Kaip tai nutiko? Ukrainos kariuomenė šiuo metu turi daugiau tankų nei karo pradžioje

Nuo vasario 24-iosios, kai Rusija užpuolė kaimyninę šalį, Ukraina neteko mažiausiai 74 tankų – jie buvo sunaikinti arba perimti rusų.

 Ukrainos kariškis stovi šalia perimtų rusų tankų, kurių vienas nudažytas Ukrainos nacionalinės vėliavos spalvomis, o kitas dar pažymėtas Z raide. Charkovo sritis, 2022 m. kovo 4 d.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Ukrainos kariškis stovi šalia perimtų rusų tankų, kurių vienas nudažytas Ukrainos nacionalinės vėliavos spalvomis, o kitas dar pažymėtas Z raide. Charkovo sritis, 2022 m. kovo 4 d.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 25, 2022, 3:23 PM, atnaujinta Mar 25, 2022, 3:49 PM

Tačiau, pasak atvirų šaltinių ir žvalgybos analitikų, analizuojančių nuotraukas ir vaizdo įrašus socialinėje žiniasklaidoje, Ukraina paėmė perėmė mažiausiai 117 Rusijos tankų.

Kitaip tariant, Ukrainos kariuomenė dabar greičiausiai turi daugiau tankų nei prieš mėnesį – ir visa tai nepagaminus nė vieno visiškai naujo tanko ar neištraukus iš sandėlio senesnio modelio.

Tuo tarpu rusai yra perėmę mažiausiai 37 Ukrainos tankus – ir tai yra tikrai nepakankamas kiekis, kad kompensuotų maždaug 274 tankus, kurių, kaip manoma, neteko šios karinės kampanijos metu, rašo „Forbes“.

Užgrobtų tankų skaičiaus skirtumas rodo, kad Rusija nepakankamai pasiruošė didelio intensyvumo karui su ryžtingu priešu. Tačiau tai taip pat byloja apie bet kurio gynėjo pranašumą prieš bet kurį užpuoliką.

Rusija turi perkelti savo pajėgas į Ukrainą dešimtis ar šimtus kilometrų, nutiesti prastai apsaugotas tiekimo linijas ir rizikuoti, kad fronto daliniams pritrūks šaudmenų bei degalų. Daugelis ukrainiečių užgrobtų tankų tiesiog stovėjo be degalų, o jų įgulos buvo pabėgusios.

Tuo tarpu Ukrainos kariuomenė naudojasi „vidinių linijų“ pranašumu. Tai reiškia, kad šalies pajėgos kaunasi netoli didžiųjų miestų ir savo bazių. Ukrainiečių aprūpinimo linijos yra jų pačių gynybinio perimetro viduje, o ne išsidėsčiusios palei nesaugomus kelius.

Šie 117 tankų, kuriuos Ukraina perėmė – tik tie, kuriuos analitikai vizualiai gali patvirtinti. Tikrasis jų skaičius beveik neabejotinai yra daug didesnis. Ukrainos pasipriešinimo simboliu tapo vaizdo įrašai, kuriuose ukrainiečių ūkininkai velka paliktas rusų transporto priemones.

Kiek iš konfiskuotų tankų ir kitų transporto priemonių yra tinkamos tolesniam naudojimui, sunku patvirtinti. Yra daug vaizdo įrašų, kuriuose užfiksuoti velkami rusų tankai. Kur kas mažiau yra tokių, kuriuose tie patys tankai vėl naudojami su Ukrainos ženklais.

Tačiau ukrainiečiams padeda tai, kad jie naudoja daugelį tų pačių tankų modelių, kaip ir Rusija. Pagrindinis Ukrainos kariuomenės tankas T-64 Rusijos kariuomenėje nebenaudojamas, tačiau ukrainiečiai taip pat naudoja bent du modelius, kuriuos tebenaudoja ir rusai – T-72 ir T-80.

T-80 iš tikrųjų yra T-64 – vieno sudėtingiausių kada nors sovietų pramonės sukurtų tankų – evoliucija. T-72, priešingai, yra paprastesnis ir pigesnis tankas, tinkamas masinei gamybai ir lengvai prižiūrimas fronto sąlygomis. Ne veltui Ukraina savo T-72 paprastai priskiria rezervinėms pajėgoms.

Bet kuriuo atveju, pagrobtų rusiškų tankų, kurių Ukraina negalėtų panaudoti tam tikriems savo tikslams, nėra daug . Žinoma, atskiras klausimas, kaip greitai Kijevo kariuomenė gali inventorizuoti savo karių ar civilių užgrobtą transporto priemonę, suremontuoti visus pažeidimus, užpildyti ją degalai, papildyti amunicijos atsargomis ir priskirti ją tinkamai apmokytai įgulai.

Sprendžiant pagal vaizdo įrašus, kuriuose vaizduojami Ukrainos pusėje kovojantys buvę rusiški T-72 ir T-80, toks procesas gali užtrukti kelias dienas. Rusija Ukrainą užpuolė vasario 24 d. – ir ne vėliau kaip kovo 11 d. buvę rusų tankai jau šaudė atgal į rusus.

Nuolatinis šimtų kovos mašinų, artilerijos, oro gynybos sistemų ir sunkvežimių perėmimas pabrėžia, su kokiu iššūkiu susiduria Rusija, siekdama bet kokių savo strateginių tikslų Ukrainoje.

Iškalbinga, kad tuo pat metu, kai Rusija praėjusią savaitę prašė Sirijos tūkstančio samdinių, Ukraina pradėjo 150 000 šviežių karių rezervo būrių mobilizaciją.

Ir šiems rezervistams tikriausiai netrūks įrangos. Daugelis jų pateks į kokį nors buvusį rusišką T-72 – bet dabar jau pasipuošusį šviežiai nudažytais ukrainietiškais ženklais.

Parengta pagal „Forbes“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.