Šiandien oficiali liūdniausia metų diena – kaip išmaniai pasirūpinti savo emocine sveikata?

Trečiasis sausio pirmadienis, dar kitaip vadinamas „Mėlynuoju pirmadieniu“ (angl. Blue Monday) – psichologų laikoma liūdniausia diena metuose. Tai puiki proga atkreipti dėmesį į savo emocinę sveikatą ir jos gerinimo būdus. Išmanios programėlės padės ne tik praskaidrinti mintis, bet ir leis laiku pastebėti blogą nuotaiką lemiančius veiksnius.

 Trečiasis sausio pirmadienis, dar kitaip vadinamas „Mėlynuoju pirmadieniu“ – psichologų laikoma liūdniausia diena metuose.<br> Pexels nuotr.
 Trečiasis sausio pirmadienis, dar kitaip vadinamas „Mėlynuoju pirmadieniu“ – psichologų laikoma liūdniausia diena metuose.<br> Pexels nuotr.
Egzistuoja daug naudingų aplikacijų, kurios moko kvėpavimo ir meditacijos pratimų, padeda atsipalaiduoti, atpažinti bei valdyti sunkias emocijas.<br> 123rf nuotr.
Egzistuoja daug naudingų aplikacijų, kurios moko kvėpavimo ir meditacijos pratimų, padeda atsipalaiduoti, atpažinti bei valdyti sunkias emocijas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 17, 2022, 10:53 AM

„Tele2 Inovacijų Biuro“ ekspertas Arnoldas Lukošius dalinasi naudingomis aplikacijomis, kurios moko kvėpavimo ir meditacijos pratimų, padeda atsipalaiduoti, atpažinti bei valdyti sunkias emocijas.

1. Nuotaikos stebėjimui – „Moodnotes“

„Apple“ vartotojams skirta itin paprasto naudojimo programėlė leidžia kasdien pildyti jausmų dienoraštį ir žymėtis savo nuotaiką. Šis emocinės sveikatos stebėjimas išmaniajame įrenginyje ilgainiui padeda atskirti, kas lemia nuotaikos svyravimą ir kaip galime patys kontroliuoti savo jausmus. Sekdami sako kasdienę nuotaiką, turėsite galimybę mažinti nerimą ir pažvelgti į situacijas iš naujų perspektyvų. Programėlės įrankiai leidžia saugoti ne tik tekstinius įrašus, bet ir nuotraukas ar paveikslėlius. Ji yra nemokama, tačiau įsigiję „Premium“ versiją gausite išsamias statistikas ir prieigą prie dar daugiau straipsnių. „Android“ naudotojams puikiai tiks panašaus pobūdžio aplikacija „Daylio Journal – Mood Tracker“.

2. Emocinės sveikatos stiprinimui – „Moodfit“

Nemokamoje programėlėje gausu įžvalgų ir įrankių, skirtų stebėti nuotaiką, mažinti stresą ir sunkias emocijas bei gerinti bendrą psichikos sveikatą. Aplikacijoje rasite ir naudingų straipsnių bei patarimų, kurie padės kasdien pasirūpinti savimi. „Moodfit“ leidžia pildyti nuotaikos ir dėkingumo žurnalą, mokytis meditacijos ir kvėpavimo pratimų, stebėti miegą bei gyvenimo būdą.

Čia galėsite atpažinti ir žymėtis tam tikrus veiksnius, kurie lemia jūsų nuotaiką: kofeino kiekis, miegas ar sportas. Ši programėlė bus lyg jūsų emocinės sveikatos dienoraštis, kuriuo galėsite pasidalinti su terapeutu ar kitu specialistu. Aplikacijos technologijos neleis užmiršti apie savo emocinę sveikatą – nuolat gausite priminimus, suvestinių ataskaitas bei diagramas.

3. Nusiraminimui – „Happify: for Stress & Worry“

Programėlės tikslas – pasitelkus žaidimus ir technologijas padėti kurti geresnį bei laimingesnį gyvenimą. Aplikacija, remdamasi specialiu klausimynu, įvertins jūsų laimės būseną ir pateiks emocinei sveikatai naudingų veiklų pasiūlymus. Čia rasite daugybę meditacijų įrašų, rašymo užduočių ir žaidimų. Nemokamoje programėlės versijoje yra 13 meditacijos programų, kuriose nagrinėjama, kaip geriau įveikti stresą, nusiraminti, nugalėti sunkias mintis, įveikti vienatvę ir pagerinti santykius su kitais žmonėmis. Aplikacijoje rasite ir naujienų kanalą su nuotaikingomis istorijomis bei aktyvia bendruomene, su kuria galėsite dalintis savo klausimais ar rūpesčiais. Programėlė yra nemokama, tačiau papildomus įrankius atrakinsite įsigiję „Happify Plus“ versiją.

4. Užsibrėžtų tikslų siekimui – „SuperBetter“

Žaidimo pagrindu sukurta aplikacija padeda ugdyti drąsą ir pozityvumą, nepaisant visų gyvenimo išbandymų. Čia galėsite atlikti kasdienes užduotis, lyg būtumėte superherojus, vykdantis svarbiausias misijas – rinksite taškus už kiekvieną atliktą veiksmą (žalingo įpročio atsisakymą, pasivaikščiojimą lauke ar perskaitytą knygą). Kaupkite taškus, kovokite su blogiukais ir ieškokite bendraminčių.

Žaisdami „SuperBetter“ išlaisvinsite savo vidinį herojų, kad įveiktumėte sunkias situacijas ir pasiektumėte svarbiausių tikslų bei laimėjimų. Aplikacija padės siekti savo svajonių, stiprinti santykius su artimaisiais ir išsiugdyti naudingų įpročių ar atsisakyti žalingų.

5. Meditacijai – „Insight Timer – Meditation App“

Ši programėlė sukurta kasdieniam meditacijos įpročiui ugdyti, kuris yra vienas geriausių nusiraminimo būdų. Čia rasite begalę naudingų meditacijos įrašų, ekspertų pokalbių ir muzikos, skirtos geram miegui. Aplikacija siūlo daugybę seansų, suskirstytų į tam tikrus tipus – nuo trumpų meditacijos programų stresui malšinti iki ilgesnių meditacijos kursų. Programėlėje galite ne tik medituoti, bet ir klausytis muzikos kūrinių ar aplinkos garsų, kurie skirti nusiraminimui, susikaupimui ar geresniam miegui. Aplikacijos įrankiai padės nuosekliai sekti jūsų progresą ir meditacijos laiką, leis dalyvauti diskusijų grupėse ir nepraleisti mėgstamų mokytojų įrašų. Čia sau tinkamiausią meditaciją atras kiekvienas – nuo pradedančiojo iki eksperto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.