje – vos mažiau nei penktadalis

Nors vis daugiau kalbama apie didesnį moterų įtraukimą į informacinių ir ryšių technologijų (IRT) sritį, per paskutinįjį dešimtmetį lyčių pasiskirstymas sektoriuje pasikeitė vos 0,7 proc. Remiantis „Women Go Tech“ kartu su Šiaurės ministrų tarybos biuru Lietuvoje šiemet parengtos apžvalgos duomenimis, šiuo metu tik mažiau nei kas penkta IRT specialisto vieta yra užimta moterų – vyrų dalis sudaro 81,5 proc., o moterų – 18,5 proc.

„Kaip matome šioje ataskaitoje, jei dabartinės specialistų ruošimo tempo tendencijos išliks, per artimiausius metus galima tikėtis tik labai nežymių pokyčių. Pavyzdžiui, prognozuojama, kad moterų dalis tarp visų IRT specialistų iki 2025 m. padidės labai nežymiai – nuo dabartinių 18,5 proc. iki 19,1 proc.“, – pastebi Ū. Pociūtė.

Pasak jos, rengiant apžvalgą, įvairios Šiaurės ir Baltijos šalių technologijų kompanijos bei iniciatyvos būtent mentorystę įvardino kaip labai tinkamą įrankį situacijai pagerinti: „Švietimo sistemos susiduria su tam tikromis kliūtimis – jas pakeisti yra labai sunku, o net ir patobulinus procesus ir turinį, pokytį pamatytume tik po dešimtmečio. Tad yra būtina rasti greitesnių sprendimų atsižvelgiant į tai, kad 2020 m. Lietuvoje buvo skaičiuojamas 13 tūkst. IRT specialistų trūkumas.“

Ji priduria, kad skaitmeninė transformacija yra ir vienas svarbiausių Europos politikos darbotvarkės klausimų – siekiama, kad iki 2030 m. IRT srityje dirbtų 20 mln. žmonių, kuomet 2020 m. tokių darbuotojų buvo 8,6 mln.

Norinčios dalyvauti „Women Go Tech“ naujajame sezone moterys gali nuo spalio 22 d. iki lapkričio 14 d. paraiškas pildyti programos tinklalapyje. Užpildžius anketą ir įvertinus motyvaciją, dalis moterų bus pakviestos dalyvauti kituose atrankos etapuose. Šiemet bus iš viso atrinkta 250 dalyvių, kiekvienai priskiriamas pagal pasirinktą kryptį tinkamas mentorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.