Sulaukusi daugiamilijoninės paramos, Ukraina legalizuoja kriptovaliutas

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasirašė įstatymą, kuriuo šalyje faktiškai legalizuojamas kriptovaliutų sektorius. Sprendimas priimtas Ukrainai gavus dešimčių milijonų dolerių vertės kriptovaliutų aukų iš asmenų ir grupių, kurios tikisi padėti šalies karo veiksmams prieš Rusiją.

 Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasirašė įstatymą, kuriuo šalyje faktiškai legalizuojamas kriptovaliutų sektorius.<br> 123rf nuotr.
 Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasirašė įstatymą, kuriuo šalyje faktiškai legalizuojamas kriptovaliutų sektorius.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 18, 2022, 10:05 AM

V.Zelenskio pasirašytam įstatymo projektui praėjusį mėnesį pritarė Ukrainos parlamentas – juo „sudaromos sąlygos pradėti veikti teisėtai virtualaus turto rinkai Ukrainoje“. Įstatymas leidžia Ukrainos bankams atidaryti sąskaitas kriptovaliutų įmonėms, o Ukrainos nacionalinį banką, Nacionalinę vertybinių popierių ir Vertybinių popierių rinkos komisiją paskiria šio sektoriaus finansų priežiūros institucijomis – ir, kaip pranešė „CoinTelegraph“, tai reiškia, kad kriptovaliutų biržos ir įmonės, kurios tvarko kitą virtualųjį turtą, turės registruotis valstybiniu lygiu. Ukraina teigia, kad piliečių turimas kriptovaliutas saugos tokia pačia teisine galia, kaip ir bazinę šalies valiutą griviną.

Ukrainos vicepremjeras ir skaitmeninės transformacijos ministras Michailas Fiodorovas „Telegram“ pranešime teigė, kad įstatymas „išves kriptovaliutų sektorių iš šešėlio“.

„Prasidėjus karui, kriptovaliutos tapo galinga priemone pritraukti papildomų lėšų Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms paremti, – rašė M.Fiodorovas. – Per daugiau nei tris karo savaites Ukrainos kriptovaliutų fondas kriptovaliutomis surinko daugiau nei 54 mln. dolerių“. Kiti šaltiniai praneša, kad vyriausybė kriptovaliutomis gavo beveik 100 mln. dolerių aukų.

Kriptovaliutos vaidina svarbų vaidmenį Rusijos ir Ukrainos kare. Jos ne tik yra pagrindinis aukų Ukrainai vektorius, bet ir laikomos galimu gelbėjimosi ratu nuo finansinių sankcijų nukentėjusiems rusams. Paprasti ukrainiečiai taip pat vis dažniau perka kriptovaliutas, o po kaimyninės Rusijos invazijos į šalį prekyba vietinėje biržoje „Kuna“ išaugo 200 proc.

Norint atlikti pirkinius, virtualųjį turtą vis dar dažnai tenka keisti į bazinę šalies valiutą – o tai padaryti yra sudėtinga – tačiau teisinis kriptovaliutų sektoriaus pripažinimas turėtų padėti sušvelninti kai kurias iš šių problemų.

Parengta pagal „The Verge“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.