Ukraina perėmė Rusijos elektroninės kovos sistemą. Kodėl džiūgauja užsienio žvalgybos?

Ukrainos pajėgos perėmė dalį Rusijos elektroninės kovos sistemos „Krasucha-4“ – apie tai pranešama „Twitter“ paskyroje, kurioje fiksuojami Ukrainos pajėgų per konfliktą užgrobti ar sunaikinti ginklai.

 Ukrainos pajėgos perėmė dalį Rusijos elektroninės kovos sistemos „Krasucha-4“.<br> „Ukraine Weapons Tracker“ nuotr.
 Ukrainos pajėgos perėmė dalį Rusijos elektroninės kovos sistemos „Krasucha-4“.<br> „Ukraine Weapons Tracker“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 24, 2022, 8:39 PM

Prasidėjus invazijai į Ukrainą, Rusijos pajėgos patyrė didelį smūgį ir Ukrainos teritorijoje prarado arba paliko nemažai ginkluotės. Tarp jos yra rusiškų tankų, amunicijos ir net bepiločių orlaivių. Tačiau galbūt didžiausias laimikis – Ukrainos pajėgų aptikta Rusijos elektroninės kovos sistemos dalis.

Sistemos „Krasukha-4“ galimybės

„Krasukha-4“ yra dviejų dalių sistema, kurią sudaro elektroninės kovos (angl. electronic warfare, EW) sistema ir vadavietės modulis, atskirai sumontuoti ant dviejų sunkvežimių. Daugiau nei dešimtmetį veikiančią sistemą sukūrė koncernas „Radioelektroninės technologijos“, priklausantis Rusijos valstybinei grupei „Rostec“, kuri gamina specializuotus karinius produktus.

Sistemos „Krasukha-4“ veikimo nuotolis – 300 km, ji skirta taikytis į orinių sistemų (pavyzdžiui, bepiločių orlaivių, UAV), radioelektronines sistemas, taip pat į raketų sistemas. Sistema taip pat gali kovoti su oro perspėjimo ir kontrolės sistemomis (AWACS), kurias JAV vadovaujamos Ukrainos sąjungininkės naudoja savo bepiločiuose orlaiviuose, taip pat su šnipinėjimo palydovais. Be to, mobilioji sistema gali būti dislokuota siekiant trikdyti antžeminius didelius radarus ir apsaugoti Rusijos techniką nuo stebėjimo sistemų.

Dislokavimas netoli Kijevo

Strateginiu požiūriu sistemos dislokavimas netoli sostinės Kijevo yra prasmingas, nes potenciali apsauga Rusijos puolimą padėtų išlaikyti netikėtu. Ji taip pat galėtų būti įrengta taip, kad blokuotų NATO pajėgų vykdomą stebėjimą.

Kodėl Rusijos kariai šią sistemą Ukrainoje apleido, neaišku. Pasak JAV gynybos pareigūnų, Rusija per pastarąjį konfliktą nesustiprino savo EW veiksmų ir nors galbūt planuoja tai daryti ateityje, sistemos palikimas leidžia žvilgtelėti į jos galimybes, o taip pat trūkumus, apie kuriuos anksčiau nebuvo žinoma.

Ilgalaikėje perspektyvoje trūkumais galėtų būti pasidalinta su NATO sąjungininkais, suteikiant jiems aiškų pranašumą. Remiantis naujausiais duomenimis, ši rastoji „Krasukha-4“ dalis bus nugabenta į JAV ir ištirta.

Parengta pagal „Interesting Engineering“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.