JAV teigia, kad iki 60 proc. tiksliojo nutaikymo rusų raketų Ukrainoje patiria gedimus

Jungtinės Valstijos mano, kad kai kurių Rusijos naudojamų tikslaus nutaikymo raketų, kuriomis puolama Ukraina, gedimų skaičius siekia 60 proc., „Reuters“ sakė trys JAV pareigūnai, susipažinę su žvalgybine informacija.

 Rusiškos raketos fragmentas Charkove. 2022 kovo 24 d.<br> AP / Scanpix nuotr.
 Rusiškos raketos fragmentas Charkove. 2022 kovo 24 d.<br> AP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 25, 2022, 11:00 AM

Atskleista informacija galėtų padėti paaiškinti, kodėl Rusijai nuo jos įsiveržimo prieš mėnesį nepavyko pasiekti to, ką dauguma galėtų laikyti pagrindiniais tikslais – pavyzdžiui, neutralizuoti Ukrainos karines oro pajėgas.

Anonimiškumo besilaikantys JAV pareigūnai nepateikė įrodymų, pagrindžiančių šį vertinimą – ir neatskleidė, kas konkrečiai lemia didelį Rusijos raketų gedimų skaičių. Agentūra „Reuters“ negalėjo nepriklausomai patikrinti šių skaičių. Kremlius ir Rusijos gynybos ministerija neatsakė į prašymą pateikti komentarą.

Tokio aukšto nesėkmių skaičiaus priežasčių gali būti daug – nuo nesėkmingo paleidimo iki raketos nesprogimo po smūgio.

Šią savaitę JAV gynybos pareigūnai žurnalistams sakė, kad Pentagono vertinimu, nuo karo pradžios Rusija Ukrainoje paleido daugiau kaip 1100 įvairių rūšių raketų. JAV pareigūnai kol kas nenurodė, kiek iš jų pataikė į taikinius – ir kiek pataikyti nepavyko.

Cituodami JAV žvalgybos duomenis, trys JAV pareigūnai sakė, kad, Jungtinių Valstijų vertinimu, Rusijos nesėkmių rodiklis kasdien svyruoja, priklauso nuo paleidžiamos raketos tipo ir kartais gali viršyti 50 proc. Du iš jų teigė, kad šis rodiklis siekė iki 60 proc.

Vienas iš pareigūnų teigė, kad žvalgybos duomenimis, Rusijos iš oro paleidžiamų kruizinių raketų gedimų skaičius priklausomai nuo dienos svyruoja nuo 20 iki 60 proc.

Strateginių ir tarptautinių studijų centro analitinio centro „Missile Defense Project“ duomenimis, Rusija Ukrainoje dislokavo dviejų tipų iš oro paleidžiamas sparnuotąsias raketas: „Kh-555“ ir „Kh-101“.

Agentūrai „Reuters“ nepavyko nustatyti, koks būtų standartinis iš oro paleidžiamų sparnuotųjų raketų gedimų skaičius. Du „Reuters“ apklausti ekspertai teigė, kad bet koks 20 proc. ir didesnis gedimų lygis būtų laikomas dideliu.

Jungtinės Valstijos mano, kad Rusija anksčiau šį mėnesį atakuodama Ukrainos karinę bazę netoli Lenkijos sienos iš Rusijos oro erdvės paleido kruizines raketas – o vienas iš JAV pareigūnų sakė „Reuters“, kad per šią ataką buvo užfiksuotas ypač didelis gedimų dažnis. Ukrainos valdžios institucijų duomenimis, per šį smūgį žuvo 35 žmonės.

Raketų atakos yra būdingas Rusijos invazijos bruožas – Rusija skelbė apie smūgius prieš karinius objektus, įskaitant ginklų sandėlius.

Per invaziją žuvo tūkstančiai žmonių, o ketvirtadalis iš 44 mln. Ukrainos gyventojų buvo priversti bėgti iš savo namų. Per bombardavimus nukentėjo gyvenamieji rajonai, mokyklos, ligoninės ir gimdymo namai.

Tuo tarpu Rusija nurodo, kad jos kariuomenė Ukrainoje vykdo „specialiąją operaciją“ ir neigia, kad taikosi į civilius gyventojus.

Parengta pagal „Reuters“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.