Perspėja, kad Rusija gali panaudoti cheminį ar biologinį ginklą Taip pat praneša, kad vis aktyviau siekia suburti papildomų karių

Didžiosios Britanijos gynybos ministerija pirmadienį „Twitter“ paskelbė, kad Rusija gali planuoti Ukrainoje panaudoti cheminius arba biologinius ginklus – reaguodama į inscenizuotą netikrą išpuolį prieš Rusijos karius.

 Didžiosios Britanijos gynybos ministerija paskelbė, kad Rusija gali planuoti Ukrainoje panaudoti cheminius arba biologinius ginklus.<br> 123rf iliustr.
 Didžiosios Britanijos gynybos ministerija paskelbė, kad Rusija gali planuoti Ukrainoje panaudoti cheminius arba biologinius ginklus.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 16, 2022, 8:43 AM

Jokių įrodymų, patvirtinančių šį teiginį, nebuvo pateikta, tačiau panašius pareiškimus padarė ir JAV pareigūnai.

Socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtame pranešime rašoma: „JAV ir Rusijos Federacijos kariuomenės veiksmai, susiję su ginkluotųjų pajėgų panaudojimu: „Tokia operacija galėtų būti suklastota ataka, inscenizuotas agentų ar šaudmenų „aptikimas“ arba sufabrikuoti įrodymai apie tariamą Ukrainos planavimą panaudoti tokius ginklus“.

Teigiama, kad Gynybos ministerija nematė jokių įrodymų, patvirtinančių Rusijos kaltinimus, jog Ukraina planuoja naudoti cheminius ir biologinius ginklus.

Jungtinės Tautos penktadienį pareiškė neturinčios įrodymų, kad Ukraina vykdo biologinių ginklų programą, o Vašingtonas ir jo sąjungininkai apkaltino Rusiją, kad ši skleidžia neįrodytus teiginius kaip galimą preliudiją į savo pačios biologinių ar cheminių atakų rengimą.

Penktadienį kalbėdamas JAV prezidentas Joe Bidenas perspėjo Rusiją, kad ji sumokės „didelę kainą“, jei jos kariuomenė panaudos cheminį ginklą prieš Ukrainą, skelbia „Reuters“.

Tuo tarpu susidūrusi su „nuolatiniais personalo nuostoliais“ Ukrainoje, Rusijos kariuomenė kviečia pastiprinimą iš visos šalies, teigiama naujausiame viešame žvalgybos vertinime, kurį antradienį paskelbė Jungtinės Karalystės gynybos ministerija ir cituoja CNN.

„Rusija vis dažniau siekia suburti papildomų karių, kad sustiprintų ir pakeistų savo personalo nuostolius, – teigiama JK vertinime. – Tikėtina, kad susidūrusi su nuolatiniu Ukrainos pasipriešinimu, Rusija stengiasi vykdyti puolamąsias operacijas“.

Jungtinės Karalystės ministerija teigė, kad Rusija perkelia pajėgas iš tokių tolimų šalių kaip „Rytų karinės apygardos, Ramiojo vandenyno laivyno ir Armėnijos“ – ir vis dažniau pasitelkia kitus kovotojų šaltinius, pavyzdžiui, „privačias karines bendroves, sirus ir kitus samdinius“.

„Tikėtina, kad Rusija bandys panaudoti šias pajėgas, kad išlaikytų užimtą teritoriją ir atlaisvintų savo kovinę galią, kad atnaujintų įstrigusias puolamąsias operacijas“, – teigiama JK vertinime, skelbia CNN.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.