Tikroji „Coca-Cola“ istorija: kodėl šio gėrimo gamintojai buvo 15 metų išvyti iš vienos šalies

Dažniausiai parduodamas ir labiausiai reklamuojamas produktas pasaulyje – „Coca-Cola“. Prancūzijos televizijos TF1 direktorius ironiškai yra sakęs: „Mes reikalingi, kad žiūrovo smegenis parengtume „Coca-Cola“ reklamai.“

Kola greitai išpopuliarėjo ne tik JAV, bet ir kitose šalyse.<br>123rf nuotr.
Kola greitai išpopuliarėjo ne tik JAV, bet ir kitose šalyse.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 22, 2021, 8:20 AM

1886 m. vaistininkas Johnas Pembertonas Atlantoje (Džordžijos valstija) pradėjo pardavinėti sirupą galvos skausmui malšinti, turintį šiek tiek kokaino. Į sirupo sudėtį įėjo kolamedžių riešutų ir kokamedžių lapų ekstraktas. Iš pradžių per dieną jo pavykdavo parduoti vos 9 stiklines. Pradėjus sirupą maišyti su gazuotu vandeniu gėrimas pavadintas „Coca-Cola“.

Teisę jį gaminti įsigijo verslo magnatas Asa Griggsas Candleris ir 1888 m. kartu su partneriais įkūrė bendrovę „Coca-Cola“. Netrukus buvo įregistruotas „Coca-Cola“ prekės ženklas.

A.G.Candleris, tikėdamas gėrimo sėkme, ėmė įvairiais būdais jį populiarinti: dalijo kuponus dar vienai stiklinei, gėrimo pavadinimu pažymėtas suvenyrines vėduokles, kalendorius ir kitas patrauklias smulkmenas. Po trejų metų „Coca-Cola“ jau buvo parduodama visose Jungtinėse Amerikos Valstijose. Paaiškėjus neigiamam žmonių sveikatai kokaino poveikiui 1903-iaisiais gėrime jis buvo pakeistas kofeinu.

„Coca-Cola“ atsirado stipri konkurentė „Pepsi-Cola“. Ją iš kolamedžių riešutų ekstrakto, vanilės ir aromatinių aliejų 1898 m. Niu Berne (Šiaurės Karolinos valstija) pradėjo gaminti vaistininkas Calebas Bradhamas.

Ieškodamas veiksmingos priemonės nuo skrandžio ir žarnyno skausmų jis atrado neišsenkantį pelno šaltinį ir 1902 m. įsteigė bendrovę „Pepsi-Cola Company“.

Kola greitai išpopuliarėjo ne tik JAV, bet ir kitose šalyse. 1931 m. Vokietijoje atsirado panašus gėrimas „Afri-Cola“, 2002 m. Prancūzijoje – musulmonams skirta „Massa-Cola“.

„Coca-Cola“ gamybos receptas iki šiol kruopščiai slepiamas. 1978 m. Indijos vyriausybė nesutikusius jo atskleisti „Coca-Cola“ gamintojus net 15 metų buvo išprašiusi iš šalies.

Nors yra populiarus, šis gėrimas vertinamas prieštaringai. Gausus jo vartojimas skatina nutukimą, didina kraujospūdį, šalina iš organizmo kalcį, magnį, cinką, kitas reikalingas medžiagas, kenkia dantų emaliui. Daug kas žino, kad dėl gėrime esančios fosforo rūgšties juo galima išvalyti įvairias dėmes, praplauti vamzdžius, nuvalyti aprūdijusius varžtus. Rengiamos varžybos, kas į gėrimą įmetęs „Mentos“ saldainių sukurs didesnį fontaną.

Lietuvoje sovietmečiu retas buvo ragavęs kolos, paprastai parvežamos iš užsienio. Atkūrus nepriklausomybę Lietuvoje atsirado ir šis gėrimas.

Bendrovės „Coca-Cola“ antrinė įmonė „Coca-Cola HBC Baltics“ į Lietuvą įžengė 1994 m.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.