Vakarai riboja Rusijos prieigą prie meteorologinių duomenų – taip daroma dėl cheminio ginklo

Antradienį viena pagrindinių Vakarų ir kitų šalių vyriausybių meteorologinių duomenų tiekėjų sustabdė bendradarbiavimą su Rusija ir tapo naujausia su orais susijusia agentūra, apribojusia dalijimąsi informacija po Maskvos invazijos į Ukrainą.

 Antradienį viena pagrindinių Vakarų ir kitų šalių vyriausybių meteorologinių duomenų tiekėjų sustabdė bendradarbiavimą su Rusija (asociatyvinė iliustr.)<br> 123rf iliustr.
 Antradienį viena pagrindinių Vakarų ir kitų šalių vyriausybių meteorologinių duomenų tiekėjų sustabdė bendradarbiavimą su Rusija (asociatyvinė iliustr.)<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 23, 2022, 2:09 PM

Ginklų ekspertai teigė, kad šie duomenys, apimantys beveik momentinius vėjo greičio ir krypties, saulės šviesos, kritulių ir kitų veiksnių matavimus, gali būti labai svarbūs planuojant biologinio ar cheminio ginklo ataką Ukrainoje.

Vokietijoje įsikūrusi tarpvyriausybinė Europos meteorologinių palydovų eksploatacijos organizacija (EUMETSAT) agentūrai „Reuters“ pranešė, kad antradienio rytą susirinkusi speciali valstybių narių taryba nusprendė nedelsiant sustabdyti Rusijos vartotojų licencijų galiojimą ir dvišalį bendradarbiavimo susitarimą su pagrindine Rusijos meteorologijos agentūra, įskaitant visus duomenų mainus ir mokymus. EUMETSAT atstovas spaudai atsisakė nurodyti, kas lėmė šį sprendimą.

Vašingtonas ir jo sąjungininkai perspėjo, kad Maskva gali planuoti panaudoti cheminius ar biologinius ginklus. Tačiau kai kurių iš tų pačių šalių, įskaitant Jungtines Valstijas ir Didžiąją Britaniją, meteorologiniai duomenys per EUMETSAT kanalus ir toliau patekdavo į Rusijos agentūras. Bent trys kitos Europos institucijos nustojo dalytis duomenimis su Rusija po jos vasario 24 d. invazijos į Ukrainą.

Šie veiksmai rodo, kad Rusijos invazija į Ukrainą privertė kai kurias mokslo agentūras rinktis tarp atviro keitimosi moksliniais duomenimis etikos ir rizikos teikti informaciją, kuri gali būti panaudota atakuojant civilius gyventojus.

EUMETSAT valdo techninę infrastruktūrą, kuri leidžia iš daugelio palydovų gaunamus duomenis – kai kuriais atvejais beveik akimirksniu – išplatinti gavėjams.

Prieš priimant antradienio sprendimą, EUMETSAT teigė, kad Europos Komisijos nurodymu nustojo siųsti duomenis iš ES palydovų Rusijai ir Baltarusijai, tačiau ir toliau šioms dviem šalims perdavinėjo informaciją iš kitų Europos palydovų, o taip pat viso pasaulio vyriausybių meteorologinius stebėjimus.

Europos Komisija neatsakė į „Reuters“ prašymą pateikti komentarą.

Pirmadienį EUMETSAT komunikacijos vadovas Paulas Counet sakė: „EUMETSAT laikosi pozicijos, kad visuotinis ir laisvas keitimasis meteorologiniais duomenimis yra nepaprastai svarbus remiant pasaulines orų prognozes, ir taip mes veikėme iki šiol“.

Kadangi Rusija irgi teikė duomenis programai, ji galėjo naudotis EUMETSAT kanalais. Tai leido Rusijai gauti duomenis iš Europos šalių, įskaitant Didžiąją Britaniją, taip pat iš Amerikos, Kanados ir kitų šalių.

Agentūrai „Reuters“ nepavyko nustatyti, kokiu mastu šios šalys renka konkrečius Ukrainos duomenis, tačiau ekspertai teigė, kad tarptautinė orų informacija būtų naudinga prognozuojant sąlygas Ukrainoje.

EUMETSAT teigė, kad Rusijoje duomenis gaudavo 21 vartotojas. Ji atsisakė įvardyti šių organizacijų pavadinimus.

Rusijos gynybos ministerija neatsakė į prašymą pakomentuoti EUMETSAT sprendimą. Vyriausioji Maskvos meteorologijos agentūra, Rusijos federalinė hidrometeorologijos ir aplinkos stebėsenos tarnyba, kuri bendradarbiavo su EUMETSAT, taip pat neatsakė.

Rusija yra pareiškusi, kad vykdo „specialią operaciją“, kuria siekiama „demilitarizuoti Ukrainą“, ir kad ji nepuola civilių gyventojų. Rusija taip pat paskelbė, kad biologinių ginklų komponentai buvo pagaminti Ukrainos teritorijoje padedant Jungtinėms Valstijoms. Jungtinės Valstijos atmetė Rusijos kaltinimus, kad Vašingtonas Ukrainoje valdo biologinio ginklo laboratorijas.

Kai kurie Vakarų ginklų ekspertai teigė, kad yra rizika, jog EUMETSAT pateikti meteorologiniai duomenys gali būti panaudoti kariniais tikslais, įskaitant cheminių ir biologinių atakų, kurios pagal tarptautinę teisę yra draudžiamos, planavimą.

„Jei hipotetiškai planuojate ataką, kurios metu išpurkštumėte cheminių medžiagų ar patogenų debesį, jums reikės atsižvelgti į meteorologinius duomenis, – agentūrai „Reuters“ teigė biologinių grėsmių ekspertė ir Londono karališkojo koledžo vyresnioji dėstytoja Filippa Lentzos. – Nenorėtumėte, kad ši medžiaga atsitrenktų į jūsų pačių pajėgas!“

Cheminių ginklų ekspertas ir Didžiosios Britanijos Kembridžo universiteto vizituojantis mokslininkas Hamishas de Brettonas-Gordonas sakė, kad cheminių ir biologinių ginklų naudojimo metu oro duomenys „yra absoliučiai svarbūs“ – siekiant užtikrinti, kad dujos ir patogenai nepatektų atgal ant ginklo panaudotojo. „Žinant vėjo kryptį ir greitį skirtinguose aukščiuose, labai svarbu žinoti, kur pateks cheminės ar biologinės medžiagos“, – sakė jis.

Duomenų ribojimas

Kai kurie Vakarų meteorologinių duomenų teikėjai apribojo Rusijai teikiamą informaciją. Tarp jų yra Europos vidutinės trukmės orų prognozių centras (ECMWF), kuris EUMETSAT ir kitų paslaugų teikėjų duomenis apdoroja superkompiuteriais ir rengia orų prognozes, kurios laikomos standartu. Praėjusią savaitę ECMWF pareiškė, kad nedelsiant nutraukė atmosferos ir klimato duomenų srautą į Rusiją.

Tokį sprendimą ECMWF priėmė siekdama „suderinti savo poziciją su dabartinių valstybių narių ir Europos Sąjungos įvestų sankcijų dvasia“, – „Reuters“ teigė agentūros atstovė Nuria Lopez. Nuo vasario 24 d., kai Maskva įsiveržė į Ukrainą, ES ir Vakarų sąjungininkės įvedė Rusijai daugybę sankcijų, įskaitant Rusijos centrinio banko turto įšaldymą. N.Lopez teigė, kad šis sprendimas nėra susijęs su tuo, kaip Rusija naudojosi duomenimis.

Didžiosios Britanijos nacionalinė meteorologijos tarnyba „Met Office“, kuri keičiasi meteorologiniais stebėjimais ir prognozėmis su tarptautinėmis agentūromis, įskaitant EUMETSAT, pareiškė, kad pagal Jungtinės Karalystės vyriausybės nurodymus nustojo teikti aviacijos orų informaciją Rusijos vartotojams, „siekdama užtikrinti, kad jokie mūsų teikiami duomenys jokiomis priemonėmis negalėtų būti naudojami Rusijos agresijos kampanijai prieš Ukrainą remti“. Pasak „Met Office“, JK žaibų duomenimis vis dar dalijamasi su EUMETSAT.

EUMETSAT duomenys, kuriuos organizacija teikė Rusijai, apėmė amerikiečių palydovų stebėjimus. JAV Nacionalinė vandenynų ir atmosferos administracija (NOAA) – pagrindinė Amerikos meteorologinių duomenų agentūra – į prašymus pakomentuoti neatsakė.

Kanados aplinkos ir klimato kaitos tarnybos, kuri su EUMETSAT dalijasi beveik realaus laiko duomenimis iš poliarinės orbitos palydovų, atstovas spaudai penktadienį teigė, kad departamentas nesikalbėjo su šia organizacija dėl prieigos prie transliavimo ir palydovinių kanalų apribojimo Rusijos vartotojams.

Jau kelis dešimtmečius JT įstaiga Pasaulio meteorologijos organizacija (WMO) skatina plačiau naudotis viešojo sektoriaus duomenimis ir ragina savo partnerius užtikrinti, kad mokslinė informacija saugumo ir aplinkos apsaugos klausimais būtų prieinamesnė visame pasaulyje. Daugelis duomenų rinkinių yra viešai prieinami internete, todėl būtų sunku visiškai atriboti Rusiją, sako orų ir klimato ekspertai. Tačiau tie duomenų rinkiniai nėra realaus laiko kanalai.

EUMETSAT atstovas P.Counet antradienį sakė, kad organizacija ir toliau teiks svarbiausius duomenis, įskaitant „palydovinius, modeliavimo ir stebėjimo duomenis, kurie būtini pasaulinėms prognozėms rengti ir tobulinti, siekiant padėti apsaugoti gyvybę ir turtą“, naudotojams visame pasaulyje, laikydamasi WMO taisyklių. Jis atsisakė patikslinti, ar tai reiškia, kad EUMETSAT ir toliau tiesiogiai ar netiesiogiai dalysis šiais duomenimis su Rusijos vartotojais.

WMO iš viso pasaulio šalių teikia tam tikrus duomenis, kurie, jos nuomone, yra labai svarbūs.

Ukraina raštu kreipėsi į WMO ir išreiškė susirūpinimą dėl agentūros dalijimosi duomenimis su Rusija, sakė WMO atstovas spaudai, kuris atsisakė pateikti daugiau informacijos apie laišką. Atstovas nurodė, kad WMO kongresas „nepriėmė jokių oficialių sprendimų dėl keitimosi duomenimis su Rusijos Federacija apribojimo“.

Ukraina į prašymą pateikti komentarą neatsakė.

Parengta pagal „Reuters“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.