Atrasta nauja žmonių gentis – ir jai jau gresia dideli pavojai

Pasak organizacijos „Survival International“, kuri „gina gentis visame pasaulyje“, Brazilijos valdžios institucijos pirmą kartą patvirtino anksčiau nežinotos genties egzistavimą. Jokio kontakto su šia gentimi iki šiol nebuvo.

 2014 m. Peru ir Brazilijos pasienyje atrastos kontakto su civilizacija neturėjusios genties nariai pranešė apie savo vyresnių giminaičių žudynes. Naujai patvirtinta gentis gyvena tame pačiame regione.<br> FUNAI / „Survival International“ nuotr.
 2014 m. Peru ir Brazilijos pasienyje atrastos kontakto su civilizacija neturėjusios genties nariai pranešė apie savo vyresnių giminaičių žudynes. Naujai patvirtinta gentis gyvena tame pačiame regione.<br> FUNAI / „Survival International“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 18, 2022, 1:38 PM

Apie gentį žinoma labai nedaug – tačiau jau dabar aišku, kad ji susiduria su begale grėsmių – nuo organizuoto smurto iki COVID-19.

Neseniai Brazilijos federalinės čiabuvių reikalų agentūros FUNAI oficiali ekspedicija patvirtino, kad palei Puruso upę, esančią vakariniame Brazilijos Amazonės regione, yra kontakto su civilizacija neturėjusios genties atstovų. Ekspedicija neužmezgė kontakto su gentimi, tačiau patvirtino, kad ji gyvena šioje teritorijoje – tai padaryta aptikus daugybę medžioklės būstų, krepšių, puodų ir lankų. Ekspedicijos nariai taip pat girdėjo netoliese kalbančius genties narius.

„Apie juos žinoma labai nedaug, tačiau, tačiau norint nedelsiant apsaugoti juos ir jų žemę, ir nebūtina žinoti, kas jie tokie ir kokia kalba kalba. Žemės apsaugos įsakymas gali ir turi būti paskelbtas tam, kad FUNAI komandai būtų suteikta laiko ir erdvės atlikti daugiau lauko tyrimų, siekiant nustatyti genties teritorijos dydį ir įvertinti jų populiaciją“, – sako, organizacijos „Survival International“ advokatūros ir tyrimų direktorė Fiona Watson.

Deja, ši teritorija nėra saugoma, ir į ją vis dažniau kėsinasi nevietiniai gyventojai. Viena iš daugelio grėsmių – ligos. Tiek maliarijos, tiek COVID-19 sergamumo rodikliai šioje teritorijoje yra itin aukšti, o vakcinų kiekis, kaip pranešama, yra labai mažas – tai gali reikšti katastrofą bendruomenei, neturinčiai imuniteto globalizuoto pasaulio infekcijoms.

„Jiems kyla didžiulė grėsmė, ypač dėl atsitiktinio susidūrimo su naujakuriais, kurie gyvena ir naudojasi rezervatu rinkdami riešutus ir kitas miško gėrybes. Rizika, kad naujakuriai gali platinti maliariją, COVID-19 ar gripą, yra didelė, o bet kokia liga kontakto iki šiol neturėjusiems gyventojams gali būti mirtina – nes jie turi menką imunitetą arba visai neturi imuniteto svetimšalių platinamoms ligoms, pavyzdžiui, gripui, maliarijai, tymams ir kitoms“, – aiškina F.Watson.

Be to, kyla reali smurto grėsmė. Pastaraisiais metais gauta pranešimų apie tai, kad kaimyninėje Amazonės valstijoje miško kirtėjai, kalnakasiai ar narkotikų prekeiviai išžudė kitas čiabuvių grupes, neturėjusias kontakto su civilizacija.

Smurto grėsmė smarkiai išaugo valdant prezidentui Jayrui Bolsonaro, kurio kraštutinai dešinysis populizmas reiškia katastrofą Amazonės atogrąžų miškams ir juose gyvenantiems žmonėms, rašo „IFL Science“. J.Bolsonaro jau seniai rasistiškai juokauja apie čiabuvius, o čiabuvių rezervatus vadina „kliūtimis žemės ūkio verslui“ ir ragina priverstinai „integruoti“ kontakto su civilizacija iki šiol neturėjusias gentis.

Tarptautinė organizacija „Survival International“ ragina FUNAI nedelsiant imtis veiksmų, kad ši naujai patvirtinta gentis išliktų.

Pirmiausia, jų teigimu, federalinė agentūra turi finansuoti daugiau ekspedicijų į genties teritoriją – kad geriau suprastų jos populiaciją ir teritoriją. Antra, jie turi pastatyti apsaugos postą šioje teritorijoje, ir išilgai teritorijos pasienio zonos įrengti sveikatos apsaugos kordoną. Jei nebus imtasi skubių veiksmų, „Survival International“ mano, kad genčiai gali grėsti išnykimas.

„Federalinė agentūra turėtų nedelsdama paskelbti žemės apsaugos įsakymą šios genties teritorijoje ir užtikrinti, kad vietinė FUNAI komanda būtų pajėgi stebėti teritoriją, kad būtų užkirstas kelias įsiveržimams ir galimam kontaktui“, – priduria „Survival International“ vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.