Įdomioji rašiklių istorija: kaip pasaulyje išplito tušinukai?

Aukštųjų technologijų epochoje rutuliniai rašikliai neprarado paklausos. Statistika rodo, kad jais naudojasi 92 proc. Žemės gyventojų.

Technologijos neišstumia rašiklių.<br>123rf nuotr.
Technologijos neišstumia rašiklių.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 11, 2022, 9:20 AM

Šimtmečiais ant popieriaus rašyta mirkant plunksną rašalinėje. Kad nereikėtų to daryti nuolat, kilo idėja rašiklio, kuris savo korpuse užlaikytų rašalą. Vienas pirmųjų rašiklių, panašių į dabartinius, buvo pagamintas 1702 m., bet turėjo didelį trūkumą – rašalo rezervuaras buvo nesandarus.

1819 m. amerikietis Johnas Schaefferis sugalvojo rezervuarą iš avies žarnos. Vėliau technologija vis tobulinta – XIX a. buvo įregistruota daugiau kaip 400 rašalinių rašiklių patentų.

1830 m. kitas amerikietis Johnas Parkeris išrado stūmoklio principu pildomą rezervuarą. Jis įkūrė bendrovę „The Parker Pen“, kurios filialai po kurio laiko veikė visame pasaulyje.

1884 m. Lewisas Watermannas išrado pirmą nevarvantį parkerį: jame buvo naudojamas kapiliarinis rašalo tekėjimo būdas. Tobulindamas parkerio konstrukciją L.Watermannas pagaliau pasiekė, kad raštininko marškiniai ir rankos nebesiteptų, tačiau į parkerį nuolat reikėjo pritraukti rašalo.

1938 m. vengras Laszlo Biro pastebėjo, kad rašalas, kurį naudoja spaustuvės presai, džiūsta greičiau nei įprastas, ir pamėgino naudoti jį rašaliniuose plunksnakočiuose. Tačiau jis buvo per tirštas, kad galėtų tekėti plunksna ir patektų ant popieriaus. L.Biro paprašė pagalbos brolio chemiko George’o. Jie sukūrė naują rašiklį su metaliniu rutuliuku ir jį užpatentavo.

Kiek vėliau broliams teko gelbėtis nuo holokausto ir bėgti iš Europos. 1943 m. jie atvyko į Argentiną ir čia birželio 10 d. užpatentavo savo išradimą „Biro Pens of Argentina“. L.Biro už milijoną dolerių patentą pardavė bendrovei „Eversharp“, kuri pirmoji pasaulyje pradėjo masinę tušinukų gamybą. Pirmieji tušinukai buvo vadinami tiesiog biromais. Prekyba vyko puikiai, bet kai bendrovė sumanė išeiti į pasaulinę rinką, išryškėjo tuometės patentų sistemos netobulumas. Tušinukas buvo patentuotas tik Vengrijoje ir Argentinoje – ten, kur gyveno L.Biro.

Genialiuoju išradimu pasinaudojo po Argentiną keliavęs amerikietis Miltonas Reynoldsas. Jis atsitiktinai nusipirko kelis rašiklius, o pasidomėjęs sužinojo, kad šis išradimas patentuotas tik dviejose šalyse. 1943 m. M.Reynoldsas patentavo tušinuką JAV ir pradėjo masinę jų gamybą. Naujoji rašymo priemonė sulaukė didžiulės sėkmės, M.Reynoldsas tapo milijonieriumi. Išradimo autorius L.Biro pabandė ginti savo teises JAV teisme, tačiau pralaimėjo.

L.Biro įsteigė savo rašiklių gamybos bendrovę „Biro-Swan“. 1957-aisiais ją už 300 tūkst. dolerių nupirkęs prancūzas Marcelis Bichas 1958 m. tušinukui sukūrė plastikinį korpusą – jis iš esmės išrado vienkartinį rašiklį, kuris buvo naudojamas neilgai, tačiau kainavo 30 kartų pigiau negu biromas. Tai buvo „BIC Corporation“ pradžia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.