Kosminė Lietuvos Trispalvė žiūrovų lauks ant „Dragon“ kapsulės

Dviem Lietuvos rekordais įamžinta Lietuvos trispalvė, kuri tris dienas skriejo 585 km aukštyje kosmoso platybėse, antradienį buvo perduota Lietuvos etnokosmologijos muziejui. Iškilmingo renginio metu vėliava buvo iškelta ant realaus dydžio „Dragon“ kapsulės maketo. Rekordinį eksponatą bei misijai „Inspiration4“ skirtą parodą nuo šiol galės pamatyti visi muziejaus lankytojai.

 Atkurtoje originalaus dydžio ir išvaizdos kosminėje kapsulėje „Dragon“ buvo įkurdinta Lietuvos vėliava.<br> „Shift4 Payments Lithuania“ nuotr.
 Atkurtoje originalaus dydžio ir išvaizdos kosminėje kapsulėje „Dragon“ buvo įkurdinta Lietuvos vėliava.<br> „Shift4 Payments Lithuania“ nuotr.
 Atkurtoje originalaus dydžio ir išvaizdos kosminėje kapsulėje „Dragon“ buvo įkurdinta Lietuvos vėliava.<br> „Shift4 Payments Lithuania“ nuotr.
 Atkurtoje originalaus dydžio ir išvaizdos kosminėje kapsulėje „Dragon“ buvo įkurdinta Lietuvos vėliava.<br> „Shift4 Payments Lithuania“ nuotr.
 Į susirinkusius svečius vaizdo skambučiu kreipėsi ir pats misijos „Inspiration4“ vadas J. Isaacmanas.<br> „Shift4 Payments Lithuania“ nuotr.
 Į susirinkusius svečius vaizdo skambučiu kreipėsi ir pats misijos „Inspiration4“ vadas J. Isaacmanas.<br> „Shift4 Payments Lithuania“ nuotr.
 „Inspiration4“ misijos nariai.<br> „Shift4 Payments Lithuania“ nuotr.
 „Inspiration4“ misijos nariai.<br> „Shift4 Payments Lithuania“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 30, 2021, 6:12 PM

Lietuvos trispalvę rugsėjo 15 d. į kosmosą išskraidino saugių apmokėjimo sprendimų lyderės JAV kompanijos „Shift4“ įkūrėjas, verslininkas Jaredas Isaacmanas. Misija – pavadinta „Inspiration4“ vardu – buvo pirmoji žmonijos istorijoje vien civilių asmenų, keturių paprastų amerikiečių, profesionalus skrydis į kosmosą.

Garbingi renginio svečiai, tarp kurių ir JAV ambasadorius Lietuvoje, jo Ekscelencija Robertas S. Gilchristas, sveikino misijos organizatorius ir Lietuvoje veikiančios „Shift4 Payments Lithuania“ vadovą Tadą Vizgirdą, už drąsą išskraidinti Lietuvos vėliavą taip arti žvaigždžių ir ryžtą nenustoti dirbti Lietuvai.

„Didelė garbė man šiandien būti čia ir dalyvauti vėliavos pristatymo ceremonijoje, džiaugiuosi, kad mūsų dvišaliai santykiai yra stiprūs kaip niekad, ir dabar išsiplėtė net į kosmosą! Prasminga matyti lietuvius ir amerikiečius dirbančius kartu, siekiant pažinti visatą bei įkvėpti ateities kartas ne tik tokiems darbams, bet ir dar didesniems pasiekimams“, – sveikinimu dalinosi JAV ambasadorius Lietuvoje.

Isaacmano meilė Lietuvai – iš pirmo žvilgsnio

Į susirinkusius svečius vaizdo skambučiu kreipėsi ir pats misijos „Inspiration4“ vadas J. Isaacmanas. Savo sveikinime jis prisiminė, nuo ko prasidėjo pažintis su mūsų šalimi.

„Daugiau nei prieš 5-erius metus pirmą kartą apsilankiau Vilniuje. Lietuva man pasirodė, kaip mažesnis Silicio slėnis, su daugybe išsilavinusių, kūrybingų ir talentingų žmonių. Įsimylėjau Vilnių ir nuo tada mūsų darbai čia įgavo pagreitį. Augome kasmet, augsime ir toliau. Vilnius išliks svarbiausiu „Shift4“ technologinių inovacijų centru“, – apie simpatijas Lietuvai atviravo J. Isaacmanas.

Prisimindamas, kaip Lietuvos vėliava atsidūrė kosmose, J. Isaacmanas dėkojo kolegai T. Vizgirdai, už pasiūlytą idėją.

„Likus keliems mėnesiams iki misijos starto Tadas paklausė, ar negalėčiau su savimi į kosmosą pasiimti ir Lietuvos trispalvės. Nuostabi idėja, pamaniau, o netrukus vėliava jau buvo paruošta skrydžiui. Beveik 590 km aukštyje kosmose laikyti šią vėliavą buvo išties įspūdingas jausmas. Tikiu, kad tai buvo įkvepiantis momentas ir visai „Shift4 Payments Lithuania“ komandai Vilniuje bei kitiems Lietuvos gyventojams“, – pasakojo J. Isaacmanas

Pasak jo, „Inspiration4“ misija parodė, kad skrydžiai į kosmosą nebebus vien tik „super“ galių turinčiųjų privilegija.

„Esu įsitikinęs, kad jau netolimoje ateityje matysime, kaip skrydžių į kosmosą kaina vis mažėja ir tampa labiau prieinama. Pasaulis bus tik įdomesnis, jei dauguma iš mūsų turėsime galimybę keliauti po kosmosą. Kartu, tikiuosi, kad ši misija bus puikus pavyzdys, kaip galime ne tik įgyvendinti savo svajones, bet kartu padėti spręsti ir šiandienos problemas. Misijos metu surinkome beveik ketvirtį milijardo dolerių vaikams, kurie šiandien kovoja su vėžiu“, – rezultatais dalinosi J. Isaacmanas.

Paroda apie žmones

Rekordinis eksponatas bent dviem metams buvo perduotas saugojimui ir eksponavimui Lietuvos etnokosmologijos muziejui. Lankytojai vėliavą galės pamatyti pasikėlę į muziejaus elipsoido apžvalgos salę.

„Inspiration4“ misijos vadas J. Isaacmanas ant vėliavos paliko ir autografą, taip dar pakeldamas šio eksponato vertę. Pasak muziejaus vadovo, pabuvoję čia lankytojai pajus, kaip ir kuo gyveno šios keturios, į kosmoso istoriją įrašytos, asmenybės viso pasiruošimo bei skrydžio metu.

„Kartu su muziejaus bei partnerių komanda pavyko atkurti originalaus dydžio ir išvaizdos kosminę kapsulę „Dragon“, kurioje 4 asmenų įgula praleido tris dienas skriedami aplink mūsų planetą. Būtent šioje vietoje įkurdinome ir Lietuvos vėliavą. Lankytojai galės geriau įsivaizduoti, kokiomis sąlygomis astronautai gyvena kosmose“, – pasakojo L. Šmigelskas.

Parodos informaciniuose stenduose paruošti misijos dalyvių pristatymai, originali „Inspiration4“ atributika bei visą pasiruošimo kelią lydėjusių fotografų nuotraukų galerija.

Misija įkvėpti bus tęsiama ir Lietuvoje

Pagrindinis misijos „Inspiration4“ tikslas buvo surinkti reikšmingą paramą „St. Jude“ vaikų vėžio tyrimų ligoninei bei jos gydymo programoms. Surinkta suma – daugiau nei 225 mln. JAV dolerių. Tai didžiausia paramos akcija istorijoje. Misijos sumanytojas J. Isaacmanas iš savo asmeninių lėšų skyrė 100 mln. dolerių paramą, Elonas Muskas – 50 mln. Likusi suma buvo surinkta per įvairias aukojimo iniciatyvas bei renginius.

„Inspiration4“ startą ir nusileidimą gyvai JAV stebėjęs T. Vizgirda džiaugiasi, kad misija įkvėpti bus tęsiama ir Lietuvoje.

„Labai tikiuosi, kad su vėliava pavyks aplankyti ne vieną mokyklą, universitetą ar gydymo įstaigą ir gyvai papasakoti šią neįtikėtiną istoriją. Jaredas ir jo komanda kosmose mums dar kartą priminė, kaip toli gali nuvesti svajonės ir kiek daug gero galime padaryti kartu. Vardan mylimos šalies, vardan mūsų ateities, vardan tų, kuriems šiuo metu labiausiai reikia pagalbos“, – sakė T.Vizgirda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.