Kaip Ukrainoje veikia oro pavojaus sistema: kada ji įjungiama, kiek laiko pasislėpimui ir kiek ji patikima?

Tai ketvirtoji Rusijos karinės invazijos į Ukrainą savaitė. Dauguma piliečių jau yra pripratę prie oro antskrydžio signalo.

 Dauguma Ukrainos piliečių jau yra pripratę prie oro antskrydžio signalo (asocaityvinė nuotr.).<br> 123rf nuotr.
 Dauguma Ukrainos piliečių jau yra pripratę prie oro antskrydžio signalo (asocaityvinė nuotr.).<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 23, 2022, 8:41 AM

Jis atlieka itin svarbią užduotį – praneša gyventojams apie artėjantį priešo lėktuvą ar raketą. Kaip tiksliai veikia sistema ir kiek liko laiko pasislėpti nuo sirenos pradžios, pokalbyje su „Ukrayinska Pravda“ aiškino Ukrainos karinių oro pajėgų atstovas Jurijus Ignatas.

Kaip aptinkamos grėsmės

Karinių oro pajėgų radiolokaciniai padaliniai yra atsakingi už oro grėsmių nustatymą: jie fiksuoja visus oro taikinius tiek Ukrainoje, tiek už jos sienų. Būtent į juos okupantai vasario 24 d. rytą smogė pirmą kartą. Jie buvo atstatyti, tačiau dabar Ukrainos ginkluotosios pajėgos kai kuriuos taikinius mato tik iš dalies.

Buvo atvejų, kai raketa įskrido, bet nebuvo sirenos. Taip gali nutikti raketai skrendant žemiau radiolokatoriaus antenos.

Kiek yra laiko pasislėpti

Nuo orlaivio / raketos užfiksavimo radare momento iki tikrojo sirenos paleidimo praeina kelios minutės, kartais net mažiau nei minutė. Tiesą sakant, tai yra vienas telefono skambutis specialiais ryšiais, po kurio vietos valdžia įjungia sireną.

Signalas rodo, kad priešo lėktuvas, kuris gali mesti bombas, artėja – arba kad raketa jau yra paleista.

Pavyzdžiui, jei raketa iš Juodosios jūros į Kijevą skrenda 800 km/h greičiu, tai sostinės gyventojai turi maždaug valandą laiko pasislėpti.

Kaip nustatomi miestai, kuriuose įsijungia sirena

Oro pajėgos nustato apytikslį raketos kursą, darydamos prielaidą, kad proceso metu ji gali pakoreguoti savo kursą.

Pavyzdžiui, jei raketa iš Juodosios jūros skrenda į Vinicą, pirmiausia pavojaus signalas skelbiamas Odesoje, o po to Nikolajevas → Umanas → Tulčinas → Nemirovas → Vinica.

Ukrainos gynėjai kasdien numuša po kelis priešo lėktuvus. Ketvirtąją karo savaitę priešas jau buvo praradęs trečdalį savo lėktuvų. Tuo pačiu metu pastarosiomis dienomis fiksuojama vis mažiau sulaikytų pilotų. Tai gali reikšti, kad prieš išskrendant į puolimą, jiems atimama galimybė katapultuotis, kad šie galėtų išgyventi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.