Įdomioji technologijų istorija: kaip buvo išrasta mikrobangų krosnelė

Mikrobangų krosnelė – vienas žmonijos išradimų, kurį lėmė atsitiktinumas. Ji paplito labai greitai ir šiandien yra vienas dažniausiai buityje naudojamų prietaisų.

Mikrobangų krosnelė – vienas žmonijos išradimų, kurį lėmė atsitiktinumas.<br>123rf nuotr.
Mikrobangų krosnelė – vienas žmonijos išradimų, kurį lėmė atsitiktinumas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-03-01 09:06

Atsirasti mikrobangų krosnelei padėjo karo technologijos. XX a. 5-ajame dešimtmetyje buvo daromi bandymai su radarais, skirtais laivams, lėktuvams ir kariniams objektams aptikti. Kad jie skleistų bangas, buvo sukurti magnetronai – mikrobangų generatoriai.

Eksperimentuodamas su vienu iš jų amerikiečių inžinierius Percy Spenceris pastebėjo, kad jo marškinių kišenėje buvęs šokoladas išsilydė.

Susidomėjęs jis atliko dar vieną eksperimentą: šįkart šokoladą pakeitė kukurūzų spragėsiais. Jie, žinoma, neišsilydė, bet ėmė sproginėti.

Mokslininkui kilo idėja, kad visa tai galima pritaikyti maistui ruošti.

1945 m. užpatentuotas P.Spencerio atrastas mikrobangų krosnelės veikimo principas. 1947 m. įmonė „Raytheon“ pagamino pirmąją mikrobangų krosnelę – 1,8 m aukščio įrenginį, sveriantį apie 340 kg ir labai brangų.

1954–1955 m. buvo sukurta naudoti namuose tinkama mikrobangų krosnelė, tačiau pirkėjams labiau patinkantis modelis atsirado tik 1967-aisiais. Šie metai laikomi mikrobangų krosnelės naudojimo pradžia.

Kurį laiką dėl galimos radiacijos žmonės bijojo naujojo prietaiso, susidomėjimas išaugo tik 1975–1980 m., tada jis pirmiausia paplito Jungtinėse Valstijose – 1976 m. pusė šalies gyventojų namuose jau turėjo šį prietaisą.

Mikrobangų krosnelės veikimas pagrįstas mikrobangų, kurias skleidžia magnetronas, veikimu. Krosnelėje jos atsispindi nuo metalinių sienelių ir taip sukuriamas stiprus elektromagnetinis laukas.

Viduje esanti lėkštė sukasi, kad maistas įšiltų vienodai. Dėl šiluminio bangų poveikio šyla ne maisto paviršius, bet jis visas, todėl labai greitai iškepa arba pašyla.

Tai, kad krosnelėje maistas paruošiamas labai greitai, matyt, ir lėmė jos populiarumą.

Šiandien dalis visuomenės mano, kad mikrobangų krosnelė negadina joje gaminamo maisto ir nekenkia žmonių sveikatai, kita dalis – jog tai sveikatai labai pavojingas prietaisas.

Kad mikrobangų krosnelė kelia mums pavojų, kol kas neįrodyta, tačiau ją įjungus patartina pasitraukti toliau, nes dalį mikrobangų ji gali išspinduliuoti į išorę.

Lietuvoje 2003 m. mikrobangų krosnelę turėjo įsigiję 24 proc. namų ūkių, o 2008 m. šis prietaisas jau buvo atkeliavęs į 60 proc. namų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.