Prie Antarktidos surastas nuskendęs legendinis laivas

Prieš 106 metus lediniuose Antarktidos vandenyse dingusios legendos – sero Ernesto Shackletono laivo „Endurance“ – „sudėtingiausios pasaulyje nuskendusio laivo paieškos“ baigėsi sėkmingai.

 Ant medinio laivagalio vis dar matyti iškaltas garsusis laivo pavadinimas.<br> Ekspedicijos nuotr.
 Ant medinio laivagalio vis dar matyti iškaltas garsusis laivo pavadinimas.<br> Ekspedicijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 9, 2022, 1:43 PM

Laivo liekanos rastos 3008 metrų gylyje po paviršiumi, kurį E.Shackletonas apibūdino kaip „baisiausios pasaulyje jūros dalį“. Radinys buvo aptiktas šeštadienį, per 100-ąsias E.Shackletono laidotuvių metines, pranešė Folklando jūrų paveldo fondas.

Ekspedicija „Endurance22“, prieš mėnesį išplaukusi iš Keiptauno, „pasiekė savo tikslą“, – sakė ekspedicijai vadovavęs geografijos veteranas dr. Johnas Shearsas. – Atradę „Endurance“, mes sėkmingai užbaigėme sudėtingiausią pasaulyje nuskendusio laivo paiešką“.

Jis sako tikintis, kad žmones įkvėps tai, „ką žmonės gali pasiekti ir kokias kliūtis jie gali įveikti, kai dirba kartu“.

Ant medinio laivagalio vis dar matyti iškaltas garsusis laivo pavadinimas.

Laivas „Endurance“ buvo rastas netoli Antarktidos krantų, maždaug už 6,5 km į pietus nuo tos vietos, kurią iš pradžių užfiksavo jo kapitonas Frankas Worsley. Laivą 1915 m. lapkritį sutraiškė ledas ir jis nuskendo Weddello jūroje.

Ekspedicijos vadovas Mensunas Boundas sakė, kad filmuotoje medžiagoje matyti, jog 44 metrų ilgio laivas yra geros būklės.

„Esame priblokšti laimės, kad mums pavyko rasti ir užfiksuoti „Endurance“ vaizdus, – sakė jis. – Tai bene gražiausias medinis nuskendęs laivas, kokį man kada nors teko matyti. Jis stovi vertikaliai, iškilęs ant jūros dugno, nepažeistas ir puikiai išsilaikęs... Tai svarbus įvykis poliarinėje istorijoje.“

Ekspedicijoje dalyvaujantis istorikas ir laidų vedėjas Danas Snow sakė, kad atradėjų laive vyrauja džiugi nuotaika.

„Nuskendęs laivas yra vientisas, stulbinamai gerai išsilaikęs. Antarktidos dugne nėra medieną ėdančių mikroorganizmų, vanduo skaidrus kaip distiliuotas vanduo. Mums pavyko nufilmuoti radinį itin didele raiška. Tai – stebuklingi „Endurance22“ rezultatai“, – sakė jis.

Istorikas pabrėžė, kad niekas laive nebuvo paliesta, nieko nebuvo ištraukta. „Jis buvo ištirtas naujausiomis priemonėmis ir patvirtinta jo padėtis. Jį saugo Antarktidos sutartis. Mes taip pat nenorėjome jo gadinti“, – kalbėjo laidų vedėjas.

Pagal 1959 m. Antarktidos sutartį „Endurance“ nuskendimo vieta paskelbta istoriniu paminklu.

Ekspedicijos laive „SA Agulhas II“ dirbo 64 narių ekspedicijos komanda ir 46 narių įgula. 10 mln. dolerių vertės misiją finansavo anoniminis rėmėjas. Ankstesnis bandymas surasti „Endurance“ prieš trejus metus baigėsi nesėkme.

E.Shackletonas išgarsėjo tuo, kad prarado savo laivą, bet išgelbėjo įgulą. 1914 m. gruodį jis su 27 vyrais išplaukė iš Pietų Džordžijos salos į Vahselio įlanką rytinėje Weddello jūros dalyje.

Sausio pradžioje laivas įstrigo ir galiausiai įgula persikėlė ant ledo, pasiėmusi iš laivo maisto ir kitas atsargas bei tris atviras gelbėjimosi valtis. 1915 m. lapkričio 21 d. „Endurance“ galiausiai nuskendo, o kapitonas F.Worsley užfiksavo jo buvimo vietą.

E.Shackletonas ir jo grupė dar penkis mėnesius gyveno ant ledo lyčių, o paskui gelbėjimo valtimis nuplaukė į Dramblių salą. Iš ten, siaučiant šalčiui ir audrai, E.Shackletonas, F.Worsley ir dar keturi žmonės nuplaukė daugiau nei 1200 kilometrų iki Pietų Džordžijos. Jie suorganizavo likusios įgulos dalies gelbėjimą ir per kelis mėnesius visi buvo sėkmingai pargabenti, išvengiant aukų.

Ekspedicija „Endurance22“ ne tik surado E.Shackletono laivą, bet ir atliko svarbius mokslinius tyrimus toje pasaulio dalyje, kuri turi tiesioginės įtakos pasaulio klimatui ir aplinkai, sako J.Shearsas.

„Taip pat vykdėme precedento neturinčią šviečiamąją programą su tiesioginėmis transliacijomis iš laivo, kad naujos kartos iš viso pasaulio galėtų susipažinti su „Endurance22“ ekspedicija ir pasisemti įkvėpimo iš nuostabių poliarinių tyrinėjimų istorijų – bei sužinoti, ką žmonės gali pasiekti ir kokias kliūtis įveikti, kai dirba kartu“.

Parengta pagal „The Guardian“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.