Penkios archeologinių tyrinėjimų kryptys, kurios šiemet gali pateikti įdomių radinių

2022 m. turėtume išgirsti apie daugybę archeologinių radinių ir istorijų. Tarp tokių greičiausiai bus atradimai iš Egipto „prarastojo Aukso miesto“, nauji radiniai iš Kumrano – vietos, kur netoliese esančiuose urvuose buvo rasti Negyvosios jūros ritiniai – taip pat radiniai, kurie gali atskleisti, koks gyvenimas buvo prieš 11 000 metų, kai žmonės pradėjo kurti dideles apeigų vietas. Šioje apžvalgoje pateikiamos penkios 2022 m. archeologinės prognozės.

 2022 m. turėtume išgirsti apie daugybę archeologinių radinių ir istorijų.<br> 123rf nuotr.
 2022 m. turėtume išgirsti apie daugybę archeologinių radinių ir istorijų.<br> 123rf nuotr.
2021 m. archeologai paskelbė netoli Luksoro Egipte atradę „prarastąjį Aukso miestą“, vadintą „Atono iškilimu“ (arba „Atono patekėjimu“).<br>Egipto Senienų ministerijos nuotr.
2021 m. archeologai paskelbė netoli Luksoro Egipte atradę „prarastąjį Aukso miestą“, vadintą „Atono iškilimu“ (arba „Atono patekėjimu“).<br>Egipto Senienų ministerijos nuotr.
Dabartiniai įrodymai leidžia manyti, kad žmonės kompleksą naudojo<br>Santha Faiia nuotr.
Dabartiniai įrodymai leidžia manyti, kad žmonės kompleksą naudojo<br>Santha Faiia nuotr.
 Niša, kurioje stovėjo Mes Aynako Budos statula - kurią sunaikino talibai.<br> 123rf nuotr.
 Niša, kurioje stovėjo Mes Aynako Budos statula - kurią sunaikino talibai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 9, 2022, 4:03 PM, atnaujinta Jan 10, 2022, 9:31 AM

Nauji radiniai iš Egipto „prarastojo Aukso miesto“

2021 m. archeologai paskelbė netoli Luksoro Egipte atradę „prarastąjį Aukso miestą“, vadintą „Atono iškilimu“ (arba „Atono patekėjimu“. Atonas buvo senovės egiptiečių Saulės dievas). Šis atradimas nusirito per viso pasaulio žiniasklaidą, tačiau archeologai kol kas iškasinėjo tik nedidelę jo dalį.

Remiantis istoriniais duomenimis, faraonas Amenhotepas III (valdė 1391-1353 m. pr.m.e.) šiame mieste turėjo trejus rūmus. 2022 m. galime tikėtis išgirsti apie daugiau atradimų iš šio miesto, tarp kurių gali būti šie ar kiti karališkieji rūmai.

Bet kokie nauji atradimai gali padėti įminti kai kurias istorines mįsles – pavyzdžiui, kodėl Amenhotepo III sūnus Echnatonas bandė Egipto religiją nukreipti į Atono – Saulės disko – garbinimą, o ne į tradicinį senovės Egipto dievų panteoną.

Lokalūs kasinėjimai

Siaučiant COVID-19 pandemijai ir plintant omikron atmainai, vėl įsigalioja kelionių apribojimai, o kai kurios vyriausybės įveda karantiną. Be to, infliacija didina kainas, todėl brangsta kelionės ir įrangos – ypač elektronikos – pirkimas. 2022 m. taip pat gali pritrūkti lėšų archeologijai, nes vyriausybės ir universitetai mažina dotacijas, kad padengtų savo išlaidas.

Šie sveikatos ir ekonominiai iššūkiai greičiausiai reikš, kad daugelis užsienio archeologinių ekspedicijų bus atšauktos arba sumažintos, o daugiau kasinėjimų 2022 m. greičiausiai atliks savo šalyse dirbantys archeologai.

Kasinėjimai Karahantepėje

Kasinėjimai Karahantepėje (Turkijoje) leidžia naujai suprasti, koks gyvenimas virė šioje pasaulio dalyje buvo maždaug prieš 11 000 metų. Iki šiol archeologai rado kompleksą, kuriame žmonės tikriausiai vykdydavo procesijas pro falo formos stulpus ir iškaltą žmogaus galvą. Tačiau tai didelė archeologinė vietovė, kasinėjimai tęsiasi, todėl 2022 m. galime tikėtis daugiau atradimų apie šią vietovę ir ją kūrusius žmones.

Karahantepė yra netoli Gobekli Tepės – didžiulio apeigų komplekso, kurio amžius taip pat siekia apie 11 000 metų. Tikėtina, kad tie, kurie naudojosi Karahantepės kompleksu, buvo susiję ir su Gobekli Tepe. Tačiau kas jie buvo? Kiek apeiginių vietų jie sukūrė? Ar jie taip pat statė didelius administracinius pastatus, ar namus? 2022 m. galbūt atrasime užuominų, padėsiančių atsakyti į šiuos klausimus.

Plėšimai Afganistane ir su tuo susiję sprendimai

2021 m. rugpjūtį Talibanas užėmė Afganistaną ir įstūmė šalį į ekonominę krizę. Viso pasaulio vyriausybės sustabdė pagalbos teikimą Afganistano vyriausybei, apribodamos jos galimybes atlikti net pačius būtiniausius darbus – pavyzdžiui, įsigyti maisto produktų. Didėjant ekonominei nevilčiai, yra didelė tikimybė, kad, žmonėms stengiantis išmaitinti save ir savo šeimas, padaugės ir plėšikavimų.

Iš Afganistano pavogti antikvariniai daiktai tikriausiai atsiras Jungtinėse Valstijose ir kitose šalyse, todėl vyriausybėms teks priimti sudėtingus sprendimus. Ar jos grąžins pavogtus daiktus Talibano valdomai vyriausybei – žinodamos, kad praeityje Talibanas naikino senovinius objektus? Ar artefaktus laikys kur nors saugyklose – ar net nurodys teisėsaugos institucijoms nekreipti dėmesio į iš Afganistano pavogtus artefaktus?

2021 m. vyriausybinės agentūros, tokios kaip JAV muitinės ir pasienio apsaugos tarnyba, neatsakė į portalo „Live Science“ klausimus, ką reikėtų daryti su tokiais artefaktais – tačiau 2022 m. jos tikriausiai turės priimti sprendimą.

Naujienos iš Kumrano

Archeologai, kasinėjantys netoli Kumrano vietovės Vakarų krante, kur netoliese esančiuose urvuose buvo paslėpti Negyvosios jūros ritiniai, tikisi, kad 2022 metai bus rezultatyvūs. Jie planuoja iškasti anksčiau netyrinėtą urvą ir toliau tirti netoli Kumrano esančius tunelius.

Ankstesniuose komandos kasinėjimuose buvo aptikta įdomių radinių, įskaitant dvyliktajame urve, kuriame kadaise buvo laikomi Negyvosios jūros ritiniai (deja, išlikęs tik vienas) – o 2022 m. tęsiant kasinėjimus galime išgirsti apie naujus atradimus šioje vietovėje.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.