Ukrainiečiai atskleidė daugiau detalių, kaip pasieniečių pasiųstas laivas nuėjo į dugną Papildyta: vėliau paaiškėjo, kad laivas buvo klaidingai identifikuotas

„Taigi, pagaliau oficialiai patvirtinta tai, ką redakcija jau žinojo anksčiau – informacija apie sėkmingą Ukrainos karinio jūrų laivyno operaciją, kurios metu pavyko padaryti neįmanomą dalyką ir sunaikinti [rusiškų] nacių Juodosios jūros laivyno pasididžiavimą – naujausią „22160 projekto“ patrulinį laivą „Vasilijus Bykovas“, rašo ukrainiečių apžvalgininkas Olegas Konstantinovas, o jį cituoja Odesos naujienų šaltinis „Dumskaya.Net“.

 Ukarinos karinės pajėgos oficialiai paskelbė, kad sunaikino korvetę „Vasilijus Bykovas“, apšaudžiusią Gyvačių salą.<br> Wikimedia commons / Ukrainos karinių jūrų pajėgų nuotr., lrytas.lt mont.
 Ukarinos karinės pajėgos oficialiai paskelbė, kad sunaikino korvetę „Vasilijus Bykovas“, apšaudžiusią Gyvačių salą.<br> Wikimedia commons / Ukrainos karinių jūrų pajėgų nuotr., lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 8, 2022, 11:04 AM, atnaujinta Apr 15, 2022, 8:55 AM

Jis pasakoja, kad pirmadienį į šią raketomis ginkluotą laivą, kurio kovinis potencialas pranoksta visas Rusų karinio jūrų laivyno antvandenines pajėgas, pataikė Ukrainos karinio jūrų laivyno raketinė artilerija. Tai įvyko Odesos apylinkėse.

„Laivas nuskendo šiandien. Informacijos apie įgulos likimą nėra. Tiesa, vanduo šaltas, o greta jo – drąsi Ukrainos oro gynybos sistema. Sraigtasparniai prie skęstančiųjų neprisilies. Bet galbūt kažkam pasisekė“, – vėlų pirmadienio vakarą pranešė O.Konstantinovas

Jis pasakoja, kad „Bykovo“ sunaikinimas nebuvo atsitiktinumas – tai buvo suplanuota ir puikiai įvykdyta jūrų operacija.

„Prisimenate tuos dūžius, kurie kelias dienas buvo girdimi Odesoje? Rašėme, kad tai buvo rusų laivai, bandantys nuskandinti lengvuosius ukrainiečių katerius „Giurzy“ ir „Aileindy“. Ir kad mūsiškiai sėkmingai išsisukinėja. Deja, vienas iš ukrainiečių katerių nuskendo. Bet buvo išgelbėta daug jūreivių“, – teigia O.Konstantinovas.

„Taigi, pasirodo, kad Ukrainos karinio jūrų laivyno geležiniai kariai (o sėdėti laive su lengvaisiais ginklais prieš tokius monstrus kaip „Makarovas“ ir „Bykovas“ – čia reikia būti tikrai geležiniu žmogumi) ne gelbėjosi, o ĮVILIOJO rusus į parengtos ir puikiai užmaskuotos artilerijos brigados šaudymo pozicijas. Brigados, kuri reikiamu momentu atliko savo darbą“, – rašoma „Facebook“ įraše.

Anot O. Konstantinovo, rezultatas akivaizdus. „Gaila, kad dėl šios labai svarbios ir pasaulio karo istorijoje precedento neturinčios (dar niekada anksčiau karo laivai su salvinės ugnies reaktyvinėmis sistemomis nebuvo nuskandinti nuo žemės) pergalės teko paaukoti laivą ir dalį jo drąsios įgulos. Bet jie gyvens ukrainiečių tautos širdyse. Netrukus jų vardais bus pavadintos gatvės ir aikštės“, – apibendrina apžvalgininkas.

Kaip tiksliai tai galėjo įvykti? Anonimiškumą norintis išlaikyti lrytas.lt šaltinis teigia, kad kiekviena „Grad“ sistema paleido 40 122 mm skeveldrinių raketų. „Nemanau, kad tokios raketos netiesioginio pataikymo metu susidariusios nuolaužos gali prasiskverbti pro laivo korpusą, bet raketa – gali. O jei raketa sprogs korpuso viduje, žala bus pakankamai didelė. Jei pažiūrėsite vaizdo įrašą, pamatysite, kad apšaudymą vykdė mažiausiai dvi ukrainiečių artilerinės sistemos. Ir atkreipkite dėmesį, kad į laivą nebuvo taikytasi „iš šono“. Jį į konkrečią apšaudymo poziciją atviliojo nedideli ir greiti šarvuoti kateriai“, – sako jis.

Vis dėlto, 2022 m. kovo 16 d. „Vasilijus Bykovas“ buvo pastebėtas grįžtantis į Rusijos Juodosios jūros laivyno karinę bazę Sevastopolyje be jokių matomų pažeidimų. „The Drive“ teigimu, su Moldovos vėliava plaukiojantį tanklaivį „MV Millennial Spirit“, kuris vis dar degė po to, kai į jį 2022 m. vasario 25 d. Južne atsitrenkė Rusijos karo laivas, Ukrainos pareigūnai galėjo klaidingai interpretuoti kaip „Vasilijų Bykovą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.