Vienas baisiausių Rusijos ginklų: kaip veikia vakuuminė bomba

Rusija kare su Ukraina kaltinama panaudojusi termobarinius ginklus, dar vadinamus vakuuminėmis bombomis.

 Termobarinių raketų paleidimo įrenginiai ant Rusijos TOS-1.<br>Zumapress / Scanpix nuotr.
 Termobarinių raketų paleidimo įrenginiai ant Rusijos TOS-1.<br>Zumapress / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 2, 2022, 8:02 AM, atnaujinta Mar 2, 2022, 8:07 AM

Šios bombos yra prieštaringai vertinamos, nes jos turi žymiai didesnę naikinamąją galią, palyginus su panašaus dydžio įprastinius sprogmenis – ir daro baisų poveikį visiems, atsidūrusiems jų sprogimo spindulyje.

Kaip veikia vakuuminė bomba?

Vakuuminę bombą, taip pat vadinamą aerozoline bomba arba degalų-oro sprogmeniu, sudaro degalų talpykla su dviem atskirais sprogstamaisiais užtaisais.

Ją galima paleisti kaip raketą arba numesti kaip bombą iš orlaivio. Kai pataiko į taikinį, pirmasis sprogstamasis užtaisas atveria talpyklą ir plačiai paskleidžia degalų mišinį, kaip debesį.

Šis debesis gali prasiskverbti pro bet kokias pastato angas ar nevisiškai sandarias gynybines konstrukcijas. Antrasis užtaisas detonuoja debesį ir sukelia didžiulį ugnies kamuolį, galingą sprogimo bangą ir vakuumą, kuris išsiurbia visą aplinkui esantį orą. Ginklas gali sunaikinti sutvirtintus pastatus ir įrangą, nužudyti arba sužeisti žmones.

Vakuuminės bombos naudojama įvairiems tikslams ir būna įvairių dydžių, įskaitant pavieniams kariams skirtus ginklus – pavyzdžiui, granatas ir raketsvaidžių raketas.

Taip pat buvo sukurtos didžiulės numetamos versijos, specialiai skirtos žudyti gynėjus urvuose ir tunelių kompleksuose – šio ginklo poveikis uždarose erdvėse yra stipriausias.

2007 m. Rusija išbandė didžiausią termobarinį ginklą, vadinamąjį „bombų tėvą“. Jis sukėlė sprogimą, prilygstantį 44 tonas sveriančiai įprastinei bombai, ir tapo didžiausiu nebranduoliniu sprogstamuoju įtaisu pasaulyje.

Atsižvelgiant į jų griaunamąjį poveikį ir efektyvumą prieš gynėjus, kurie yra įsitvirtinę pastatuose ar bunkeriuose, vakuuminės bombos daugiausia buvo naudojamos miesto aplinkoje.

Tai svarbu atsižvelgiant į įvykius Ukrainoje, kur Rusijos pajėgos bando perimti sostinės Kijevo ir kitų pagrindinių miestų šalies rytuose kontrolę.

Ar toks ginklas naudojamas Ukrainoje?

Ukrainos ambasadorė Jungtinėse Valstijose Oksana Markarova apkaltino Rusiją invazijos metu panaudojus vakuuminę bombą. Tačiau oficialaus šio teiginio patvirtinimo nėra.

Taip pat pranešama, kad pastarosiomis dienomis Ukrainoje pastebėta termobarinių raketų paleidimo įrenginių.

Kokios yra vakuuminių bombų karo taisyklės?

Nėra tarptautinių teisės aktų, kurie konkrečiai draustų jas naudoti, tačiau jei šalis panaudoja šį ginklą prieš civilius gyventojus intensyviai apstatytose teritorijose, mokyklose ar ligoninėse, pagal 1899 m. ir 1907 m. Hagos konvencijas ji gali būti nuteista už karo nusikaltimą.

Tarptautinio baudžiamojo teismo prokuroras Karimas Chanas sakė, kad jo teismas tirs galimus karo nusikaltimus Ukrainoje.

Kur jos buvo naudojamos anksčiau?

Termobarinės amunicijos ištakos siekia Antrojo pasaulinio karo laikus, kai jas iš pradžių naudojo Vokietijos kariuomenė. Jie nebuvo plačiai išvystyti iki 1960-ųjų, kol JAV nepradėjo jų naudoti Vietname.

2001 m. JAV vakuumines bombas taip pat naudojo bandydamos sunaikinti „Al Qaeda“ pajėgas, pasislėpusias Tora Boros kalnų urvuose Afganistane.

Rusija jas naudojo 1999 m. kariaudama Čečėnijoje – ir už tai Žmogaus teisių stebėjimo organizacijos buvo pasmerkta.

Pranešama, kad Rusijoje pagamintus termobarinius ginklus Sirijos pilietiniame kare naudojo Basharo al Assado režimas.

Parengta pagal BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.