Karybos ekspertai „Locked N' Loaded“: šią savaitę rusai bandys pakeisti padėtį Kijevo ir Mariupolio srityse

Pilietinis gynybos ir saugumo analizės centras „Locked N' Loaded“ – tai karybos entuziastų grupė, rašanti įvairiomis gynybos temomis, o paskutiniu metu kasdien stebinti ir komentuojanti karinius veiksmus Ukrainoje.

 2022 m. kovo 6 d., Ukrainos karyss pro žiūronus žiūri į Stojankos miestą kontrolės punkte kelyje, jungiančiame Stojanką su Kijevu.<br> AFP / Scanpix nuotr., lrytas.lt mont.
 2022 m. kovo 6 d., Ukrainos karyss pro žiūronus žiūri į Stojankos miestą kontrolės punkte kelyje, jungiančiame Stojanką su Kijevu.<br> AFP / Scanpix nuotr., lrytas.lt mont.
 Ukrainiečių karys žiūri į civilį, einantį per susprogdintą tiltą kaime į rytus nuo Brovarų miesto 2022 m. kovo 6 d. Rusijos puolimas prieš Kijevą darosi vis mirtinesnis ir beatodairiškesnis, nors Maskva neigia, kad taikosi į civilius gyventojus. Žmonės bėga iš Bučos ir Irpino miestų, nes jie atakuojami oro antskrydžiais.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Ukrainiečių karys žiūri į civilį, einantį per susprogdintą tiltą kaime į rytus nuo Brovarų miesto 2022 m. kovo 6 d. Rusijos puolimas prieš Kijevą darosi vis mirtinesnis ir beatodairiškesnis, nors Maskva neigia, kad taikosi į civilius gyventojus. Žmonės bėga iš Bučos ir Irpino miestų, nes jie atakuojami oro antskrydžiais.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 7, 2022, 8:58 PM, atnaujinta Aug 9, 2022, 2:19 PM

Savo įžvalgomis, pastebėjimais ir įdomiais įvykių momentais karybos analitikai sutiko pasidalinti ir su lrytas.lt skaitytojais.

„Turbūt jau daug ką pralinksmino pasirodžiusi informacija, kad RF kariai, vykę į Ukrainą, vežėsi ir paradines uniformas su visais blizgučiais. Taip, tai juokinga, tačiau daug ką pasako apie tai, kokio lygio buvo šio karo planavimas ir pasirengimas. Panašu, kad Rusija užlipo ant Čečėnijos ’94 grėblio, – rašo „Locked N'Loaded“. – Formulė paprasta: (Priešininko nuvertinimas + savęs pervertinimas) x Silpnas taktinis pasiruošimas = Mirtis“.

Karybos ekspertai apžvelgia sekmadienio įvykius pagal geografines kryptis.

„Šiaurės vakarų sektoriuje priešas ir toliau bando perimti Bučos ir Irpinės kontrolę, tačiau kol kas nesėkmingai. Šiaurėje telkiamos didelės pajėgos (tame tarpe ir ta garsioji 65 km kolona) indikuoja, kad Rusija artimiausiomis dienomis planuoja plataus masto puolimą šiame sektoriuje“, – pasakoja analitikai.

Anot jų, šiaurės rytų ir pietryčių sektoriuose (Brovarai, Borispolis) priešas kausto ukrainiečių pajėgas. „Tikėtina, kad bendras masinis sostinės puolimas prasidės tada, kai jam bus pasiruošusi grupuotė ne tik šiaurės vakaruose, bet ir Sumų sektoriuje. Pasirengimą ir pajėgų judėjimą link sostinės trikdo aktyvus ukrainiečių pasipriešinimas Sumuose, Ochtyrkoje. Tvirta gynyba Černigovo sektoriuje neleidžia priešui nevaržomai judėti palei Dnieprą pietų link. Todėl neatmestina, kad būsimajame puolime Rusija daugiausia pastangų telks rytinei miesto daliai“, – pasakoja „Locked N' Loaded“.

Ir pasak analitikų, matydami besiklostančią situaciją ukrainiečiai nesėdi rankų sudėję. Jie artilerijos ugnimi sunaikino agresoriaus pajėgų susitelkimo vietą Brovarų sektoriuje, taip trikdydami puolimo operacijas prieš sostinę. Maža to, tokiu būdu sudaužė susitelkusias Rusijos pajėgas prie Skripalių, šalia Romnų. „Tokiu būdu trikdomas agresoriaus rezervas, nukreiptas pastiprinti puolimą ta pačia Brovarų kryptimi“, – aiškina karybos ekspertai.

Kalbant apie Charkovo kryptį, „Locked N' Loaded“ teigimu, sunku pasakyti, ar po karo ukrainiečiams užteks betono pastatyti tiek paminklų, kiek didvyrių gina šį miestą. „Vakar jie užbaigė kontrataką vakarinėje miesto dalyje. Šiandien pranešama apie iš agresoriaus atsiimtą Čuhujivo miestą. Tai net ne Charkovo priemiestis, kurį galima būtų atmušti taktine kontrataka. Tai – didelę operacinę svarbą turintis taškas 10 – 15 km į pietryčius nuo Charkovo. Jei ukrainiečiams pavyks jį išlaikyti, tai toks laimėjimas leidžia grasinti Iziumo ir Balaklijos sektoriuose veikiančioms rusų pajėgoms. Panašu, kad prie Charkovo miesto agresoriaus pajėgos atskiruose sektoriuose patiria taktinius pralaimėjimus, čia ukrainiečiai tvirtai laiko iniciatyvą savo rankose“, – apibendrina karybos specialistai.

Kalbėdami apie Donbaso kryptį, „Locked N' Loaded“ mini, jog pranešta apie Ukrainos pajėgų smūgį raketa „Točka U“ į agresoriaus degalų sandėlį Luhanske. „Žinant bendras Rusijos Federacijos logistines problemas, tokia sėkmė dar labiau džiugina. Ukrainiečių pajėgos toliau sėkmingai gina Severodonetską. Skelbiama, kad kontratakos metu sunaikintas Rusijos mechanizuotų pėstininkų būrys“, – teigia analitikai.

Pasak jų, Luhansko sektoriuje gynėjai dar rezultatyvesni. Tikėtina, kad sunaikinta priešo kuopos taktinė grupė (1 tankas, 8 pėstininkų kovos mašinos, minosvaidžiai/artilerijos sistemos). „Sėkmingi veiksmai Charkovo kryptyje (Čuhujivas) atsiėmimas gali šiek tiek palengvinti ukrainiečių padėtį Donbase, tačiau iki galo neatmeta apsupimo tikimybės (Sveverodoneską puola pajėgos, einančios iš rytų, ne nuo Charkovo). Bet Mariuoplyje padėtis – stabiliai sunki. Tačiau ukrainiečiai ir čia randa jėgų kontratakuoti – 7 priešo tankai, 7 pėstininkų kovos mašinos, ir 40 nukautų karių minus. Tvirtybės gynėjams!“, – linki „Locked N' Loaded.

Karo veiksmų apžvalgą analitikai baigia pietų kryptimi. Anot „Locked N' Loaded“ specialistų, priešas sąlyginai nedidelėmis pajėgomis juda Zaporožės link. Tai turbūt jau tradiciniu tapęs rusų taktinis manevras prasimušti kiek gali priekin, užsikabinti, ir laukti didesnių pajėgų.

„Bet prie Mykolajivo ukrainiečiai demonstruoja, prie ko priveda tokia taktika. Sekmadienį ten rusų artileristai metė 8 haubicas ir tepė slides. Neatsilieka ir Rusijos desantininkai – šį kartą išsilakstė visa kuopa, palikusi naujutėlaitę kovinę techniką. Tai rodo, kad nors Rusija nedidelėmis pajėgomis prasiveržia į gynybos gilumą, tačiau ukrainiečiai geba juo blokuoti, apsupti, ir agresorius nebeturi kitos išeities, kaip tik mesti techniką ir gelbėtis“ , – apibendrina karybos specialistai.

Anot jų, nesėkmės Mykolajive ir toliau verčia Rusijos laivyną nesiartinti arčiau Odesos. „Tiesa, agresorius sugebėjo užimti Kashpero-Mikolaivkos kaimą. Tokiu būdu, tikėtina, agresorius bandys suformuoti stipresnę grupuotę šiaurėje nuo Mykolajivo ir vystyti puolimą pietų kryptimi. Kaip pavyks – matysime“, – teigia ekspertai.

„Bendrai žvelgiant, agresorius telkia pajėgas ir, tikėtina, šią savaitę (gal kelių dienų bėgyje) sieks pakeisti situaciją Kijevo ir Mariupolio sektoriuose. Prioritetas jiems, žinoma sostinė. Linkime nudvėsti“, – rašo „Locked N' Loaded“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.